JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– For å skape jobber, trenger vi mer kompetanse - ikke store skattekutt, sier Støre

Jonas Gahr Støre mener skattekuttene ikke virker.
Kompetanse er et viktig punkt i innstillingen til Aps arbeidslivspolitiske utvalg. Det synes Jonas Gahr Støre er riktig.

Kompetanse er et viktig punkt i innstillingen til Aps arbeidslivspolitiske utvalg. Det synes Jonas Gahr Støre er riktig.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Jeg ser store forskjeller i vårt og høyresidens svar på hvordan vi nærmer oss et arbeidsliv som forandrer seg raskt og mye. Regjeringens hovedgrep for å skape jobber er store skattekutt. Vårt svar er kompetanse, sa Jonas Gahr Støre i sin åpningstale til Arbeiderpartiets landstyremøte tirsdag.

– En av tre i arbeidsfør alder står nå utenfor arbeidslivet. 100 000 unge mennesker er hverken i arbeid eller under utdanning. Andelen menn mellom 24 og 55 år i jobb faller kraftig. Der vi før lå helt i toppen i Europa. Der har vi nådd midten på Europa-statistikken og vi er på vei nedover, Skattekuttene virker jo ikke, la han til.

De rikeste blir stadig rikere: – Vi må ikke se oss blinde på tall, sier Siv Jensen

Om arbeidslivet

To store utvalg har nettopp levert sine innstillinger til ny Arbeiderparti-politikk, på feltet innvandring og feltet arbeidsliv.

En av de store linjene i innstillingen til arbeidslivspolitikken, er behovet for kompetanse.

– Vi sier nei til at de med mest fra før skal bidra mindre. Vårt svar er å satse på ansattes kompetanse gjennom hele arbeidlsivet, sa Gahr Støre.

Arbeidslivsutvalget foreslår et kompetansefond som gir ansatte rettigheter til etter- og videreutdanning.

– Det er et godt forslag, mener Gahr Støre.

Et annet område han pekte var spørsmålet om faste ansettelser.

– faste jobber erstattes nå av innleid arbeidskraft og andre former for løsarbveid i stadig flere bransjer. I bygg og anlegg, på hoteller og restrauranter, i renhold og luftfarten, i Nordsjøen og i helsevesenet.

Norske bedrifter skriker etter håndverkere

Går for mer åpenhet

Arbeidslivsutvalget mener offentligheten, ikke minst virksomheter som legger ut anbud, må få økt innsyn og oversikt over useriøse og kriminelle aktører i arbeidslivet.

– Vi kan ikke ha det slik at en useriøs aktør som blir dømt for alvorlige brudd kan vinne nye anbud uten at anbudsgiveren har mulighet til å ha oversikt over tidligere brudd, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.no.

– Det kan for eksempel ikke være slik at en aktør som har brutt regelverket og blitt kastet ut fra et anbud i Oslo bare kan flytte sin useriøse eller kriminelle aktivitet til en annen kommune uten at kommunen har gode muligheter til å fange opp dette.

Utvalget vil derfor foreslå at det skal gis økt innsyn i informasjon om aktører med alvorlige brudd på arbeidslivslovgivningen for å motvirke at disse fortsetter sin virksomhet i andre deler av landet og andre deler av offentlig sektor. Det bør vurderes å offentliggjøre dommer og sanksjoner ved brudd på arbeidslivslovgivningen etter svensk modell.

Det overordnede budskapet til utvalget er at Norge trenger en arbeidslivsreform, som skal gjennomføres på tre områder:
1. Sikre et trygt arbeidsliv for unge.
2. Stille strengere krav overfor EU for å hegne om den norske arbeidslivsmodellen.
3. Heve kompetansen til arbeidstakere som sliter.

For å motvirke dette, foreslår utvalget følgende:
– Fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser
– Gjeninnføre kollektiv søksmålsrett
– Doble fagforeningsfradraget

250 kriminelle nettverk ble identifisert i norsk arbeidsliv i 2016. – Denne trusselen har ikke Norge klart å møte, sier forfatter Einar Haakas

Utvalget vil slippe LO og NHO inn i skolene og få den norske arbeidslivsmodellen inn i pensum. De kan både beskrive hvordan arbeidslivet ser ut fra deres ståsted, hvilke rettigheter og plikter man har i arbeidslivet og hvor man skal henvende seg hvis man opplever utfordringer. Det vil gi elever en bedre innføring i arbeidslivet enn å lese i en teoribok.

På oppdrag fra sentralstyret i Arbeiderpartiet, leder Arild Grande arbeidslivsutvalget til Arbeiderpartiet, som startet sitt arbeid i januar.

– Det handler om å vise veien til framtidens arbeidsliv. Hvordan vi skal sikre et trygt, godt og inkluderende arbeidsliv, sa han da utvalget ble presentert.

Det som ble lagt fram på landsstyremøte tirsdag, er første del av utvalgets arbeid.

Med i utvalget, er blant annet rådgiver i LO, Jonas Bals, leder for samfunnspolitisk avdeling i NITO, Anne Cathrine Berger, byråd i Oslo, Robert Steen, leder for samfunnspolitisk avdeling i Fagforbundet, Gunn Karin Gjul, ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, gruppeleder for Ap i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, Ap-politiker Hilde Elgesem Andersen, Endre Sjøvold og kommende AUF-leder, Ina Rangønes Libak.

Norge kan bli krypto-valutaens paradis, frykter Eide (Ap)

Annonse
Annonse