Lønnsoppgjøret 2022
Statsoppgjøret: Dragkampen om de uorganiserte sin pott er ikke ferdig
Hvem som skal forhandle om de uorganiserte sin pott i staten er ikke avklart. LO Stat har tenkt å beholde dem på sin avtale.
Egil André Aas og de andre partene i staten skal diskutere seg fram til en løsning for hvordan de uorganisertes lønnsutvikling skal ivaretas framover.
Alf Ragnar Olsen
anders@lomedia.no
Det er klart for videre diskusjoner om hvordan lønnstilleggene til de uorganiserte i staten skal fordeles.
De siste årene har disse fulgt avtalen til LO, YS og Unio, og potten som er satt av til de uorganiserte har vært en del av de lokale forhandlingene ute på virksomhetene. Disse ansatte har også fått de generelle tilleggene som ble avtalt i lønnsoppgjøret.
Akademikerne har i flere år krevd å få en andel av disse summene. Nå når Unio har gått over til Akademikerne, har de sagt at det er naturlig at disse midlene nå skal disponeres av partene i den avtalen.
LO Stat: Ingenting er avklart
Nito, som er en del av Akademikerne, skriver sågar på sine nettsider at «Partene i staten har i meklingen blitt enige om en ny modell som innebærer at de uorganiserte skal følge den tariffavtalen som samlet sett organiserer flest medlemmer på det enkelte forhandlingssted.»
Dette overrasker LO Stat-leder Egil André Aas veldig.
– Dette kjenner vi oss ikke igjen i. I møteboka fra meklingen som Nito var med på finnes det ikke spor av dette temaet. Så hvordan de kan påstå at det er enighet om noe slikt, er uforståelig, sier Aas.
Han sier det er avtalt flere møter mellom partene i staten om dette:
– Spørsmålet om de uorganiserte blir tema for diskusjoner mellom partene i staten og etter hvert vil den bli behandlet i Stortinget. I den prosessen skal vi selvfølgelig delta. Allerede til uka skal det gjennomføres et møte i KDD, med partene i staten til stede.
Aas poengterer at det er fire Hovedtariffavtaler i staten, og at hver av disse har selvstendig avtale- og streikerett (etter Tjenestetvistloven). LO og YS har hver sin likelydende avtale, og Unio og Akademikerne har nå fått det samme.
– Praksis er at de uorganiserte omfattes av den største og mest representative avtalen. Dette standpunktet støttes også av ILO, og er det vi forholder oss til, sier Aas.
Dersom de uorganiserte skal følge avtalene til Unio og Akdemikerne, kan de risikere å ikke få noen lønnstillegg. Disse avtalene har ingen sentrale tillegg, men alt forhandles lokalt. Dermed vil de ikke få sentrale tillegg, og ingen lokale tillegg dersom ikke arbeidsgiver eller Unio/Akademikerne setter av midler til dem.
Mye delt: Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
Skal lage modell
Personaldirektør Gisle Norheim i staten bekrefter overfor Frifagbevegelse at det ikke er landet en ordning enda.
– De uorganiserte er ikke omfattet av hovedtariffoppgjøret. Det er Stortinget som beslutter hvordan de skal håndteres. Vi har imidlertid hatt gode samtaler med de fire hovedsammenslutningene, og håper regjeringen kan foreslå en modell for Stortinget som er omforent med dem. Samtalene fortsetter til uken, skriver han i en epost.
Debatt: «Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.