JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Venjas Harem stiller alltid opp på Jailhouse stage. Sjef i bandet er Venja Ruud Nilsen, musikkterapeut ved Bredtveit fengsel .

Venjas Harem stiller alltid opp på Jailhouse stage. Sjef i bandet er Venja Ruud Nilsen, musikkterapeut ved Bredtveit fengsel .

Jan-Erik Østlie

Notodden Blues Festival 2022

Ti fengselsband spilte for fullt hus, da Jailhouse stage feiret jubileum på Notodden Bluesfestival

– For folk som sitter inne betyr det enormt å få spille for så mange mennesker, sier Venja Ruud Nilsen, musikkterapeut og frontkvinne i Venjas Harem, ett av ti band som spilte på fengselsrocken på Notodden Blues Festival i år.05.08.2022
09:50
05.08.2022 11:18

nina.hanssen@lomedia.no

Jan.erik@lomedia.no

Det var trommeslager og pianist Venja Ruud Nilsen som tok initiativ til å lansere et musikktilbud for kvinner i soning etter en spillejobb hun og bandet Gaya gjorde i Bredtveit kvinnefengsel i 1991.

Prosjektet ble en del av voksenopplæringstilbudet Musikk i fengsel og frihet (Miff) og var starten på det som skulle gi kvinner og menn som soner, eller som har avsluttet soningen sin, muligheten til å utfolde seg musikalsk.

Venja har vært musikkterapeut på Bredtvet fengsel i 30 år og vært med i bandet Venjas Harem siden starten. De har hatt mange spillejobber, men det å spille på Barrikaden blueskro på Notodden Bluesfestival er en høydare.

– Det er kjempefint at vi får muligheten til å eksponere disse bandene på festivalen. For jentene våre så betyr det enormt å spille for så mange mennesker, og det at jentene får festivalpass, er gull verd, sier hun til FriFagbevegelse

LO har vært en nær sponsor og samarbeidspartner for Notodden Bluesfestival siden 2002. Når festivalen inviterer til den tradisjonelle gratiskonserten «Somliga går med trasiga skor» søndag, er LO med som sponsor og arrangør.

LO-leder stolt av fengselsrocken

Det var LO-leder Peggy Hessen Følsvik som sparket i gang 10-årsjubileet på Jaillhouse stage i Notodden.

– Vi i LO er så stolte av å være en del av denne festivalen, men mest av alt denne viktige scenen. Her har vi altså noen dyktige musikere med sjeldent god tid til å øve, sa en humoristisk Hessen Følsvik til jubel fra et feststemt publikum.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik åpnet det hele.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik åpnet det hele.

Jan-Erik Østlie

Hun berømmet initiativtakerne og festivalen for at de 10 år på rad har latt musikere få utfolde seg på denne scenen.

– Jeg vil takke alle som har jobbet med å sette sammen dagens konsert, sa hun og trakk fram spesielt tidligere innsatte Bjørn Andersens iherdige innsats i alle år.

Andersen er i dag daglig leder i Bluesfactory og i praksis manager for et annet band med utspring fra Bastøy som heter «Skyldig som faen».

LO-lederen påpekte at det er nok ikke andre scener aller arrangement i hele landet, som har like bra band navn som det de hadde årets fengselsscene, nemlig Breakout, Blackout, Energi, Rolling Coco Nuts, Resilience, Venjas Harem, Rubber Cox, Moonshine Sneakers og ikke minst Skyldig som faen.

Christer i Blackout ga alt

En av dem som hadde gledet seg lenge til denne dagen var 38-årige Krister Andersen i Sandefjordbandet BlackOut. Andersens rocket for fullt fra scenen, og hans musikkglede og sang smittet over på publikum allerede fra starten.

Krister Andersen hadde rockefot.

Krister Andersen hadde rockefot.

Jan-Erik Østlie

– Dette var moro ja, sa han da han kom ned fra scenen og mottok hyllest blant annet fra stolte foreldre Kåre Willy og Elisabeth.

Rørt ildsjel fra Skien Fengsel

Det var bluesartist Trond Ytterbø fra Notodden, som foreslo at festivalen skulle ha en egen scene for musikere i norske fengsel etter initiativ fra innsatt Bjørn Andersen.

