JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leder for samfunnskontakt og strategi

Andre Nerheim blir LOs nye politiske vaktbikkje

André Nerheim får oppgaven med å holde kontoret til Wegard Harsvik varmt, mens sistnevnte er statssekretær hos statsministeren. Han blir LOs vaktbikkje overfor landets nye regjering.
Fra Lilletorget til Youngstorget. Andre Nerheim går til lederjobb i LO.

Fra Lilletorget til Youngstorget. Andre Nerheim går til lederjobb i LO.

Torgny Hasås

helge@lomedia.no

Da Jonas Gahr Støre plukket ut sitt team på Statsministerens kontor, var Wegard Harsvik en av de utvalgte. Han gikk fra jobben som leder for samfunnskontakt og strategi i LO til jobben som statssekretær på SMK.

Etter åtte måneder som rådgiver hos nettopp Jonas Gahr Støre på Stortinget, hadde André Nerheim så vidt rukket å finne tilbake til sitt kontor hos Fellesforbundet på Lilletorget. Nå blir det ny permisjon og tilbake til Folkets Hus og LO, hvor han var fram til oktober 2017.

Bakgrunn: LOs Wegard Harsvik blir Støres statssekretær

Nerheims primæroppgave blir å koordinere det politiske arbeidet mellom Arbeiderpartiet, LO og LOs forbund. Og «passe» på at regjeringen følger opp sine løfter til vanlige arbeidsfolk. Stillingsbetegnelsen er leder for politikk og samfunnskontakt.

Han skal også legge til rette for LO-ledelsens dialog med andre politiske partier og aktører som vil samme vei som LO-fellesskapet.

Får nytt innhold

Nerheim har ingen ambisjon om å kopiere Harsvik, selv om han overtar hans kontor.

– Vi er to forskjellige typer, så selv om jobben blir den samme vil jeg nok gi den et litt nytt innhold, sier han til FriFagbevegelse.

– Nå har Wegard og LO gjort en glimrende jobb med Ap i opposisjon. Nå skal jeg sikre at LOs interesser og politikk løftes fram og gjennomføres i virkeligheten, slik vi har lovet våre nesten en million medlemmer, sier André Nerheim.

Han får også oppgaver knyttet til Samarbeidskomiteen mellom Ap og LO, og dialog med LOs mange forbund.

Nerheim minner også om at det er kommune- og fylkestingsvalg om to år og nytt stortingsvalg om fire år.

Se hele oversikten: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

Løfte oppslutningen

LO klarte å løfte oppslutningen om Arbeiderpartiet blant LOs medlemmer fra 30 til 40 prosent i slutten av årets valgkamp.

– Det bør vi ikke være fornøyd med. Målet må være at fagbevegelsen skal sikre at dagens Ap/Sp-regjering, eller en fremtidig variant der SV velger å bli med, får fortsette i mer enn fire år. Det krever imidlertid også at regjeringen må klare å sette gode politiske fotavtrykk i norsk politikk som gjør en forskjell i folk sin hverdag, sier André Nerheim.

Han skal absolutt være en vaktbikkje i så måte.

– Jeg ser jo på meg selv mer som en golden retriever type, men så har jeg jo også lest at det er den rasen som biter mest, sier han.

Oppgaven hans blir også å tenke strategisk og langsiktig, gjennom faglig politisk skolering. Både hos de som styrer politikken i regjering og på Stortinget, men også internt i LO-familien.

– I så måte må vi blant annet evne å bruke det mektige verktøyet som LO Media innebærer med sin kontaktflate ut mot medlemmene, og bruke AOF som et viktig skoleringsorgan med sine ressurser, sier André Nerheim.

Mye lest: YS lot seg bruke av LO og venstresiden, mener Erna Solberg

Lang fartstid

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er glad for at André Nerheim har sagt ja til å vikariere for Wegard Harsvik i jobben som leder for LOs samfunnskontakt og strategiske arbeid.

– André har lang fartstid i fagbevegelsen. Han har et unikt nettverk og kjenner LO godt, sier Peggy Hessen Følsvik.

Følsvik trekker fram Nerheims brede erfaring fra både fagbevegelsen og norsk politikk, blant annet som kommunikasjonssjef i Fellesforbundet og som nær rådgiver for Jonas Gahr Støre i valgkampen.

– Han har i flere ulike roller vært viktig for oss i fagbevegelsen. Senest var André en viktig bidragsyter til valgkampen, som endte med rødgrønn seier og regjeringsskifte. Nå blir han en viktig ressurs for LOs fagligpolitiske arbeid videre, sier LO-lederen.

Annonse
Annonse