JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arvid Kildahl holder på med et forskningsprosjekt som skal gjøre det enklere å oppdage og stoppe traumer og overgrep blant personer med autisme og utviklingshemming.

Arvid Kildahl holder på med et forskningsprosjekt som skal gjøre det enklere å oppdage og stoppe traumer og overgrep blant personer med autisme og utviklingshemming.

Hanna Skotheim

Nytt forskningsprosjekt:

– Vi sliter med å tilpasse psykisk helsehjelp til personer med autisme og utviklingshemming

– Helsepersonell går ofte i den fella, sier psykolog Arvid Kildahl. Nå skal det lages en sjekkliste for lettere å finne traumereaksjoner hos personer med både utviklingshemming og autisme.21.11.2020
12:00
23.11.2020 09:29

hanna.skotheim@lomedia.no

Psykologspesialist Arvid Kildahl sin jobb er å utrede den psykiske helsa hos personer med autisme og utviklingshemming. Når han har gjort en utredning, har han mange ganger opplevd det samme: Personens atferd har ikke stemt overens med verken depresjon, psykose eller angst, og det har vært vanskelig å finne ut hva som plager personen. Først etter at han har luket ut mange andre typer vansker, har han spurt seg selv om det kan være traumer inne i bildet.

– Jeg og kollegaene mine har ofte undret oss over hvordan vi skal finne ut om personen har opplevd noe traumatisk, sier Kildahl som jobber på poliklinikken ved Regional seksjon for psykiatri, utviklingshemming/autisme i Oslo universitetssykehus HF.

Kildahl er straks ferdig med forskningsprosjektet sitt som handler om å identifisere reaksjoner på traumer og overgrep, inkludert symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Dette hos voksne som har både autisme og utviklingshemming. Med prosjektet håper psykologspesialisten på sikt å kunne lage en sjekkliste som helsepersonell kan bruke for enklere å legge merke til atferdstegn forbundet med traumer. Målet er at det skal bli lettere å finne ut av symptomene på PTSD hos disse personene.

– Da vil sannsynligheten øke for at vi oppdager og kan stoppe traumer og overgrep, sier han.

Hjelpen må tilpasses

Det er tidligere blitt gjort studier på traumer hos personer med enten autisme eller utviklingshemming. Dette prosjektet omfatter gruppen som har begge diagnosene.

– Det er viktig at folk med autisme og utviklingshemming skal kunne leve så gode liv som overhodet mulig ut ifra sine forutsetninger. Da handler det i mange tilfeller dessverre om at de også trenger psykisk helsehjelp. Den hjelpen må tilpasses den enkeltes autisme og utviklingshemming, men hvordan gjør vi det? Det er det vi sliter med.

Går ofte i fella

Etter at Kildahl hadde startet på prosjektet, fikk han og kollegaene historien om «Philip» i fanget. Philip, som ikke er mannens egentlige navn, hadde vært utsatt for seksuelle overgrep i flere år uten at noen visste om det. Det at han er blitt utsatt for overgrep, er ikke unikt for Philip. Forskning viser nemlig at personer som har utviklingshemming og autisme oftere utsettes for seksuelle overgrep enn andre.

Det er heller ikke unikt at Philip i lang tid tiet om traumene. Fagpersonene som hadde jobbet med han, mener Philip hadde forsøkt å fortelle det, men på en måte som gjorde at de ikke hadde forstått det. De konkluderte med at utsagnene og atferden hans hadde med autismediagnosen å gjøre. Kanskje var han også deprimert, mente fagpersonene.

– Helsepersonell går ofte i den fella. Når vi har noen som allerede har én diagnose foran oss, slutter vi å lete litt for tidlig. Hadde vi gått inn og sett på utviklingen i atferden til en person, hadde vi kanskje kommer fram til et annet svar.

Dropout-eleven som gjorde politisk karriere: Kenneth vil kjempe mot ulikhet og dårlige oppvekstvilkår. Det vet han mer om enn de fleste

– Spør alltid

Da fagpersonene fikk vite om overgrepene, forsto de atferden til Philip på en annen måte.

– Hvis de hadde hatt hodet åpent for at det kunne være noe traumatisk inne i bildet, hadde de kanskje fanget det opp. I stedet tilskrev de atferden hans til de grunnvanskene han hadde.

– Hva tenker du om at du og flere kan gjøre ukorrekte vurderinger?

– Det viser at vi hele tiden må reflektere kritisk rundt vår egen diagnostiske praksis. Det viser også at vi som fagpersoner må være ydmyke for at vi ikke alltid forstår ting så godt som vi tror vi gjør.

Det fagpersoner kan lære om episoden med Philip, er at de alltid må spørre. Og så må de alltid tørre å tenke tanken.

– Når vi mistenker at folk med autisme og utviklingshemmingm har en psykisk lidelse, bør vi alltid sjekke ut om det er traumer. Spør nærpersoner om de vet om noe eller har mistanke om at noe traumatisk har skjedd. Det er vanligvis noen rundt som har fått en uggen magefølelse. Den magefølelsen skal vi ta på alvor.

– Tror du det er vanskelig for folk?

– Ja, vi er ikke så vant til å spørre. Og når vi spør, må vi forholde oss til at disse folka blir utsatt for blant annet overgrep. Det kan være ubehagelig å ta innover seg.

(Saken fortsetter under bildet)

Personer med autisme og utviklingshemming reagerer overraskende likt på traumer som oss andre, men det er noen forskjeller, opplyser psykologspesialisten.

