MUNNBIND OG VISIR: Theodor Mjølkalid er innleid vikar på Solvang helsehus oppkledd i full mundur for å sikre kollegaer, brukere og seg selv.
Cielo Jaylo
Koronatester hele tiden:
Ansatte griner på jobb: Smitten øker på sykehjemmene i Oslo
- Kaos! Her tester vi pasienter og ansatte hver tredje dag. Så lenge det er smitte og positive tester blir det slik, forteller plasstillitsvalgt ved Solvang helsehus i Oslo.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
– Alt ble snudd på hodet over natta. Tallene steg og mange havnet i karantene, sier Cielo Jaylo. I tillegg til å være plasstillitsvalgt på Solvang helsehus, jobber hun som renholder.
Siden det ikke er mulig for Fagbladet å komme inn på helsehuset, har Jaylo tatt bildene til denne saken for oss.
Jaylo forteller at alt skjedde så fort, og ingen visste hvor det kom fra.
– Nå er det smittesporing for å finne ut hvordan og hvorfor og om det er det muterte viruset eller det vanlige.
STOPP: Hvert eneste rom på Solvang helsehus har plakater hvor det står hvor mange som får være inne på hvert enkelt rom til enhver tid.
Cielo Jaylo
Vekst i smitten
101 ansatte på Oslos sykehjem er syke med covid-19, heter det i en pressemelding som Sykehjemsetaten sendte ut torsdag 28. januar. Samtidig er det registrert 31 smittede beboere.
Rundt juletider var det ingen smittede beboere og kun et fåtall smittede medarbeidere på sykehjemmene i Oslo. Så fikk man en vekst som startet i romjulen og som har fortsatt helt frem til slutten av forrige uke.
– Vi har aldri hatt så mye smitte samtidig, sier avdelingsdirektør Henrik Mevold i Sykehjemsetaten i Oslo til Aftenposten. Den smitten kan bli ført videre til beboerne.
• Helsefagarbeider Gunnhild er forbannet på Høie: – Jeg er livredd for å gå rundt som en dødsengel
– På et sykehjem jobber man veldig tett med beboerne for å gi dem pleie og omsorg. De ansatte bruker munnbind og visir, det er veldig fokus på renhold, og ingen som har noen symptomer skal komme på jobb. Likevel ser vi at smitten har kommet inn, sier avdelingsdirektøren.
AVSPERRET: Ingen får bruke kantina nå som smitten er høy på Solvang helsehus.
Cielo Jaylo
Håper på vaksine
Solvang helsehus har hatt sterkt økende smitte. Helsehuset på Teisen tar imot helsehuspasienter fra hele Oslo som er smittet av covid-19. I løpet av de siste dagene har 23 medarbeidere på Solvang helsehus testet positivt. Smitten har også spredd seg til seks pasienter som er på korttidsopphold
Nå er de færre ansatte på jobb, det er mye stress, og alle må jobbe litt ekstra hardt siden ansatte både sitter i isolasjon og karantene.
– Når skal dette ta slutt, lurer vi veldig på. Dette er ikke gøy. Alle er så på vakt hele tiden, sier Jaylo.
Det er strenge regler på jobb. To-meters avstand, munnbind og engangsvisir. Til og med i garderoben når klær skal skiftes er det med munnbind på.
– Vi spriter og desinfiserer alle kroker og kriker og overalt hele tiden. Renholderne har ekstra mye å gjøre, men alle de andre ansatte er med på desinfiseringsjobben for å få det til å gå rundt.
Nå er håpet hennes vaksine.
– Da er vi beskyttet og det blir færre bekymringer. Med smitten fikk vi en stopp i vaksineringen som vi var så godt i gang med.
STENGT: Rom som tidligere var åpne, er nå stengt for de aller fleste.
Cielo Jaylo
Doble vakter og personalmangel
– Folk griner på jobb og har det tøft.
Hovedtillitsvalgt og Fagforbundets klubbleder i Sykehjemsetaten, Kjartan Goksøyr, forteller om en enorm belastning for de ansatte som står i denne situasjonen.
Det er kritisk personalmangel og tungt å jobbe doble vakter og følelsen av å ikke strekke til. Han forteller om engstelige og redde medlemmer og frykten for at det er den muterte virusvarianten.
– Likevel – karantene-regimet er her av en grunn. Jeg er redd det ikke finnes en annen løsning. Hadde det i utgangspunktet vært høyere grunnbemanning, hadde ikke sykehjemmene vært så sårbare nå, sier han til Fagbladet.
Goksøyr tror det er et element av uflaks i bildet for de sykehjemmene som plutselig har fått en oppblomstring i smitte og mener det er ingen klar dynamikk i hvordan smitten kommer og hvordan den sprer seg.
– Smitten har kommet inn med ansatte med utypiske smittesymptom. Mange sykehjem har mye deltid og midlertidige ansatte. Det må flere ansatte til for å få driften til å gå rundt når man har mange i deltidsstillinger.
Maraton-jobbing på de ansatte
Som hovedtillitsvalgt har en del av jobben siden mars vært tilrettelegging av ulike avtaler. Etter den første perioden med smitteutbrudd forhandlet Fagforbundet fram avtaler om overtidsrammer, skjøv fleksitidsavtaler og nå arbeidsplaner.
– Nå forhandler vi avtaler sykehjem for sykehjem istedenfor for alle sammen på en gang. Akkurat nå er vi i gang med avtaler om overtid som gjelder Uranienborghjemmet og Solvang helsehus, sier Goksøyr.
Han har også vært involvert i å hjelpe dem som jobber flere steder og som har shoppet vakter for å ha ei lønn å leve av.
Goksøyr sier at Sykehjemsetaten viser forståelse for at de ansatte må ha mulighet for å jobbe fast og at hovedarbeidsgiver dermed kompenserer for vaktene på andre steder.
– Jeg synes de ansatte er helt utrolige. De er ansvarlige og utholdende. Mange begrenser livet sitt og har lite sosial omgang og har til og med isolert seg fra egen familie. De står i dette og takler det og holder ut. De har løpt maraton i nesten et år nå.
– Nå håper og forventer vi at de ansatte tilbys vaksine i større omfang enn de har fått til nå, sier Goksøyr.
Slår alarm om deltid i helsesektoren
7 av 10 helsefagarbeidere jobber deltid og hver fjerde ansatt jobber flere steder for å få en inntekt å leve av. Fagforbundet mener pandemien viser at det er livsviktig å få ned antall deltidsansatte på sykehjemmene, skriver VG.
En ny undersøkelse FAFO har utført for Fagforbundet, viser at et stort flertall av helsefagarbeidere fortsatt jobber deltid, ofte på flere helseinstitusjoner. Flere sykehjem som har hatt smitte og dødsfall blant beboere, har fått smitten inn med ansatte.
– Pandemien viser at det er livsviktig å øke andelen faste, hele stillinger i pleie- og omsorg, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet til VG.
En av fire jobber vakter i annen virksomhet, i barnehage, SFO eller annen kommunal virksomhet, viser FAFO/Fagforbundets undersøkelse. Kartleggingen viser at 20 prosent av utlyste stillinger i pleie- og omsorg har 20 prosent arbeidstid eller mindre. Det kan for eksempel bety helgevakt annenhver helg. Bare 15 prosent av utlyste stillinger i pleie- og omsorgssektoren er hele stillinger.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB