JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Tillitsvalgte Sylvi: – Hva er vitsen med å holde uravstemning om de ikke lytter

Hun var klar for å streike, og ble svært overrasket over løsningen styret i LO Stat valgte.
– I realiteten tok de fra oss streikemuligheten, det viktigste kampmiddelet vi har, sier Sylvi Gulla Hovdenakk.

– I realiteten tok de fra oss streikemuligheten, det viktigste kampmiddelet vi har, sier Sylvi Gulla Hovdenakk.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Skuffet og provosert er ordene Sylvi Gulla Hovdenakk bruker, etter at flertallet i styret i LO Stat gikk for frivillig lønnsnemnd.

– Hva er vitsen med å holde uravstemning om de ikke lytter til medlemmene, spør hun når vi besøker høgskolen i Volda.

Hovdenakk har vært tillitsvalgt i over 20 år og har erfaring fra mange lønnsoppgjør. Men denne mandagen synes hun var tung.

Bakgrunn: Medlemmene stemte nei til lønnsoppgjøret, men det blir ikke storstreik i staten

Gruer seg til å informere medlemmene

I forrige uke deltok hun på NTLs landsstyremøte på Sørmarka og kom hjem med masse ny kampglød. Men da nyhetene kom på morgenen mandag, ble ukestart ikke helt som hun hadde håpet på.

For ikke bare kom regnet i Volda, men at LO Stat-styret hadde bedt om frivillig lønnsnemnd var tungt å svelge.

– Jeg ble ikke overrasket over at resultatet fra uravstemningen ble overveldende nei. Vi i NTL har aldri mobilisert så godt og vi er det største forbundet i LO Stat. Men det som overrasker meg er jo at styret i LO Stat valgte å ikke lytte til medlemmene og i realiteten tok fra oss streikemuligheten, det viktigste kampmiddelet vi har, Hovdenakk.

Hun har fått med seg reaksjonene til flere NTL kolleger i høgskole- og universitetssektoren.

Statsoppgjøret: Udemokratisk og hårreisende at det ikke ble streik, mener NTL

Gruer seg til lokalt lønnsoppgjør

Hovdenakk er opptatt av en rettferdig fordeling av lønnsmidlene, og er spent på hvordan en stor felles lokal pott vil slå ut for medlemmene med den ulike profilen NTL/LO og Akademikerne/Unio har.

Foreløpig er det helt åpent hvordan dette blir, ettersom de venter på konklusjonene til de forskjellige lønnsnemndene.

– Det betyr at vi ikke får planlagt de lokale forhandlingene før dette er klart. Kanskje får vi ikke gjennomført lokale forhandlinger før etter nyttår, sier hun.

Vanligvis starter de fagorganiserte ved høgskolen allerede i juni og forbereder lokalt lønnsoppgjør som pleier å være i oktober.

– Nå kan vi ikke sette i gang før vi vet hva dette vil bety. Jeg frykter det kan bli en tøff oppgave for de lokale tillitsvalgte og arbeidsgiverne å fordele oppgjøret rettferdig, legger hun til.

Hovdenakk spør om hva som egentlig er vitsen med en avstemning når resultatet ikke blir vektlagt. Ifølge henne føler mange nå at deres meninger ikke blir tatt på alvor.

– LO er den fremste forkjemperen for et demokratisk arbeidsliv. Derfor er det underlig at nettopp de ignorerer sine medlemmer og i realiteten tar fra de streikeretten, sier hun.

Kommentar: Nå har vi bevisene på at det å ha to lønnsavtaler i staten bærer galt av sted

Større lønnsforskjeller

Hovdenakk sier hun er i tvil om hva som er forskjell på en tvungen og en frivillig lønnsnemnd.

– Uansett hva nemnda kommer fram til forventer jeg at de tar med seg resultatet i uravstemningen inn i arbeidet, sier hun.

Dersom opprinnelig forhandlingsresultat blir stående tror hun det blir krevende lokale forhandlinger når bare 25 prosent er gitt i generelle tillegg sentralt, og resten skal forhandles lokalt.

– I et tenkt scenario der man lokalt ikke gir generelle tillegg, kun individuelle, vil det være medlemmer som kun får noen få hundrelapper i lønnsøkning, mens andre får mange tusen, sier hun.

Dette kan hun ikke akseptere, og minner om at det er krevende økonomiske tider for alle, ikke minst for de med lavest lønn.

Frykter større forskjeller

Hovdenakk frykter at om opprinnelig forhandlingsresultat blir stående så fører det til at arbeidet, utfordringene og konsekvensene blir overlatt til de lokale tillitsvalgte på hvert arbeidssted.

Dette er hun redd vil bidra til å øke lønnsforskjellene, både internt på den enkelte arbeidsplass og i staten generelt.

– Dette blir mye arbeid, og det blir veldig, veldig krevende å få til en rettferdig fordeling, sukker hun.

Den erfarne tillitsvalgte forstår at dette kan bli ganske frustrerende for mange.

– Jeg er redd for at dette kan bli en utfordring for tilliten til LO, særlig for medlemmer som har et verdibasert grunnlag for sitt medlemskap, sier hun.

Hun kan forstå at LO Stat ikke ser nytten av en streik inn i sommerferien, men NTL har medlemmer som holder hjulene i gang også om sommeren.

– Jeg mener det ville vært gjennomførbart og vi ville også fått markert vårt standpunkt, men da måtte det være vilje til å fortsette forhandlingene. Slik ser det ikke ut nå dessverre, sier hun forstår at NTLs forbundsleder Kjersti Barsok kaller dette udemokratisk.

Hovdenakk sier det er trist å se at det er interne motsetninger i LO.

– Det tjener ingen, sier Sylvi Gulla Hovdenakk.

NMBU-tillitsvalgt forventer diskusjoner

Signe Kroken, hovedtillitsvalgt og leder i NTL NMBU er også svært overrasket at LO Stat valgte frivillig lønnsnemnd denne uka.

– Jeg regner med at det blir diskusjoner av dette. NTL er det største forbundet i LO Stat og vår innflytelse må bli tatt på alvor. Det kan vi ikke se er gjort med en slik avgjørelse. Det er skuffende, sier Signe Kroken.

Kate Bjørneset Hauken, nestleder i NTL Lånekassen og lokal tillitsvalgt for medlemmene som jobber på regionskontoret i Ørsta er er stolt over at medlemmene som har stemt nei i uravstemningen.

– Dette er jeg stolt av og de har dermed gitt et tydelig signal om at den foreslåtte avtalen var for dårlig. Så er jeg veldig spent på hva resultatet blir til slutt. Det er det mest spennende oppgjøret jeg har vært borti som tillitsvalgt i alle fall, sier Kate Bjørneset Hauken. 

Kate Bjørneset Hauken. Hun er nestleder i NTL Lånekassen og lokal tillitsvalgt for medlemmene som jobber på regionskontoret i Ørsta

Kate Bjørneset Hauken. Hun er nestleder i NTL Lånekassen og lokal tillitsvalgt for medlemmene som jobber på regionskontoret i Ørsta

Nina Hanssen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse