JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Andelen fattige barn i Norge er tredoblet siden 2001

Et av ti norske barn lever i fattigdom, viser nye tall fra Bufdir.
Andelen norske barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt i Norge, har økt. Illustrasjonsfoto.

Andelen norske barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt i Norge, har økt. Illustrasjonsfoto.

Flickr

– Det er nå over 98.000 barn som vokser opp i relativ fattigdom i Norge. Det tilsvarer 10 prosent av alle barn. Andelen har tredoblet seg siden 2001, og denne utviklingen er vi bekymret for, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Direktoratet legger fram Oppvekstrapporten for 2017 torsdag. Tallene viser at andelen norske barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt i Norge, har økt fra 4,1 prosent i perioden 1997–1999 til 10 prosent i 2013–2015.

Det er store forskjeller mellom de ulike kommunene innad i fylkene. Oversikten viser også at barnefattigdommen i Norge er høyere i de største byene enn landsgjennomsnittet. På fylkesnivå har Oslo og Hedmark flest barn i fattige familier.

Blant storbyene er det Drammen som har høyest barnefattigdom. Her vokser 17,7 prosent av barna opp i lavinntektsfamilier. Oslo kommer på andreplass. Der lever 17,5 prosent av barna i familier med lav inntekt.

– Det viktigste vi kan gjøre for å få barn ut av fattigdom er å gi de voksne varig tilknytning til arbeidslivet, sier utdanningsdirektør Jan Sivert Jøsendal i Drammen kommune til Aftenposten.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Fosnes på bunn

Blant kommunene er det Fosnes i Namdalen i Nord-Trøndelag, med sine snaut 700 innbyggere, som kommer dårligst ut. I 2015 var andelen barn i familier med lav inntekt over en treårsperiode hele 30,2 prosent i denne kommunen.

– Statistisk sett så er det mange fattige her, men jeg tror ikke det oppfattes sånn å være barn i Fosnes. Vi har to butikker, begge selger matvarer, så det er ikke så mange fristelser. Og så har vi har ingen rike her, så de fleste er i samme båt. Da blir det litt mindre synlig at man ikke har så mye penger, sier oppvekstsjef Kari Thorsen til NRK.

Også flere bydeler i Oslo har like høy barnefattigdom. I hovedstaden varierer imidlertid andelen fra 5,4 prosent i Vestre Aker til hele 34,1 prosent i Gamle Oslo. I både Træna, Bindal, Bø og Kautokeino ligger andelen barn som lever i fattigdom like over eller under 20 prosent.

– Med så store interne forskjeller i fylkene og i de største byene, er det viktig at kommunene skaffer seg en oversikt over de lokale barnefattigdomsforholdene, sier Trommald. Med denne rapporten håper hun at kommunene får hjelp til å sette i gang de riktige tiltakene i lokalområdene.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Innvandrerbakgrunn

En rekke tall i Bufdirs rapport forteller noe om omfanget av barn som lever i risiko for fattigdom. I 2015 levde for eksempel i underkant av 160.000 barn i husholdninger med enslig forsørger. I de familiene der den enslige forsørgeren har såkalt lavinntekt, lever 38 prosent av barna under fattigdomsgrensen.

Snaut 68.000 barn levde i 2015 i husholdninger som hadde mottatt sosialhjelp, mens drøyt 92.000 barn bodde i familier hvor ingen var i jobb.

Mer enn hvert åttende barn – 135.953 – levde i 2015 i husholdninger som mottok mer enn halvparten av de samlede inntektene gjennom offentlige overføringer.

Tallene viser dessuten at det blir stadig flere barn i lavinntektshusholdninger med innvandrerbakgrunn. I 2015 hadde 53 prosent av alle barn i lavinntektsfamilier bakgrunn fra et annet land enn Norge. Særlig gjelder dette barn der familien har bakgrunn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa. Barn som kommer fra Somalia, Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea er særlig utsatt.

Trangbodd

Rundt seks av ti barn i lavinntektsfamilier bor i leid bolig, og mange barn i familier med lav inntekt bor også trangt, noe som kan være utfordrende for muligheten til å gjøre lekser og ha privatliv.

– De nyeste tallene viser at halvparten av alle barn i relativ fattigdom er trangbodde – i Oslo gjelder det tre av fire barn i relativ fattigdom. Det er ett av mange eksempler på de levekårsulempene som disse barna opplever, sier Trommald.

• Følg oss på Facebook

Warning
Annonse
Annonse