JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Uten støtte fra KrF og Senterpartiet, blir det ingen pensjon fra første krone

Jobben blir å overbevise Sp og KrF, sa Kari Elisabeth Kaski (SV) etter høring om pensjon fra første krone på Stortinget fredag.
Kari Elisabeth Kaski er SVs finanspolitiske talsperson.

Kari Elisabeth Kaski er SVs finanspolitiske talsperson.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener forslaget i alle fall passer de to partienes politiske holdning og grunnprinsipper.

– Det her er et forslag som gir en mer rettferdig pensjon. Det er i dag en «missing link» i dagens pensjonssystem. Jeg tror det ble sagt at dette vil gi pensjonsreformen mer legitimitet. KrF og Senterpartiet er også opptatt av å ha et samfunn med små forskjeller. Dette går rett i kjernen på bedre omfordeling, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

– Dette har størst effekt for de som tjener minst, poengterer hun.

LO ber Stortinget øke tjenestepensjonen. NHO advarer politikerne mot økte utgifter

Krangel om kostander

– Arbeidsgiversiden argumenterte heftig om hvor mye dette vil koste?

– Det er 2000 kroner året, og det er jo ikke akkurat så mye. Det er klart det vil koste. Det er bransjer som i utgangspunktet har lav lønn og har forholdsvis dårlige arbeidsforhold. Men der det går bedre, i bransjer som tjener mer, har man pensjonsopptjening fra første krone. Og man har større satser. Det gjør at de underliggende ulikhetene forsterkes. Nettopp derfor hører oss dette spørsmålet hjemme i Stortinget. Så jeg klarer ikke å være så veldig bekymret for næringslivet i denne saken. For jeg tror det er en lønnsom investering å investere i gode vilkår for de ansatte.

LO og NHO krangler om hvor mye det koster å innføre pensjon fra første krone

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen prøver å forklare for Sigbjørn Gjelsvik, som er Senterpartiets finanspolitiske talsperson.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen prøver å forklare for Sigbjørn Gjelsvik, som er Senterpartiets finanspolitiske talsperson.

Helge Rønning Birkelund

Ap: – Grunnleggende rettferdig

Finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, var veldig overrasket over argumentene fra arbeidsgiversiden da regjeringen foreslo å endre regelen om at du måtte jobbe minst 12 måneder for å opptjene pensjonspoeng

– Når vi har et forslag om dette, blir det plutselig spilt inn argumenter som at det er en innblanding i trepartssamarbeidet. Det overrasker meg, spesielt etter at Kristin Skogen Lund rett etter tariffoppgjøret sa at dette er en sak for Stortinget. At næringslivet er opptatt av kostnadene, er ikke overraskende. Men det er jo en liten sum per ansatt. Jeg mener det er grunnleggende og rettferdig at man skal få pensjon fra første krone, sier Rigmor Aasrud.

Charlott taper 2.000 kroner i pensjon hvert år

Rødt: – Sørgelig forestilling

Rødt-leder Bjørnar Moxnes synes høringen om pensjon fra første krone var en sørgelig forestilling fra arbeidsgivernes side.

– De er helt ute av stand til å fortelle hvorfor det er riktig å nekte arbeidsfolk pensjon fra første krone. De klarer blant annet ikke å svare på mitt spørsmål om det ikke er kvinnefiendtlig å nekte pensjon fra første krone. Dette handler jo til en stor grad om lavtlønte og kvinner. Det hele koker ned til at de har en bekymring for eiernes overskudd, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.no.

Sp er langt unna å konkludere

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, har tidligere uttalt at det er helt åpent hva Senterpartiet komme til å lande på i dette spørsmålet.

– Det er viktige spørsmål som reises. Vi må se hvordan dette vil slå ut både økonomisk og praktisk for de som blir berørt. Vi er langt unna å konkludere, uttalte Gjelsvik til FriFagbevegelse.no før høringen.

– Det samme gjelder fortsatt. Vi fikk svar på noe under høringen, men det er fortsatt ting som står ubesvart. Og jeg stilte blant annet spørsmål som jeg ikke fikk spesifikke svar på. Vårt utgangspunkt er at vi skal ha et inntektssystem og pensjonssystem som ivaretar en sosial fordeling. Men så må vi se hvordan det løses konkret når det gjelder innhold og framdrift, sier Sigbjørn Gjelsvik etter høringen.

KrF skal velge side

KrF var opptatt med landsstyremøte fredag. Partiets finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad var derfor ikke til stede på høringen.

Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet

Annonse
Annonse