Andelen norske barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt i Norge, har økt. Illustrasjonsfoto.
Flickr
Andelen fattige barn i Norge er tredoblet siden 2001
Et av ti norske barn lever i fattigdom, viser nye tall fra Bufdir.
– Det er nå over 98.000 barn som vokser opp i relativ fattigdom i Norge. Det tilsvarer 10 prosent av alle barn. Andelen har tredoblet seg siden 2001, og denne utviklingen er vi bekymret for, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Direktoratet legger fram Oppvekstrapporten for 2017 torsdag. Tallene viser at andelen norske barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt i Norge, har økt fra 4,1 prosent i perioden 1997–1999 til 10 prosent i 2013–2015.
Det er store forskjeller mellom de ulike kommunene innad i fylkene. Oversikten viser også at barnefattigdommen i Norge er høyere i de største byene enn landsgjennomsnittet. På fylkesnivå har Oslo og Hedmark flest barn i fattige familier.
Blant storbyene er det Drammen som har høyest barnefattigdom. Her vokser 17,7 prosent av barna opp i lavinntektsfamilier. Oslo kommer på andreplass. Der lever 17,5 prosent av barna i familier med lav inntekt.
– Det viktigste vi kan gjøre for å få barn ut av fattigdom er å gi de voksne varig tilknytning til arbeidslivet, sier utdanningsdirektør Jan Sivert Jøsendal i Drammen kommune til Aftenposten.
• Så lenge lever folk i ditt yrke
Fosnes på bunn
Blant kommunene er det Fosnes i Namdalen i Nord-Trøndelag, med sine snaut 700 innbyggere, som kommer dårligst ut. I 2015 var andelen barn i familier med lav inntekt over en treårsperiode hele 30,2 prosent i denne kommunen.
– Statistisk sett så er det mange fattige her, men jeg tror ikke det oppfattes sånn å være barn i Fosnes. Vi har to butikker, begge selger matvarer, så det er ikke så mange fristelser. Og så har vi har ingen rike her, så de fleste er i samme båt. Da blir det litt mindre synlig at man ikke har så mye penger, sier oppvekstsjef Kari Thorsen til NRK.
Også flere bydeler i Oslo har like høy barnefattigdom. I hovedstaden varierer imidlertid andelen fra 5,4 prosent i Vestre Aker til hele 34,1 prosent i Gamle Oslo. I både Træna, Bindal, Bø og Kautokeino ligger andelen barn som lever i fattigdom like over eller under 20 prosent.
– Med så store interne forskjeller i fylkene og i de største byene, er det viktig at kommunene skaffer seg en oversikt over de lokale barnefattigdomsforholdene, sier Trommald. Med denne rapporten håper hun at kommunene får hjelp til å sette i gang de riktige tiltakene i lokalområdene.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Innvandrerbakgrunn
En rekke tall i Bufdirs rapport forteller noe om omfanget av barn som lever i risiko for fattigdom. I 2015 levde for eksempel i underkant av 160.000 barn i husholdninger med enslig forsørger. I de familiene der den enslige forsørgeren har såkalt lavinntekt, lever 38 prosent av barna under fattigdomsgrensen.
Snaut 68.000 barn levde i 2015 i husholdninger som hadde mottatt sosialhjelp, mens drøyt 92.000 barn bodde i familier hvor ingen var i jobb.
Mer enn hvert åttende barn – 135.953 – levde i 2015 i husholdninger som mottok mer enn halvparten av de samlede inntektene gjennom offentlige overføringer.
Tallene viser dessuten at det blir stadig flere barn i lavinntektshusholdninger med innvandrerbakgrunn. I 2015 hadde 53 prosent av alle barn i lavinntektsfamilier bakgrunn fra et annet land enn Norge. Særlig gjelder dette barn der familien har bakgrunn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa. Barn som kommer fra Somalia, Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea er særlig utsatt.
Trangbodd
Rundt seks av ti barn i lavinntektsfamilier bor i leid bolig, og mange barn i familier med lav inntekt bor også trangt, noe som kan være utfordrende for muligheten til å gjøre lekser og ha privatliv.
– De nyeste tallene viser at halvparten av alle barn i relativ fattigdom er trangbodde – i Oslo gjelder det tre av fire barn i relativ fattigdom. Det er ett av mange eksempler på de levekårsulempene som disse barna opplever, sier Trommald.
• Følg oss på Facebook
Mest lest
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)
Eirik Dahl Viggen
390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».
Jan-Erik Østlie
Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.
Tormod Ytrehus
Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet
Torgeir Knag Fylkesnes
Jo Straube / SV
Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.
Eivind Senneset
Full seier til oppsagt klubbleder Adrian Dumitrescu
– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund
– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter
Jan-Erik Østlie