Han ble først tauet inn som musikklærer på bluesgitarkursene, som er en del av prosjektet «Blues Behind Bars» i flere fengsler og sitter også i dag i Blues Factory som står bak fengselsrocken på Notodden bluesfestival.

Blues Factory ble etablert av fengselsansatte og -innsatte, sammen med profesjonelle musikere som hadde vært involvert i prosjektet «Blues Behind Bars» i Skien og Bastøy fengsler. Ytterbø ble i 2012 tildelt LOs kulturpris for sitt engasjement.

Det var en rørt og beveget Ytterbø som denne uka kunne feire 10 år med fengselsrock i hjembyen. På scenen glitret han med egne soloer, men hans sterke samfunnsengasjement kom enda mer fram da han snakket seg varm om alle de flinke musikere han har møtt bak murene.

– Det er fantastisk å se folkene stå og spille for folk i det offentlige rom, og vi satser på 10 nye år, sier han.

RØRT: Trond Ytterbø, sjefen i Notodden Bluesband

RØRT: Trond Ytterbø, sjefen i Notodden Bluesband

Jan-Erik Østlie

Ytterbø mener at en del var litt skeptiske da de starta, men nå er prosjektet et flaggskip som fengselslederne er stolte av.

– Alle som står der på scenen har hatt sin personlige kamp. Alle har en stygg skjebne dessverre, men i dag står de på scenen til ellevill jubel. Det er stort, sier han beveget.

Drømmer om å få kronprinsen

Trond Ytterbø synes det var fantastisk at LO-lederen åpnet dagens konserter.

– Støtten fra LO og forbundene til festival er også en støtte til dette viktige fengselsprosjektet, og det er veldig flott. Tenk hva det betyr å gå rundt her på Notodden med skiltet ARTIST rundt halsen sammen med de store artister for folka her. Det er et høydepunkt, sier han. Ytterbø sier selv han har verdens beste og mest meningsfylte jobb.

– Blues og musikken er livet mitt og holder meg i gang. Det er så fint å se artister utvikle seg og blomstre. Det finnes mange band i norske fengsel som offentligheten ennå ikke har hørt. Det håper jeg de får om ikke så lenge, sier han. Og til å åpne neste år, har han en liten drøm.  

– Jeg har fabulert litt om at vi kan invitere kronprins Haakon Magnus til å åpne neste år. Han spiller jo litt selv så hvis han kommer, så kan vi invitere han med til også å spille med på en låt, sier han.

Eksepsjonelt og viktig for Bluesfestivalen

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) var mektig imponert over årets fengselsmusikere og mener at denne scenen har gitt Notodden Bluesfestival et ekstra løft.

– Dette er helt unik, og tenk over opphavet til bluesen; det handler jo om de som sitter aller nederst ved bordet. Jeg er så stolt og glad over at musikken blomstrer i mange fengsle i Norge. Tenk på mestringsfølelsen det gir og over gleden over å få stå på en scene foran nesten 500 mennesker, sier han.

Asle Aase, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund stortrives med fengselsrock.

Asle Aase, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund stortrives med fengselsrock.

Jan-Erik Østlie

Aase mener det har vært 10 fantastiske vellykkede år med fengselsrock og tror det var ekstra flott å få dette til fysisk nå etter to år med pandemi.

– Dette var kanonbra og jeg mener det er rom for enda mer musikk i fengslene. Det handler bare om å ha de rette folka til rett tid og noen ildsjeler. All ære til alle som har opprettholdt energien og entusiasmen i alle disse årene selv om folk kommer og går, sier han.

Vellykka og grand finale

Selv om værgudene lekte litt under konserten med både sol og regn, så var det ingen tvil om at konsertprosjektet på Jailhouse Stage er kommet for å bli, og en av publikumsfavorittene under festivalen.

Stemningen sto i taket, og folk både sang og danset. Det var ingen sete å oppdrive under hele konserten som hadde en heidundrende finaleavslutning med stor All Star-utgave av Skyldig Som Faen. 

05.08.2022
09:50
05.08.2022 11:18Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker