JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Colourbox.com

Slik kan klubber forebygge underslag:

– Vil man underslå penger, så klarer man å få det til. Spørsmålet er bare hvor lang tid det tar før man blir tatt

Ingen fagforening kan gardere seg 100 prosent mot underslag, mener AOFs Øyvind Hvidsten. Men med gode rutiner i styret kan en gjøre risikoen veldig mye mindre.05.09.2020
08:00
04.09.2020 14:28

ragnhild@lomedia.no

Hvidsten er ansvarlig for kurset «Økonomi og styrearbeid» som Studieforbundet AOF tilbyr forbundene som en del av tillitsvalgtopplæringen.

Selv om mange foreninger og klubber har god kontroll på økonomien, skulle han gjerne sett at flere tillitsvalgte hadde fått skolering i god økonomihåndtering.

– Det er nok sånn i mange klubber at økonomien kommer litt i skyggen av andre oppgaver. Mange, særlig små klubber, har ikke dette helt på stell. Men som regel har de små klubbene heller ikke så mye penger i omløp, påpeker han.

Fra tusenlapper til millionbeløp

Det er nemlig stor forskjell på hvor mye penger de ulike klubbene og foreningene administrerer. De aller minste har bare noen tusenlapper på konto. Andre kan ha atskillig mer.

– Det er sjelden kampvotering om kasserer-vervet i fagforeningen. Mange kastes inn i oppgaven uten å ha noen økonomibakgrunn og uten helt å vite hva jobben faktisk går ut på. Det er nok en del som ikke hadde sett for seg at de skal administrere en konto med flere millioner kroner, påpeker Øyvind Hvidsten.

GODE RÅD:  – Alle klubber bør ha en kontrollkomité, mener Øyvind Hvidsten i AOF.

GODE RÅD: – Alle klubber bør ha en kontrollkomité, mener Øyvind Hvidsten i AOF.

Else Sofie Ruud

Han er opptatt av å løfte statusen til kassererne. Samtidig, påpeker Hvidsten, er det svært viktig at kassereren ikke sitter med hele ansvaret alene. Økonomistyringen er hele styret sitt ansvar. Det understreker Hvidsten gang på gang når han holder kurs for fagforeninger og klubber.

Det betyr blant annet at resten av styret bør ha løpende kontroll med økonomistyringen i foreningen. Hans anbefaling er at økonomi er et eget punkt på dagsorden på hvert eneste styremøte. Da bør en gå igjennom om pengene er brukt i henhold til budsjett. Om resten av styret stiller spørsmål og viser at de er opptatt av økonomihåndteringen, kan det virke preventivt, mener Hvidsten.

Må sone 15 måneders fengsel for underslag: Tingretten uforstående til at topptillitsvalgt kunne stjele millioner fra fagforening

Flere bør ha tilgang til kontoen

Hvor strenge krav som stilles til økonomistyringen, vil variere fra forening til forening og fra forbund til forbund. Noen forbund har sentrale vedtekter som stiller detaljerte krav, for eksempel til godkjenning av transaksjoner. Andre har langt færre retningslinjer. Øyvind Hvidsten anbefaler derfor klubbene å gå nøye gjennom vedtektene. Dess vagere vedtektene er, jo større er mulighetene for å underslå penger, mener han.

Da Handel og Kontor avdekket underslag i en av sine foreninger i 2018, var kassereren den eneste som disponerte fagforeningens konti. Det er aldri lurt, påpeker Øyvind Hvidsten. Han mener det alltid bør være minst to personer som har tilgang til foreningenes bankkonti. Videre bør alle transaksjoner godkjennes av to personer. Ifølge Hvidsten bør dette gjelde uansett hvor stort beløpet er.

Kontrollkomite og revisor

En god forsikring er det også å skaffe seg en vaktbikkje. Øyvind Hvidsten mener alle klubber bør ha en kontrollkomite som er valgt av årsmøtet. Kontrollkomiteens jobb er å holde et øye med økonomistyringen, ta stikkprøver på bilag og gå grundig igjennom regnskapet før årsmøtet. Fordi kontrollkomiteen har en så viktig jobb, bør «vaktbikkja» kurses i økonomistyring og regnskap på lik linje med resten av styret.