Personer med autisme og utviklingshemming reagerer overraskende likt på traumer som oss andre, men det er noen forskjeller, opplyser psykologspesialisten.

Hanna Skotheim

Har ikke orda

I forskningsprosjektet har Kildahl intervjuet 18 klinikere. De hadde alle møtt minst én person med autisme og utviklingshemming som hadde opplevd et alvorlig traume. Klinikerne ble spurt om sine erfaringer med denne gruppen og hva som kjennetegner dem.

– Personer med autisme og utviklingshemming reagerer overraskende likt som alle oss andre på traumatiske hendelser når man tar hensyn til at de har autisme og utviklingshemming. Det er imidlertid en viktig forskjell: Mange av dem har ikke ord for å beskrive det som har hendt dem, sier psykologspesialisten om det klinikerne beskrev.

– Den informasjonen vi andre tar for gitt, som at sex er noe som skal føles godt, er det ikke gitt at disse personene har fått. Det er ikke alle som vet hvordan en vanlig seksualitet er, og det er mange som opplever overgrep som ikke nødvendigvis forstår at sånn skal det ikke være. Det bidrar nok til at mange ikke sier ifra og da blir traumer og overgrep heller ikke oppdaget, legger han til.

I intervjuene sa klinikerne også at mange med autisme og utviklingshemming som opplever traumer, kan få alvorlige symptomer som varer lenge. Det kan også bidra til å gjøre det vanskelig å finne ut hva det er. Symptomene kan også variere mye fra dag til dag.

Etter 104 år er det slutt: Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet på Svalbard legges ned

Reagerer ulikt

Unnvikelse av ting eller steder som minner om den traumatiske hendelsen er et vanlig symptom på PTSD. Men dette kan arte seg ulikt avhengig av hvem det er snakk om. Hvis du har vært i en bilulykke, blir mange vanligvis redde for å sette seg inn i en bil igjen.

– Men det å koble det indre ubehaget man får i kroppen når man ser en bil og bruke det til å styre fremtidig atferd, er komplisert. Det er det ikke alle personer med autisme og utviklingshemming som klarer. Noen unnviker dermed alt, mens noen unnviker ikke. Det vil si at de ikke nødvendigvis sier nei til å dra på biltur, men så får de panikk hvis de setter seg i bilen, forklarer Nikolai Kildahl.

Særlig utsatt for overgrep

Det er særlig jenter med lett utviklingshemming som er utsatt for overgrep.

– Man kan jo ikke se på noen at de har utviklingshemming, og de beveger seg rundt i samfunnet som alle andre og skjønner kanskje ikke helt hva som er andres intensjoner. Da kan de havne i situasjoner som de kanskje ikke kommer seg ut av, sier Kildahl og legger til at mange med utviklingshemming kan ha utfordringer med å vurdere risiko og konsekvens.

– I tillegg er det mange som er sårbare fordi de er prisgitt andre mennesker ettersom de trenger hjelp i det daglige.

Samnanger-saken: Da barnevernssaken sto på som verst i vår, måtte Ole Mikalsen være de ansattes klippe

– Kjipt

Kildahl har selv en bror med autisme og utviklingshemming. Prosjektet er ikke inspirert av broren, men han er litt av grunnen til at Kildahl i det hele tatt begynte å interessere seg for denne gruppen mennesker.

– Da jeg var ute i praksis og begynte å jobbe, var det en del ting som for meg var intuitivt, sikkert fordi jeg har vokst opp med broren min. Jeg skjønte imidlertid etter hvert at en del av det som handler om denne gruppa kanskje ikke alltid var like intuitivt for andre, sånn umiddelbart. Det gjorde nok at jeg tenkte at dette kunne jeg jobbe med, at her kunne jeg kanskje få til noe.

– Hva tenker du om at det er mange, som ligner på din bror, som risikerer å oppleve så mye vondt?

– Det er kjipt. Men det er bare en ting å gjøre med det: Vi må bli bedre på å avdekke traumer og overgrep. Og så må vi finne gode måter å hjelpe dem som har slike opplevelser, sånn at også de kan ha det bra.

Hvordan oppdager man tegnene?

• Tørr å tenke det. Hvis du får en uggen magefølelse, ta den på alvor og snakk med noen om det. Gjerne en kollega du stoler på.

• Prøv å sortere. Hva kommer følelsen av?

• Se etter endringer i form av rastløshet, uro, irritasjon, vandring, dårlig søvn og brå oppvåkninger på natta.

• Utrygghet og at noen synes å være på vakt i mange situasjoner kan også være tegn på at de har opplevd noe traumatisk.

• Noen kan begynne å tolke ting i verste mening og mister ideen om at andre mennesker er grunnleggende ålreite.

• Andre kan bli redd for fremmede eller de kan bli mer tilbaketrukne.

• Mange virker lei seg, fortvila eller sinte. Noen kan også bli opptatt av om de har gjort noe galt eller at andre ikke liker dem.

• Se etter signaler på flashbacks/gjenopplevelser: Da kan være vanskelig å få kontakt med dem samtidig som de får en endret fysiologisk aktivering.

• Gjenopplevelser kan også komme til uttrykk i form av fysisk utagering eller selvskading.

• Still deg selv spørsmålene: Oppstår det vegring eller unnvikelse av kjente situasjoner som personen vanligvis har likt? Eller hendet det at personen ser ut til å få panikk i dagligdagse situasjoner uten at man helt skjønner hvorfor?

(Kilde: Arvid Kildahl)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.11.2020
12:00
23.11.2020 09:29Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen


Flere saker