Ansattes rettigheter i transportbransjen:
Statens vegvesen stiller strengere krav til seriøsitet i kontrakt med transportselskapene
NTL Veg stilte spørsmål ved kontraktene Statens vegvesen har med transportselskaper. Sikrer disse et seriøst nok arbeidsliv? De er fornøyd med at ledelsen har tatt grep.
KRAV: Nestleder Henny-Kristin Asperanden Navarsete i NTL Veg er fornøyd med kravene etaten stiller til transportselskapene.
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
De siste årene har ansatte i Statens vegvesen sammen med andre kontrolletater avdekket en rekke avvik hos transportselskaper som ferdes langs norske veier. De verste tilfellene har havnet i retten, og flere ganger har det endt med domfellelse.
NTLs tillitsvalgte i Vegvesenet har lenge engasjert seg i problematikken rundt et seriøst arbeidsliv.
– Hvilke krav stiller vi i våre kontrakter? Er vi en seriøs transportkjøper? Dette var spørsmål vi tok opp i et møte med ledelsen sist høst, forteller nestleder i NTL Veg, Henny-Kristin Asperanden Navarsete.
Foreningen hennes ønsker at de som leverer tjenester til Statens vegvesen, er trygge, seriøse selskaper som tar de ansattes rettigheter på alvor.
– Vegvesenet har mange store prosjekter med utstrakt bruk av transportselskaper. Det er viktig at vi stiller krav til dem.
Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere
Mulighet til å sanksjonere
Og dette har ledelsen i Statens vegvesen tatt grep om. Sist høst ble det laget en ny mal for kontrakter som innebærer transporttjenester, blant annet innenfor områdene drift og vedlikehold. Der slås det fast at de vil sikre seg mulighet til å sanksjonere når de konstaterer lovbrudd knyttet til transport.
Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland er glad for at dette er på plass:
– Det skal lønne seg å være seriøs i alt arbeid opp mot Statens vegvesen. Ha en sunn og god forretningsdrift. Vi har dessverre sett gjennom utekontrollen vår at transportnæringen er veldig presset når det gjelder honorering. Dette går i neste omgang ut over lønns- og arbeidsvilkår, sier hun
Vegvesenet har sin egen krimenhet og samarbeider i tillegg tett med andre etater; politi, skatt og toll. Enheten driver etterretning og følger opp arbeidet etatens ansatte gjør med kontroller ute på veiene.
– I fjor la vi inn krav i kontraktene om at alt transportarbeid som gjøres for oss, skal følges tett opp. Man skal blant annet passe på at arbeidstakernes rettigheter ivaretas og at bedriftene følger kravene i forskrifter om hviletid og lignende.
Godt samarbeid
Parallelt med at NTL Veg roser ledelsen for å ha gjort endringer i kontraktene, sier vegdirektøren at hun setter pris på at de ansatte tar opp slike spørsmål.
– Det er veldig viktig for oss at arbeidstakerorganisasjonene er opptatt av dette. Vi har i et tett og godt samarbeid her hos oss.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.