Nedbemanning i staten:
Topptillitsvalgte i staten krever stopp av omstilling og nedbemanning
Midti koronakrisa er det flere arbeidsgivere i staten som nedbemanner og omstiller som vanlig. NTL og LO Stat krever at det legges på is umiddelbart.
KRAV: NTL-leder Kjersti Barsok og LO Stat-leder Egil André Aas mener omstillinger i staten må stoppes inntil samfunnet og arbeidslivet har kommet tilbake i normale former.
Anders Hauge-Eltvik / Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Etter at koronakrisa slo innover Norge, har også de statsansatte i mange ulike virksomheter stått på for å levere tjenester til innbyggerne i denne krevende tiden.
Likevel kjører flere arbeidsgivere omstillingsprosesser og nedbemanninger, samtidig som regjeringen har fått igjennom unntaktstilstand for både vanlige arbeidstider og arbeidsavtaler i staten.
– Samtidig svinger de sparekniven som om ingenting har hendt. Nå må vi ha omstillingspause til vi har stabile tilstander i arbeidslivet, sier leder Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag og LO Stat-leder Egil André Aas.
Omstillinger på toppen av Korona
De to nevner flere omstillings- og nedbemanningsprosesser som pågår nå, midt i den største krisen på mange tiår: Politiets utlendingsenhet, Politihøgskolen, domstolene, forbrukerapparatet og Nav.
Barsok og Aas viser til at mange statlige virksomheter jobber intenst med beredskap og står i spissen for å håndtere krisa på ulike måter.
– Midt i alt dette er det arbeidsgivere som legger ekstra belastning på våre medlemmer og tillitsvalgte og driver fram omstillinger og nedbemanninger som om ingenting har skjedd, sier de to.
De mener mener dette ikke går lenger:
– Dette er en uholdbar situasjon, i stedet for å bruke ressurser på å få oppgavene gjort, presses de statsansatte og deres tillitsvalgte til å sloss for organisasjonskart og egne arbeidsforhold.
Les også: Statsansatte har fått justert sin korona-avtale. Slik er de nye reglene
Vanskelige forhold for medbestemmelse
De to topptillitsvalgte mener også det ikke går an å drive forsvarlig omstilling i denne situasjonen.
– Det er også useriøst og respektløst av statelige arbeidsgivere å legge til en ekstra usikkerhet ved at arbeidsplassen og oppgavene skal endres mens folk sitter i hjemmekontor, skriver Barsok og Aas i en uttalelse.
De påpeker at medbestemmelse og involvering av ansatte er krevende over digitale plattformer, og at de ansatte er avsondret fra fellesskapet på arbeidsplassene og at det er vanskelig å kommunisere med medlemmene.
– Det er det i seg selv krevende å håndtere ordinære arbeidsoppgaver via disse pålattformene. I tillegg kommer håndtering av ulike Koronatiltak, konstaterer de.
– Skaper uro
Omstillingene skaper i følge Barsok og Aas stor uro blant de ansatte, i tillegg til at det er krevende for de tillitsvalgte som må håndtere dette i tillegg til alle oppgåvene koronaviruset har ført med seg.
Nå krever de to altså stopp i alle omstillinger og nedbemanninger.
– Vi forventer også at regjeringen allerede nå har trukket nok erfaringer fra de siste månedene til å erkjenne at de organisasjonene man skulle omstille seg til, ikke nødvendigvis er de vi trenger i tida framover. Det er i seg selv en god grunn til å stoppe all omstilling og nedbemanning, sier Barsok og Aas.
Les også: Får vi store flommer eller skogbrann nå, har Sivilforsvaret lite å stille med, frykter tillitsvalgte
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.