JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedrifter varsler søksmål etter Esa-avgjørelse

To bedrifter er klare til å gå til søksmål mot staten for brudd på EØS-avtalen. Det skjer etter Esa-avgjørelsen om innleie fra bemanningsforetak.
Regjeringen har strammet inn på bruken av innleie og innført et totalforbud mot innleid arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Nå har Esa åpnet sak mot Norge.

Regjeringen har strammet inn på bruken av innleie og innført et totalforbud mot innleid arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Nå har Esa åpnet sak mot Norge.

Håvard Sæbø

Ifølge E24 samler advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig bedrifter til et gruppesøksmål.

– Vi mener Esas brev er tilstrekkelig til at vi nå kan varsle millionsøksmål mot staten for brudd på EØS-avtalen og samler nå alle dem som har tapt på innleieforbudet til erstatningskravet, sier advokat Nicolay Skarning.

De to bedriftene kan ha erstatningskrav på mellom 5 og 10 millioner som følge av tapt inntekt fra de nye innleiereglene trådte i kraft 1. april.

– Alle bedrifter som har tapt penger siden 1. april kan komme til oss og bli med på gruppesøksmålet, sier Skarning.

Esa-sak denne uka

Overvåkingsorganet Esa mener regjeringens innleieregler bryter med EØS-avtalen og åpner sak mot Norge.

Esa sendte onsdag et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie.

Tilsynet mener Norge bryter med vikarbyrådirektivet og friheten til å kunne yte tjenester innenfor EØS-området.

Bakgrunnen er lovendringene regjeringen innførte i 2022, som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter.

I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

Mener innstrammingene er innenfor

Et formelt åpningsbrev er det første steget i en formell traktatbruddssak.

Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) skrev onsdag at regjeringen mener innstrammingene ligger innenfor handlingsrommet Norge har etter EØS-avtalen – og at stortingsflertallet har sluttet seg til lovendringen.

Warning
Annonse
Annonse