– Det er helt utrolig, også i lys av helgens nedstengning, at regjeringen tar seg så god tid og fortsatt argumenter mot klare vedtak i Stortinget, sier Kari Elisabeth Kaski.
Jan-Erik Østlie
Personlig økonomi under pandemien
Antall inkassokrav øker kraftig: – Alarmklokkene må på, mener SV-topp
SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, frykter stor økning av både inkassokrav og konkurser. – Det begynner å bli kritisk for mange, mener hun.
helge@lomedia.no
En fersk utgave av Lindorff-analysen viser en klar økning i husholdninger som ikke betaler regelmessige utgifter man normalt prioriterer å betale, som blant annet strøm og telekomtjenester.
– Dette tyder på at flere har fått dårligere råd under pandemien, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff i en pressemelding.
Spesielt de med lav lønn rammes hardest, mens mange med høy lønn har fått det bedre økonomisk. Statsminister Erna Solberg (H) var inne på dette i sin redegjørelse for Stortinget sist mandag.
Bakgrunn: Flere får inkassokrav – lavtlønnede rammes hardest
– De som rammes har lite å gå på
– Vi vet at mange har spart mye mer enn vanlig under pandemien. Det gjør at mange har penger å bruke når pandemien er over, og det vil bidra til vekst i økonomien. I flere prognoser anslås det nå at norsk økonomi vil vokse mer i 2021 enn bare for kort tid siden, sa Erna Solberg.
Det provoserte imidlertid SVs Kari Elisabeth Kaski:
– Det vitner om en statsminister som er seg selv og sin egen klasse nærmest. Mange med godt betalte og trygge jobber har fått bedre råd i krisen vi står i. Det er også de samme som sitter trygt på hjemmekontor. Men de som blir permittert er i hovedsak lavtlønnede som fra før har lite å rutte med, sier Kaski til FriFagbevegelse.
– 30.000 har vært permittert helt siden mars. Husholdningene som rammes har ikke mye på sparegrisen. De har lite å gå på. Da kan det bli langt flere inkassokrav og gjeldskrav enn det vi ser i dag. Jeg er dypt urolig for situasjonen og utviklingen. Det er alvorlig at vi ikke har en regjering som ser denne siden av saken, mener SVs finanspolitiske talsperson.
Sammen med de to andre rødgrønne partiene jobber SV blant annet for å få gjennomslag for feriepenger på dagpenger.
De som fortsatt er ledige til sommeren får dagpenger i ferien. Men de som har vært ledige i store deler av 2020, vil ikke få feriepenger neste år. Da blir det mindre å rutte med. Det mener Kaski vil merkes på økonomien.
– De vil ikke bare bli rammet et år, men rammes dobbelt når de ikke vil få feriepenger neste år, sier hun.
Mye lest: SSB har fulgt lønnsutviklingen i over fem år. Dette skjedde med de lavest lønningene
– Det ligger an til en forbruksfest
Rapporten bekrefter at mange arbeidstakere som er hardt rammet av koronakrisen hører til lavtlønnede næringer som hotell- og serveringsbransjen, som har begrensede midler å tære på. I den andre enden av skalaen har folk med høy lønn spart mer på grunn av lavere forbruk på ferier, restaurantbesøk og andre ting som er påvirket av koronatiltakene, skriver selskapet.
– Det ligger an til en forbruksfest når pandemien er under kontroll og folk igjen kan reise på ferie, dra på konsert og spise på restaurant. Men tallene våre tyder på at ikke alle får invitasjon til denne festen, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen.
Tirsdag i forrige uke vedtok Stortinget en rekke forslag som regjeringen nå må følge opp. SVs finanspolitiske talsperson reagerer sterkt på at regjeringen la fram en proposisjon sist fredag som avviser mange av vedtakene som ble gjort i forrige uke.
– Det er helt utrolig, også i lys av helgens nedstengning, at regjeringen tar seg så god tid og fortsatt argumenter mot klare vedtak i Stortinget. Jeg forlanger at regjeringen eksplisitt gjennomfører dette i proposisjonen som kommer fredag. Det må også følges opp gitt den forverrede smittesituasjonen og forverrede smittetiltakene, understreker Kari Elisabeth Kaski.
Økende forskjeller: Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen