JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet vil ha storrengjøring etter Erna Solberg i arbeidslivet. Her er kravene fra Sp og SV

Både SV-leder Audun Lysbakken og Senetrpartiets Per Olaf Lundteigen mener Arbeiderpartiet må bli mer radikale i arbeidslivspolitikken. Da kan ryddejobben etter Erna Solbergs regjering starte.
Senetrpartiets Per Olaf Lundteigen

Senetrpartiets Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

De rødgrønne partiene kan gå sammen og skape en bred front om arbeidslivssakene foran stortingsvalget i 2021, mener Arild Grande (Ap).

– Det bør vi lett kunne klare. Vi har foreslått svært mange like forslag i Stortinget og mener det samme. Hvis vi klarer å samle oss om disse sakene vil vi få en sterk kraft mot regjeringens politikk. Noe vi også klarte å vise i Stortinget før KrF valgte å gå inn regjeringen, sier Arild Grande i et intervju med FriFagbevegelse.

Senterpartiets arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen, mener de rødgrønne partiene har mye felles, men mener to ting gjør samarbeidet svært vanskelig.

p

Da tenker han på bemanningsbyråene og EØS.

– Bemanningsbyråene må forbys og erstattes med vikarbyråer som har faste ansatte som tilbys bedrifter som trenger folk for å dekke opp vikariater i henhold til arbeidsmiljøloven. Dermed er vi tilbake til basis for begrunnelsen som Blaalid-utvalget på 1990-tallet brukte for å oppheve arbeidsformidlinga sitt arbeidsformidlingsmonopol, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.

– Arbeiderpartiet er ikke der ennå, men jeg registrerer at partiet er på glid. Senterpartiet har forståelse for at denne viktige endringen i norsk arbeidsliv må forberedes ved at bedriftene gis rammebetingelser for lønnsomhet og utdanningstilbud for sitt behov av fagfolk fra Norge. Her må vi få en bransjevis gjennomgang som synliggjør behovet for endringer på en helhetlig måte, legger han til.

Han innrømmer at venstresiden og Senterpartiet har en strategisk allianse på arbeidslivsfronten.

– Senterpartiet får selvsagt større gjennomslag på dette feltet med Arbeiderpartiet enn med en borgerlig regjering, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.

Skritt til venstre

SV-leder Audun Lysbakken mener Arbeiderpartiet må ta et skritt til venstre, slik Fellesforbundet gjorde med sitt klare vedtak om å avskaffe bemanningsbransjen. Det samme har SV foreslått i Stortinget.

– Vi har en lang vei å gå for å rydde opp i norsk arbeidsliv. Da må Arbeiderpartiet bli med på å ta de grepene som faktisk funker. Arbeidsfolk har mistet mye trygghet og bærebjelker i arbeidslivet med denne regjeringen, og det må bygges opp på nytt. Da trenger vi modige politikere som setter handling bak ord, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Unnvikenhet i forhold til å bli kvitt bemanningsbyråene er ett av flere eksempler på at Arbeiderpartiet ikke tar klare nok standpunkt i arbeidslivet. Nå har de muligheten til å rette opp i det, legger Lysbakken til.

Lundteigen peker også på et annet problem, som skiller Aribederpartet og Senterpartiet i arbeidslivspolitikken.

– Arbeiderpartiet tar ikke inn over seg det mest grunnleggende problemet i norsk arbeidsliv: Nemlig at vi i dag har uregulert arbeidsinnvandring fra EØS-området utenfor Norden. Senterpartiet vil ha regulert arbeidsinnvandring til Norge, sier Per Olaf Lundteigen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

– EØS-avtalen har blitt et økende problem for det velorganiserte norske arbeidslivet etter østutvidelsen. Bransje etter bransje blir negativt berørt av dette. Lønns- og arbeidsforholdene svekkes i bransjer med stor arbeidsinnvandring. Bevisstheten blant arbeidsfolk om dette blir heldigvis stadig større, sier Lundteigen.

p

Han har tidligere sagt at han ser behovet for å bli mer radikal i arbeidslivspolitikken. Han mener et velorganisert arbeidsliv er forutsetningen for et trygt familieliv.

– De som kommer til Norge for å jobbe skal på forhånd legge fram en fast ansettelse på heltid eller deltid hvor det framgår hva som er lønns- og arbeidsforhold, og dokumentere sikkerhet for hvor de skal bo. Senterpartiet er åpne for bedre forslag for å regulere arbeidsinnvandringen slik at både næringslivet får det de trenger av arbeidsfolk som ikke finnes i Norge, og at viktig utenlandsk arbeidskraft ikke ødelegger den norske modellen, mener Lundteigen.

– Stortinget må styre arbeidslivspolitikken. På samme måten som vi har et varemarked har vi et arbeidsmarked. Begge markeder må få sine rammevilkår fastlagt av flertallsvedtak i Stortinget. Dette er en helhet vi må ivareta for å sikre både et sterkt næringsliv og trygge arbeidsplasser, mener Sp-veteranen.

Han hevder det har vært mislykket å stole på at vi kan utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen for å holde styr på den norske arbeidslivsmodellen, på tross av handlingsplaner mot sosial dumping og mange fine fraser.

Grande optimistisk

Det var stortingsrepresentant Arild Grande som satte ballen i spill gjennom et intervju med FriFagbevegelse. Svarene fra Lysbakken og Lundteigen gjør ham optimistisk.

– Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stått sammen om å begrense bemanningsbransjen, og nå må vi ta enda tydeligere grep for å rydde opp. Vi har dessuten fremmet mange og ganske like forslag som utnytter handlingsrommet i EØS-avtalen for å beskytte norsk arbeidsliv. Jeg tror vi skal kunne bli enige om tydelige forslag som kan sikre hele faste stillinger, forbud mot innleie i de mest utsatte bransjene og områdene, samt redusere bemanningsbransjen til det som var formålet: Å levere vikarer til arbeidslivet, ikke å fortrenge faste ansettelser, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

p

I tillegg mener han det vil være viktig å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen fullt ut for å beskytte norsk arbeidsliv.

– Økt organisasjonsgrad og et helsefremmende og familievennlig arbeidsliv med tillit og medbestemmelse samt å beskytte sykelønnsordningen vil også være viktig, mener han.

– Dersom fagbevegelsen og partiene på venstresiden står sammen kan vi drive høyrekreftene ut av regjeringskontorene i 2021. Men dersom vi bruker tiden på å angripe hverandre vil vi gi høyresiden fritt spillerom, poengterer han.

Annonse
Annonse