JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Aleksandra Seljeseth er glad for at Arbeiderpartiet tar tak i Nord-Norge-politikken.

Aleksandra Seljeseth er glad for at Arbeiderpartiet tar tak i Nord-Norge-politikken.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiets snuoperasjon i Nord-Norge: Her er dommen fra Aleksandra (20)

Arbeiderpartiet har vært i fritt fall i Nord-Norge. Nå er den store snuoperasjonen i gang.26.08.2020
10:19
26.08.2020 11:06

helge@lomedia.no

TROMSØ: Et Nord-Norge som henger sammen med med elektriske småfly. Og som kobles på hele Norges jernbanenett. Naturressurser som videreforedles og skaper arbeidsplasser lokalt.

Dette er noen av visjonene som kan bli virkelighet om Arbeiderpartiets «Nordområdeutvalg» får gjennomslag. Tirsdag kveld la utvalgsleder Martin Henriksen fram forslagene, som siden skal drøftes av Ap på vårens landsmøte.

Aleksandra Seljeseth er leder av AUF i Troms og Finnmark, og landsstyremedlem i AUF. Hun synes det er på tide at befolkningssvikten tas på alvor. I andre kvartal gikk folketallet i de nordligste fylkene ned med 745 personer.

– Det er innmari kjipt: Befolkningsantallet går opp i Norge, men går nedover eller stagnerer i Nord-Norge. Det må vi ta på alvor. Unge folk har ikke lyst til å bli i landsdelen. Vi kan ikke akseptere at det skal være slik. Da må vi også begynne å jobbe målrettet for at de skal bli her, sier Aleksandra Seljeseth til FriFagbevegelse.

Støres lovnad på valgnatta

Aleksandra Seljeseth husker fortsatt Jonas Gahr Støres tale på valgnatta i 2019 – da det ble klart at svært mange nordnorske velgere hadde vendt Ap ryggen. Derfor er det riktig med en ny og troverdig politikk for Ap i nord, tror hun.

– Det er på tide. Det er bra at man klarer å følge opp det som Jonas sa på den forrige valgvaken, når man så hvordan det gikk. Vi skal ta tak. Vi skal satse på Nord-Norge, sa Jonas. Det er veldig bra at denne rapporten kommer. Det er bare starten på et stort arbeid og en større debatt. Men det er på tide at dette nå kommer, sier Aleksandra Seljeseth til FriFagbevegelse.

– Hva er viktigst for din generasjon?

– Det er nok klima og miljø. En grønn bærekraftig utvikling også i nord. Og utdanning og arbeid, sier hun.

– Vi vil gå på gode skoler, få gode arbeidsplasser. I dag er nivået på skolene dårligere enn ellers i landet. Det er viktig å ha en spennende jobb, og at barna våre skal gå på en god skole. Vi må ha gode velferdstjenester, et godt kulturliv og et levende samfunn. Vi kan ikke ha et dårligere tilbud bare fordi vi velger å bo i Nord-Norge, sier Aleksandra Seljeseth.

Innstillingen fra Ap-utvalget kan på rekordfart havne i et rødgrønt regjeringsprogram – dersom det blir valgseier i 2021. Utvalgsleder Martin Henriksen hevder det er en optimistisk visjon. Blant annet er en modernisering av infrastrukturen i Nord-Norge svært sentral.

– Fra kyst til marked, blant annet i form av en jernbane. Vi skal bygge det digitale Arktis, med fiber. Vi skal knytte Arktis sammen. Velge grønne transportløsninger. Tenk deg en utslippsfri elektrisk luftfart. Det passer ypperlig på våre mange småflyplasser, sier Martin Henriksen.

AUF-lederen: – Unge er redde for at verden etter koronaen vil bli akkurat som før

Den store naboen

For å snu trenden med befolkningsnedgang mener utvalget også at man må kreve mer av næringslivet som rykker inn i nord.

Som fylkesrådsleder i Nordland fylke, Tomas Norvoll, sa det: Det hentes ut store naturressurser fra landsdelen, mens det skapes arbeidsplasser av ressursene andre steder.

– Økonomien går så det suser. Men det gjenspeiles ikke i lokalsamfunnene. År etter år snakkes det om denne utfordringen. Nå må det gjøres noe med det, sier nordlandspolitikeren.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er enig:

– Verdiene blir i altfor liten grad igjen i lokalsamfunnene. Nord-Norge er i en altfor stor grad en råvareleverandør. Det vil være et viktig prosjekt for en ny regjering å skape nye arbeidsplasser samtidig som det sikrer verdiskaping lokalt i kommunene, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Vi vil investere for å skape industri, arbeidsplasser og nye klimaløsninger. Men vi må også være krystallklare på at det skal komme ringvirkninger fra virksomheten i nord, poengterer han.

Fylkesleder Norvoll ser også linjer mellom økonomien i Nord-Norge og vårt betydningsfulle naboskap med Russland.

– Hvis det ikke blir folk igjen i Nord-Norge, så er det også et sikkerhetspolitisk aspekt ved det, mener Norvoll.

Aktuelt: Posten legger ned 25 postkontor. Bare seks blir igjen i hele Norge

Ja til Nord-Norgebanen

I utvalgets innstilling er det allerede klart at Arbeiderpartiet sier ja til å bygge ut en Nord-Norgebane. I utgangspunktet er det snakk om å lage en konseptvurdering.

* Utvalget peker også på at lokalsamfunn skal ha større innflytelse på egne naturressurser som stilles til rådighet for verdiskaping. Lokalsamfunn og fellesskapet skal sikres en rettferdig del av denne verdiskapingen.

* Det skal også stilles tydelige forhåndskrav til aktørene om lokal verdiskaping, arbeidsplasser og oppbygging av lokal leverandørindustri.

* Arbeiderpartiet mener våre felles ressurser skal gi inntekter til fellesskapet. Skattesystemet må som prinsipp innrettes slik at bruk av våre felles naturresurser bidrar til kommunene

* Utvalget mener det må stilles klare krav om lokal verdiskaping og arbeidsplasser til petroleumsnæringa. Lokalsamfunn som deler av sitt areal og naturressurser skal få noe igjen gjennom verdiskaping, arbeidsplasser og inntekter til lokalsamfunnet.

* Sterkere krav til ringvirkninger fra prosjekter på norsk sokkel skal gjøre det lettere for lokale leverandører å konkurrere om og vinne kontrakter.

Eksplosjon i husleiesaker: – Huseieren hadde ikke grunnlag for å kaste ut datteren vår

Støre la 60-årsdagen sin til Tromsø

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisen Nordlys var til stede da innstillingen ble lagt fram og har lest den.

– Det viktigste ved dette er at det signaliserer en veldig sterk vilje og ambisjon. Det er lite konkret. Men det kan nok også skyldes at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn i nordnorske regionalpolitiske diskusjoner, sier Fjellheim til FriFagbevegelse.

– Det er mye bra i dette. Men Senterpartiet har også på mange måter tvunget partiet til dette, legger han til.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at innstillingen er mye ord og lite konkret. For ham betyr denne satsingen så mye at han ville feire sin 60-årsdag med en paneldebatt om framtiden til landsdelen. Han er ikke enig i at det er mye ord og lite konkret.

– Nei. Dette er veldig konkrete ambisjoner om politikkutvikling. Vi må innrette politikken for å støtte nye jobber, støtte ny teknologi, ta kunnskapsmiljøene tett på der næringsmiljøene er. Det er veldig konkret på å gjøre velferdstjenestene mer tilgjengelig der folk bo, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det er en veldig tydelig retning, og den er sosialdemokratisk. Det er den norske modellen. Her skal vi altså spille på lag med folk, sier Jonas Gahr Støre.

Og det er snakk om framtiden til Aleksandra Seljeseths generasjon.

Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.

Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.

Helge Rønning Birkelund

26.08.2020
10:19
26.08.2020 11:06Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Pontus Lundahl / TT / NTB

Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

Brian Cliff Olguin

Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra