JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge:

37 000 under 30 år helt eller delvis ledige. AUF-lederen frykter en tapt generasjon

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem mener ungdommen er den store taperen og er kjempebekymret for sin generasjon. Nesten 37 000 under 30 år er helt eller delvis ledige
Astrid Willa Eide Hoem er bekymret for ungdommen og korona-pandemien.

Astrid Willa Eide Hoem er bekymret for ungdommen og korona-pandemien.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Koronakrisen har ofte blitt kalt en dugnad. En dugnad må gå på tvers av generasjoner. Kostnaden for dugnaden har vært ekstra høy for unge. Vår generasjon kan bli den første som får færre muligheter enn foreldregenerasjonen vår. På den andre siden av pandemien trenger vi et ungdomsløft og en ny generasjonskontrakt som gir unge tro og håp for framtida, sier Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

Debatt: «Vi trenger ikke en lifecoach, vi trenger politikk som funker», skriver AUF-lederen

Sterkt bekymret

AUF-lederen kan ramse opp mye som bidrar til en sterk bekymring for sin generasjon i disse korona-tider.

* Nesten 37 000 under 30 år er enten helt eller delvis ledig på arbeidsmarkedet, viser statistikk fra Nav.

* Det er tøffere å komme inn på studier, stipendet strekker ikke til, lesesaler er stengt, ofte hjemmeundervisning med vikarer, tøffere å få deltidsjobb på grunn av trangt arbeidsmarked.

* Nesten ingen får sommerjobb.

* Mindre arbeidstrening, redusert mulighet for fritidsaktiviteter og stans i idretten for ungdommen.

For ikke å snakke om situasjonen for lærlingene, hvor noen fag rammes hardere enn andre.

– Kokkefaget er rammet spesielt hardt. Innen restaurant- og matfag er 15 prosent permittert. Mellom uke 46 og uke 3 økte antall permitterte lærlinger i restaurant- og matfag med hele 569 prosent. Siden 1. mars har 50 lærlinger og lærekandidater blitt sagt opp grunnet koronasituasjonen, sier Astrid Willa Eide Hoem.

Debatt: «Gi arbeidsledige i Norge en jobb i fiskeindustrien!»

Faller utenfor

Mange faller helt utenfor arbeidslivet.

– Har du først havnet utenfor, er det langt vanskeligere å komme inn igjen. Vi er en generasjon som kommer til å havne i en ny krise når pandemien er over, mener AUF-lederen.

– Ikke bare er det hjemmeundervisning på skoler, høyskoler og universitet. Mange lærere går inn og ut av karantene. 400 lærlinger var permittert pr. 21. januar. På det meste var 4 400 lærlinger permittert (månedsskiftet april/mai 2020). Jeg er bekymret både for den psykiske helsen og for at mange faller utenom og inn i ensomhet, legger AUF-lederen til.

Seks av ti unge frykter at koronapandemien vil sende dem ut i langvarig arbeidsledighet. AUF-lederen mener dette viser at det må innføres en læreplassgaranti.

– På andre siden av koronapandemien kommer vil til å trenge fagarbeidere som kan bygge framtida vår. De må få muligheten til å gjennomføre utdanningen sin, poengterer hun.

– I tillegg til å innføre en læreplassgaranti som sikrer alle læreplass trenger vi en ungdomsgaranti. AUF vil innføre en ungdomsgaranti opp til 35 år som innebærer at alle unge skal ha rett på jobb, utdanning eller annen aktivitet, sier Astrid Eide Hoem.

Debatt: «Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

LO også bekymret

Også ungdomsrådsgiver i LO, Bjarne Lagesen, er bekymret over hva pandemien betyr for unge i arbeidslivet.

– Vi vet at unge i større grad blir arbeidsledige. Det er vanskeligere å komme inn i arbeidsmarkedet, også for lærlinger som sliter med å fullføre læretiden sin, sier han til FriFagbevegelse.

LO mener unge under 30 år må sikres arbeid eller kompetanseheving og at behovet for læreplasser må dekkes.

– Vi har sett fylkeskommuner som Nordland og Viken, som sammen med næringslivet har fått på plass en ordning som skal sikre læreplass. Her kan det være mye å lære for andre fylkeskommuner. Arbeidslivet er blitt mer kompetansekrevende. Flest mulig må få nok læringsstøtte til å gjennomføre videregående opplæring med en kompetanse som er reelt etterspurt i arbeidslivet, sier Bjarne Lagesen til FriFagbevegelse.

– Ungdom må ha høyeste prioritet i politikken rundt både arbeidsmarked og kompetanse. Koronakrisen har forsterket behovet for det. LO har tatt til orde for å gjenreise a-en i Nav, altså arbeidsmarkedsformidlingen. Der bør en starte med de unge. Mange trenger bare litt hjelp til jobbsøkning, andre tett oppfølging og bistand. Samarbeidet innen utdanning, arbeidsmarked og helsemyndigheter må styrkes, poengterer han.

Annonse

Flere saker

Annonse