Hvis en skal oppdage underslag, hva konkret bør en se etter?

– Generelt bør en kontrollere om pengene er brukt i henhold til budsjett og handlingsplan. Ellers bør en være særlig oppmerksom dersom det er mange overføringer til én bestemt konto, enten det er små eller store beløp.

Mindre klubber og foreninger har ingen lovpålagt plikt til å ha en ekstern revisor. Hvis det er mye midler i omløp, kan det likevel være klokt å skaffe seg en revisor, mener Øyvind Hvidsten. Er beløpene mindre, kan kontrollkomiteen fylle mye av revisors funksjon, påpeker han.

Slik kan klubben forebygge underslag

• Klubbens økonomi er hele klubbstyrets ansvar, og ikke noe kasserer skal styre alene.

• Gjør dere kjent med hva som står i vedtektene. Mange forbund har klare krav til hvordan klubbene skal styre sin økonomi.

• Klubben bør ha en egen bankkonto, og det bør være minst to personer som har tilgang til denne bankkontoen.

• Økonomi bør være et eget punkt på dagsorden på hvert eneste styremøte. Gå igjennom om pengene er brukt i henhold til budsjett.

• Alle klubber bør velge en kontrollkomité. Kontrollkomiteen bør gå nøye gjennom regnskapet, følge med på banktransaksjonene og ta stikkprøver på bilag.

• Sørg for at alle transaksjoner godkjennes av minst to personer. Dette er særlig viktig ved overføringer til tillitsvalgtes egne konti.

• Alle klubber og foreninger som har mye midler i omløp, bør ha en regnskapsfører/revisor.

• Sørg for at hele styret får nødvendig skolering i økonomistyring.

Kilde: AOF

Forebyggende råd fra SpareBank 1

• Det er viktig å ha kontroll på hvem som har tilgang til kontoer og kan gjøre betalinger. Sørg for å holde en oversikt over brukere og disponenter, og oppdater denne jevnlig for å unngå at det ligger igjen gamle disponenter på en konto. Ha gode rutiner for å slette disponenter som slutter.

• Ikke benytt privat nettbank. Bruk heller nettbank for bedrifter. Der er det mulig å ha to godkjennere for å autorisere betalinger.

• Det kan være lurt å ha forskjellige personer som disponenter for forskjellige kontoer. Driftskonto kan for eksempel disponeres av kasserer, mens sparekonto disponeres av en gruppe – slik at man må være to personer for å belaste denne kontoen.

• Legg inn beløpsbegrensninger på kort, nettbank og mobilbank.

Sparebank 1: Ingen skal sitte med kontrollen alene

– Det er lett å tenke at det enkleste er at kasserer oppretter en konto i eget navn, men privat nettbank er fy-fy, sier Arve Knudsen, banksjef i Sparebank 1 Østlandet.

Alle fagforeninger og klubber bør bruke nettbank bedrift, er den soleklare beskjeden fra Sparebank 1 som er bankforbindelsen til mange forbund og foreninger i LO. Bedriftsløsningen gjør det mulig å legge inn kontrollmekanismer og tekniske begrensninger på uttak og betalinger.

Sparebank 1 anbefaler at betalinger godkjennes av to personer, og at det legges inn beløpsgrenser på kortuttak og betalinger med nettbank og mobil.

– Eventuelt kan en ha enkel godkjenning på driftskonto og dobbel på sparekonto, sier Arve Knudsen.

Han mener det for mange fagforeninger vil være en god løsning å ha egen konto for kortbetaling som kan etterfylles ved behov.

Dersom foreningen vil at hele styret skal kunne holde oversikten med økonomien, men ikke ønsker for mange disponenter i nettbanken, kan en legge inn brukere med ulike rettigheter. Noen kan for eksempel bare ha lesetilgang, mens andre kan ha mulighet for å registrere eller godkjenne betalinger, påpeker Knudsen.

Nylig har banken også tilrettelagt for en «dobbel administrator»-funksjon i nettbanken, slik at én administrator ikke kan legge til brukere eller rettigheter alene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.09.2020
08:00
04.09.2020 14:28Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte


Flere saker