JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret vil si opp verkstedsoverenskomsten:

– Dette smaker av politisk fagforeningsknusing!

Verkstedansatte i Forsvaret er i harnisk landet rundt. 1100 fagarbeidere kan snart bli tvunget over på en statlig tariffavtale.
VIL BEHOLDE OVERENSKOMSTEN: Fellesforbundets mange klubber på verkstedoverenskomsten for Forsvaret vil ikke over på statlig regulativlønn og hovedtariffavtalen i staten. Det gjelder også Gunnar Bergesen (fra venstre), Roar Lokøy og Nils Helge Kvale på Haakonsvern i Bergen.

VIL BEHOLDE OVERENSKOMSTEN: Fellesforbundets mange klubber på verkstedoverenskomsten for Forsvaret vil ikke over på statlig regulativlønn og hovedtariffavtalen i staten. Det gjelder også Gunnar Bergesen (fra venstre), Roar Lokøy og Nils Helge Kvale på Haakonsvern i Bergen.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

BERGEN: Det er mang et syklende smil å møte, der inne i Forsvarets marineverksted ved Haakonsvern-basen utenfor Bergen. Inne på de 20.000 kvadrameter store bergflatene jobber det på travle dager 250 verkstedsarbeidere.

Men de syklende smilene kan du fort snu til sinte fjes, med ett enkelt ord: Regulativ.

Ordet er en forkortelse for regulativlønn. Som i disse dager, inne i disse verkstedsbergene, oppfattes som en forkortelse for å bli kasta ut av sin egen fagforeningsklubb, sin egen tariffavtale, sitt eget forbund – Fellesforbundet.

Forsvaret er nemlig innstilt på å fjerne verkstedsoverenskomsten for Forsvaret. Istedenfor skal de verkstedansatte over på Hovedtariffavtalen i Staten.

Gjennomgangstonen i berghallen kan oppsummeres med klubbleder Roar Lokøys ord:

– Nei. Dette vil vi ikke. Aldri i verden! sier Lokøy når Magasinet møter ham i den luftige fjellkantina.

Følg oss på Facebook og Twitter

Politisk prosess provoserer

Det var det såkalte «Lønnsprosjekt II» som i mars i år innstilte overfor Forsvarsdepartementet at VO-en må forsvinne. For å «forbedre forsvarssektorens lønnsordninger». Men i stedet for å gå i dialog med Fellesforbundet som tariffmotpart, har Forsvarsdepartementet løftet det opp på et politisk nivå. Som det står i prosjektgruppas anbefaling: «… å arbeide for å avvikle VO/F som egen hovedtariffavtale for denne gruppen ansatte i Forsvaret vil være kontroversiell og bør derfor fremmes for politisk beslutning».

I dag er Verkstedoverenskomsten unntatt tjenestemannsloven og tjenestetvistloven gjennom en forskrift. Fjerner man denne forskriften, fjerner man leveretten til VO-en, er tankegangen.

Lovforskrifter endres av departementet. Med andre ord: Ballen er sendt over til forsvarsministeren.

– Det at en overenskomst bare kan fjernes med et politisk pennestrøk, det er helt horribelt, sier klubbsekretær Nils Helge Kvale.

– En solid smak av fagforeningsknusing, mener nestleder Gunnar Bergesen.

Her bestiller du nyhetsbrevet vårt:

Ulik lønn på ulike avtaler?

Forsvarsdepartementet argumenterer med lik lønn for likt arbeid. I utgangspunktet et argument som burde klinge godt i fagforeningsører. Argumentet bygger derimot på påstanden om at mange i Forsvaret, eller «mililtære» som verkstedgutta kaller dem, jobber på verkstedet på dårligere lønn enn dem på verkstedsoverenskomsten.

Det er helt feil, ifølge verkstedsklubben.

– Her på basen er det ingen fagarbeidere på regulativet som jobber på verkstedet. Det er noen få på noen mindre verksteder andre steder i landet – men da får man heller finne løsninger lokalt. Disse utgjør kun en håndfull personer, ifølge Lokøy.

… eller ulik lønn på samme avtale?

Hvordan en eventuell overgang til statsregulativ vil foregå, er ikke hundre prosent sikkert. Men at lønna til slutt vil gå ned, er de sikre på verkstedklubben. I mellomtida vil de få mer ulik lønn for likt arbeid – ikke mindre, som departementet argumenterer med.

