JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) og ung ufør-tillegget:

– Det er hjerterått å kutte i stønadene til syke ungdommer

– Søsteren min drømte ikke om å bli ufør. Hun drømte om et helt annet liv. Nå blir hun straffet ekstra hardt ved at de kutter rått i stønadene.
FRUSTRERT OG FORBANNET: Siril Wigen Monteiro synes regjeringas kutt i arbeidsavklaringspengene og ung ufør-pengene er hjerterått.

FRUSTRERT OG FORBANNET: Siril Wigen Monteiro synes regjeringas kutt i arbeidsavklaringspengene og ung ufør-pengene er hjerterått.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

Siril Wigen Monteiro tordner mot regjeringas kutt i stønadene til syke ungdommer. Under Fellesforbundets landsmøte holdt hun et flammende innlegg:

– Dette er en kamp der den ene parten har balltre og den andre har hendene bundet på ryggen.

p

Wigen Monteiro skjønner ikke hvordan regjeringa kan se seg sjøl i speilet, etter budsjettkuttet på 60.000 kroner i arbeidsavklaringspengene (AAP). Har ikke regjeringa innsett at det er syke folk det dreier seg om, undrer hun.

– Jeg blir sint! Det er vi som er i arbeid og har fagforeningene i ryggen som må ta kampen mot politikernes hjerterå avgjørelser!

Under EUs fattigdomsgrense

Minstesatsen for unge AAP-mottakere er i dag på 198.000 kroner. Regjeringen vil nå redusere den til 130.000. Mens det ikke finnes noen offentlig definert fattigdomsgrense i Norge, så mener EU at enslige som lever for under 221.300 kroner i året, er for fattige å regne. Det er 91.300 kroner mer enn regjeringa vil de skal få neste år.

– 60.000 kroner er 5.000 kroner i måneden. Det er mye penger for folk som ikke har mye, og hun er jo ikke den eneste, påpeker Siril Wigen Monteiro.

For syk til å jobbe

Søsteren har ME, og ble dårlig i løpet av det første året etter videregående.

– Hun er blitt utredet på alle bauger og kanter. Hun har begynt på psykologistudiet flere ganger, men makter ikke å gjennomføre det, så hun kommer neppe i arbeid. Nå hadde hun i stedet sett fram til å få ung ufør-tillegget, men jaggu klarer de å kutte der også, sier Siril Wigen Monteiro.

p

Nå er søstera så heldig at hun bor sammen med kjæresten og får støtte fra familien. Stønaden fra Nav gir henne ikke mulighet til å utnytte de kreftene hun har.

– Søsteren min er frustrert fordi kuttene begrunnes med at det skal være et incitament for å få folk ut i jobb. Det er jo syke folk!

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse