Bedrifter varsler søksmål etter Esa-avgjørelse
To bedrifter er klare til å gå til søksmål mot staten for brudd på EØS-avtalen. Det skjer etter Esa-avgjørelsen om innleie fra bemanningsforetak.
Regjeringen har strammet inn på bruken av innleie og innført et totalforbud mot innleid arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Nå har Esa åpnet sak mot Norge.
Håvard Sæbø
Ifølge E24 samler advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig bedrifter til et gruppesøksmål.
– Vi mener Esas brev er tilstrekkelig til at vi nå kan varsle millionsøksmål mot staten for brudd på EØS-avtalen og samler nå alle dem som har tapt på innleieforbudet til erstatningskravet, sier advokat Nicolay Skarning.
De to bedriftene kan ha erstatningskrav på mellom 5 og 10 millioner som følge av tapt inntekt fra de nye innleiereglene trådte i kraft 1. april.
– Alle bedrifter som har tapt penger siden 1. april kan komme til oss og bli med på gruppesøksmålet, sier Skarning.
Esa-sak denne uka
Overvåkingsorganet Esa mener regjeringens innleieregler bryter med EØS-avtalen og åpner sak mot Norge.
Esa sendte onsdag et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie.
Tilsynet mener Norge bryter med vikarbyrådirektivet og friheten til å kunne yte tjenester innenfor EØS-området.
Bakgrunnen er lovendringene regjeringen innførte i 2022, som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter.
I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.
Mener innstrammingene er innenfor
Et formelt åpningsbrev er det første steget i en formell traktatbruddssak.
Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre.
Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) skrev onsdag at regjeringen mener innstrammingene ligger innenfor handlingsrommet Norge har etter EØS-avtalen – og at stortingsflertallet har sluttet seg til lovendringen.