– Vi får beholde lønna, selvfølgelig. Men hva med de nye som kommer inn? De kommer til å få langt lavere enn vi som i dag går på VO-en. Da blir det ulik lønn for likt arbeid! tordner Lokøy og nevner en lønnsforskjell på mellom 50.–100.000 kroner fra VO-en til statens lønnstabeller.

Les også: Nye kampfly får verksted på Rygge

Frykter dårligere rekruttering

Klubblederen spår at rekrutteringen vil bli mye vanskeligere på sikt om de havner over på en annen tariffavtale.

– Ansatte som går på VO-en blir i jobben lenge – fordi de trives her, men også fordi de har vilkår som er sammenlignbare med tilsvarende jobber i privat sektor. Det gir kontinuitet og trygghet for Forsvaret. Den kontinuiteten kan forsvinne om vi får dårligere vilkår. Da vil ungdommen slutte å ønske seg hit, mener klubblederen.

Han understreker at de ansatte i Forsvaret som går på VO-en ikke er de mest kostbare i Forsvaret.

– Vi ligger midt på treet. I tillegg er vi langt mer fleksible hva gjelder ansettelser og lokale avgjørelser.

Les også: Forsvaret bruker millioner på innleie

Hva skjer?

Akkurat nå er klubben – og Fellesforbundet sentralt – litt i villrede. Hvor står saken, egentlig? De får ikke svar fra Forsvarsdepartementet.

Men, kommende januar sies overenskomsten opp. Som vanlig foran tariffoppgjør. Spørsmålet da er: Blir den fornyet under forhandlinger utpå vårparten – eller har regjeringen før den tid satt en politisk strek over tariffavtalen?

Les også: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon

At en overenskomst bare kan fjernes med et politisk pennestrøk, det er helt horribelt

Nils Helge Kvale, klubbsekretær

Fellesforbundet vedtok krass uttalelse på landsmøtet

Flere tillitsvalgt snakket om denne saken på høstens landsmøte. Til slutt ble det vedtatt en krass uttalelse som ble sendt til Forsvarsdepartementet. Der advarer landsmøtet og Fellesforbundet kraftig mot en politisk inngripen i forhandlingsretten.

SKARP UTTALELSE: Sigurd Myrvoll fra Bodø hovedflystasjon sa kraftig fra under Fellesforbundets landsmøte i høst, og bidro til en skarp uttalelse fra forbundet i etterkant.

SKARP UTTALELSE: Sigurd Myrvoll fra Bodø hovedflystasjon sa kraftig fra under Fellesforbundets landsmøte i høst, og bidro til en skarp uttalelse fra forbundet i etterkant.

Erlend Angelo

«Det som er i ferd med å skje representerer en skamplett på Forsvarsdepartementets personalpolitikk» uttalte landsmøtet.

Til Magasinet for fagorganiserte kaller sekretær Tor Schwenke hele prosessen en ren provokasjon.

– Å bruke politiske vedtak istedenfor den vanlige veien med å møte tariffmotparten til dialog og forhandlinger, det er helt uhørt.

Nekter over i annet LO-forbund

Hva skjer om VO-en i Forsvaret forsvinner? Vel, de ansatte vil ikke over i et annet forbund. LO eller ei.

– Jeg meldte meg inn i Jern og Metall i 1980. Senere Fellesforbundet. Der har jeg vært – og der skal jeg bli. Jeg skal IKKE overføres til noe annet LO-forbund, sa Roar Lokøy under landsmøtet – og fikk støtte fra flere.

Det hører med til historien at LO-forbundene NTL (Norsk Tjenestemannslag) og NOF (Norges Offiserforbund) begge skrev under på Lønnsprosjekt II-anbefalingen om en hovedtariffavtale for alle i forsvarssektoren. Dette ble senere «korrigert» fra sentralt hold, og i dag er det et samlet LO som støtter Fellesforbundet i saken.

Departementet: – Ikke avgjort ennå

På spørsmål i Stortinget svarte forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide blant annet at «påstanden om fremtidig rekruttering vil skje med et generelt lavere lønnsnivå, er imidlertid ikke riktig». Når Magasinet spør om ministeren eller andre i Forsvarsdepartementet kan utdype dette, samt om de har satt noen dato for når regjeringen vil konkludere i saken, får vi bare dette til svar: «Spørsmålet om eventuell avvikling av verkstedoverenskomsten er ennå ikke avgjort.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse