JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping:

AUF raser over Hurtigruten - ber Stortinget og regjeringen rydde opp

AUF mener regjeringen må innskrenke smutthullet som Hurtigruten utnytter under filminnspillingen av «Mission impossible».
Hurtigruteskipet Fridtjof Nansen brukes nå som hotell for filmarbeidere i Hellesylt i Møre og Romsdal.

Hurtigruteskipet Fridtjof Nansen brukes nå som hotell for filmarbeidere i Hellesylt i Møre og Romsdal.

pressebilde

helge@lomedia.no

Reidar Fugle Nordhaug, sentralstyremedlem i AUF med ansvar for arbeidslivspolitikk, mener det er useriøst av en stor sjøfartsaktør som Hurtigruten å systematisk undergrave norske arbeids- og lønnsregler.

– I realiteten utnytter de et smutthull i lovverket som kan sette hele hotellnæringen og arbeidsfolk langs hele kysten i fare, sier Reidar Fugle Nordhaug til FriFagbevegelse.

29 kroner timen

Fellesforbundet og Sjømannsforbundet mener Hurtigruten bryter utlendingsloven om bord på skipet Fridtjof Nansen ved å bruke filippinske sjøfolk om bord når skipet i praksis er hotell.

Sjømannsforbundet klagde Hurtigruten inn til Sjøfartsdirektoratet for å stoppe dette, men fikk ikke medhold.

Dermed kan skipet fritt ligge til kai i Hellesylt utleid som hotellskip for filmarbeidere som jobber med innspillingen av den sjuende utgaven av filmserien «Mission Impossible» med Tom Cruise i hovedrollen.

– Det er helt uholdbart at det skal være mulig å bare legge båt til kai med lønnsnivå ned til 29 kroner timen, sier forbundsleder Johnny Hansen i Sjømannsforbundet.

AUF gir Sjømannsforbundet sin fulle støtte i kampen mot Hurtigruten sine forsøk på å muliggjøre sosial dumping og slavelønn i hotellbransjen og blant sjøfolk.

– Det er useriøst av en så stor sjøfartsaktør som Hurtigruten å systematisk undergrave norske arbeids- og lønnsregler, og i realiteten utnytte et smutthull i lovverket som kan sette hele hotellnæringen og alle arbeidsfolkene langs hele kysten vår i fare, mener Nordhaug.

Hurtigruten bruker billig utenlandsk arbeidskraft i stedet for egne permitterte, hevder Sjømannsforbundet

Hardest rammet

At dette blir gjort midt i en pandemi er kanskje noe av det mest sjokkerende Nordhaug har hørt om.

– Sjøfolk og hotellarbeidere over hele landet er blant de som har opplevd de største konsekvensene av korona-pandemien i form av massepermitteringer og arbeidsløshet. Hurtigruten viser en stor mangel på samfunnsansvar når de setter kortsiktig profitt framfor det norske arbeidslivet. Det gjør det helt nødvendig for Stortinget og Regjeringen å gripe inn og ordne opp i denne situasjonen, mener Nordhaug.

AUF mener Stortinget nå er nødt til å endre NIS-loven for å lukke smutthullet som Hurtigruten benytter seg av. Ifølge NIS-loven kan også Regjeringen med forskrift innskrenke smutthullet som Hurtigruten utnytter, hvor man kan utvide hvilket fartsområde som er ulovlig å seile under NIS-flagg.

– AUF ønsker et samfunn med mer trepartssamarbeid og tillit. Når selskap som Hurtigruten ikke tar samfunnskontrakten mellom politikere, arbeidstakere og arbeidsgivere på alvor, er det politikerne sitt ansvar å lage lover som er strenge nok til at useriøse aktører ikke kan utnytte den tillitsbaserte samfunnskontrakten, mener Reidar Fugle Nordhaug.

Warning
Annonse
Annonse