JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Statsoppgjøret: Dragkampen om de uorganiserte sin pott er ikke ferdig

Hvem som skal forhandle om de uorganiserte sin pott i staten er ikke avklart. LO Stat har tenkt å beholde dem på sin avtale.
Egil André Aas og de andre partene i staten skal diskutere seg fram til en løsning for hvordan de uorganisertes lønnsutvikling skal ivaretas framover.

Egil André Aas og de andre partene i staten skal diskutere seg fram til en løsning for hvordan de uorganisertes lønnsutvikling skal ivaretas framover.

Alf Ragnar Olsen

anders@lomedia.no

Det er klart for videre diskusjoner om hvordan lønnstilleggene til de uorganiserte i staten skal fordeles.

De siste årene har disse fulgt avtalen til LO, YS og Unio, og potten som er satt av til de uorganiserte har vært en del av de lokale forhandlingene ute på virksomhetene. Disse ansatte har også fått de generelle tilleggene som ble avtalt i lønnsoppgjøret.

Akademikerne har i flere år krevd å få en andel av disse summene. Nå når Unio har gått over til Akademikerne, har de sagt at det er naturlig at disse midlene nå skal disponeres av partene i den avtalen.

LO Stat: Ingenting er avklart

Nito, som er en del av Akademikerne, skriver sågar på sine nettsider at «Partene i staten har i meklingen blitt enige om en ny modell som innebærer at de uorganiserte skal følge den tariffavtalen som samlet sett organiserer flest medlemmer på det enkelte forhandlingssted.»

Dette overrasker LO Stat-leder Egil André Aas veldig.

– Dette kjenner vi oss ikke igjen i. I møteboka fra meklingen som Nito var med på finnes det ikke spor av dette temaet. Så hvordan de kan påstå at det er enighet om noe slikt, er uforståelig, sier Aas. 

Han sier det er avtalt flere møter mellom partene i staten om dette:

– Spørsmålet om de uorganiserte blir tema for diskusjoner mellom partene i staten og etter hvert vil den bli behandlet i Stortinget. I den prosessen skal vi selvfølgelig delta. Allerede til uka skal det gjennomføres et møte i KDD, med partene i staten til stede.

Aas poengterer at det er fire Hovedtariffavtaler i staten, og at hver av disse har selvstendig avtale- og streikerett (etter Tjenestetvistloven). LO og YS har hver sin likelydende avtale, og Unio og Akademikerne har nå fått det samme.

– Praksis er at de uorganiserte omfattes av den største og mest representative avtalen. Dette standpunktet støttes også av ILO, og er det vi forholder oss til, sier Aas.  

Dersom de uorganiserte skal følge avtalene til Unio og Akdemikerne, kan de risikere å ikke få noen lønnstillegg. Disse avtalene har ingen sentrale tillegg, men alt forhandles lokalt. Dermed vil de ikke få sentrale tillegg, og ingen lokale tillegg dersom ikke arbeidsgiver eller Unio/Akademikerne setter av midler til dem.

Mye delt: Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener

Skal lage modell

Personaldirektør Gisle Norheim i staten bekrefter overfor Frifagbevegelse at det ikke er landet en ordning enda.

– De uorganiserte er ikke omfattet av hovedtariffoppgjøret. Det er Stortinget som beslutter hvordan de skal håndteres. Vi har imidlertid hatt gode samtaler med de fire hovedsammenslutningene, og håper regjeringen kan foreslå en modell for Stortinget som er omforent med dem. Samtalene fortsetter til uken, skriver han i en epost.

Debatt: «Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse