Aps programarbeid:
Ap vil redde miljøet, men også industrien
Politikken er fokusert på å redde miljøet for miljøets del. Nå vil Ap gå bredere.
Ahmed Lindov sitter i sentralstyret til Arbeiderpartiet, og i programkomiteen til partiet.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Arbeidet med nytt program for neste stortingsperiode er i ferd med å sluttføres for Arbeiderpartiet. Ahmed Lindov har bidratt i arbeidet med partiets nye klimapolitikk.
– Lenge har vi snakket om grønn omstilling ene og alene for å redde miljøet. Vi må ikke glemme at grønn omstilling også er helt nødvendig for å redde bedriftene våre. Vi skal bygge framtidas arbeidsplasser på grønn konkurransekraft, sier Ahmed Lindov til FriFagbevegelse.
Lindov sitter i sentralstyret og programkomiteen til Arbeiderpartiet.
Havvind og hydrogen
Forslaget til nytt partiprogram er enda mer konkret på grønn industri med mer bruk av statlige støtteordninger, blant annet på havvind og hydrogen.
Hvis det må til, skal staten stille med risikoavlastning, garantier og lån for å få fart på grønne næringer der privat kapital leder an, mener Arbeiderpartiet.
– Vi må legge til rette for bedre utnyttelse av kraft, areal og andre ressurser gjennom arealplaner og insentiver som stimulerer til industriparker. Gamle og nedlagte industritomter bør utnyttes til å skape ny aktivitet og nye arbeidsplasser, sier Ahmed Lindov til FriFagbevegelse.
Han mener klimapolitikken i like stor grad handler om konkurransekraft og arbeidsplasser.
– Arbeiderpartiet vil sikre arbeidsplasser og verdiskaping, og kutte utslipp. Mange av løsningene på klimautfordringene ligger i industrien. Det er menneskene som jobber her som skal utvikle og skape morgendagens utslippsfrie løsninger, mener han.
CO₂-avgiften
Det blir garantert dyrere å forurense de neste årene, både som følge av at CO₂-avgiften vil øke, og som en følge av EUs klimapolitikk. Flere forbrukere og bedrifter krever dessuten lave utslipp i produktene de kjøper.
I dag er CO₂-avgiften 590 kroner per tonn. Høyre har allerede gått inn for å øke CO₂-avgiften gradvis til 2000 kroner per tonn i 2030. Det kommer til å bli stående i det nye programforslaget og vil gi staten nye inntekter som kan brukes til å veie opp for noe av kuttet i formuesskatt.
Lindov vil ikke tallfeste noe – ennå. Men utelukker at det vil bli tallfestet i det endelige programutkastet.
– Vi må sikre at den grønne omstillingen skjer på en rettferdig måte, både overfor arbeidstakere, bedriftseiere og når nye bedrifter skal etableres. Vi skal trygge arbeidsplasser samtidig som vi kutter utslipp, sier Lindov.
Bedrifter som ikke klarer å kutte sine utslipp, vil nemlig slite i den internasjonale konkurransen, mener Lindov.
– Avgiften må treffe, men ikke medføre at industriarbeidsplasser forsvinner. Og det må skje i er samspill med industrien. Vi må ha med oss industrien for å oppnå forpliktelser og målsettinger. Det er tross alt de som forurenser mest, legger han til.
– Norge har menneskene, kompetansen og økonomien som trengs. Vi har en industri som kan bruke ren, norsk energi, og som kan resirkulere langt mer av ressursene enn i dag. Norge bør lede an i utviklingen av de klimaløsningene verden trenger, sier han.
For arbeidstakere mener han det kan bety forventninger om kompetanseheving, omskolering eller nye arbeidsoppgaver som følge av omstillingen.
Trygge velferden
Samtidig mener Arbeiderpartiet at omstillingen ikke skal gå på bekostning av folks velferd og trygghet.
– For å lykkes med det trenger både norske bedrifter og arbeidstakere forutsigbare rammebetingelser. Vi må spille på lag med nye og gamle næringer – fra gründere i idéfasen til industriarbeidere på oljeplattformen og i smelteverkene, mener Lindov.
Det endelige programutkastet til Arbeiderpartiet legges fram i slutten av måneden.