Arbeidsmarkedet:
Antallet arbeidssøkere på tiltak går ned selv om ledigheten har doblet seg: – Det går jo ikke an!
Rigmor Aasrud (Ap) krever et krafttak for å få folk tilbake i jobb når regjeringen kommer med ny krisepakke mandag.
Eirik Dahl Viggen
helge@lomedia.no
Nestlederen i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud, ble veldig overrasket da hun så tallene som Nav rapporterte som arbeidsmarkedstall for september.
Og hun mener det er urovekkende lesing: Det er færre arbeidssøkere på tiltak nå enn på samme tid i fjor, selv om det er omtrent dobbelt så mange som er ledige.
• 78.000 var ledige før koronaen. I år kan antallet i verste fall stige til 195.000
Behovet er stort
– Mange flere trenger hjelp, men færre får det. Det går jo ikke an, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse. Hun er Arbeiderpartiets arbeidslivspolitiske talsperson.
– Det trengs et krafttak for å få folk tilbake i jobb. Hvis ikke vil ledigheten bite seg fast. Det vil særlige ramme de yngste i arbeidslivet. En ledighet som biter seg fast er oppskriften på økte forskjeller, mener stortingsrepresentanten fra Oppland.
– Stortinget har bidratt til at flere kan ta utdanning, men det er ingen forutsigbarhet i ordningen. Den gjelder for korte perioder og forlenges med et par måneder i slengen. Nå gjelder den for eksempel bare ut desember. Det hindre at ledige kan søke på skoleløp som går over en lengre periode, sier Rigmor Aasrud.
Hun mener krisepakken som er varslet førstkommende mandag, må komme med tiltak som gjør at folk i en større grad kan kvalifisere seg til arbeidslivet.
• Norge fikk en ledighetskrise med koronaen. Sjekk hvilke steder som har fått merke det mest
Tallenes tale
I september 2019 var det 12 528 arbeidssøkere på tiltak, mens det var 61 314 registrerte helt ledige og 25 634 registrerte delvis ledige.
Per 15. september 2020 var det 11 861 arbeidssøkere på tiltak, mens det var hele 108 342 registrerte helt ledige og 83 763 registrert delvis ledige.
– Slik burde det ikke og slik kan det ikke være. Muligheten for å få en tiltaksplass må økes. Dette viser at det er veldig mange færre som får mulighet til å komme seg videre gjennom tilbudene fra Nav, sier hun.
• Disse yrkene har vært mest etterspurt under koronakrisa. Se topp 30-lista
– Tiltaksplasser er ment til å hjelpe de ledige tilbake i jobb. Det er snakk om arbeidssøkere som har behov for bistand. Når man ser at tilbudene er så små, og ledigheten er i ferd med å bite seg fast, må det komme mer midler slik at Nav kan hjelpe flere til å komme tilbake i arbeid, få utdanning eller kompetanse for å komme seg videre, mener Rigmor Aasrud.
Rigmor Aasrud ble overrasket da hun så tallene for antall tiltaksplasser på september-statistikken til Nav.
Nanna Aanes Wolden