Rus
Bekymret for bruken av ulovlige rusmidler blant ansatte i skolen
Halvparten av bekymringsmeldingene til Akan i Oslo-skolen det siste året, gjelder bruk av illegale rusmidler blant ansatte.
Gry Aasland (t.v) jobber i bydel Østensjø som hovedverneombud og er Akan-kontakt. Anne Kristine Dahl (t.h.) er Akan-kontakt for Utdanningsetaten i Oslo.
Alf Ragnar Olsen
merete.jansen@lomedia.no
To Akan-kontakter frykter at holdningene til rus er blitt mye mer liberale.
Sist vår merket Anne Kristine Dahl seg en urovekkende endring i henvendelsene hun mottok fra ansatte i utdanningsetaten, der hun er Akan-kontakt for alt fra skoler og SFO til fritidsklubber.
10 av totalt 20 meldinger gjaldt mistanke om bruk av ulovlige rusmidler blant kolleger.
Året før var antallet tre av 20, og i 2019 bare en av 24.
En ting er mulig lukt av cannabis når en ansatt kommer på jobb, noe annet er mistanke om inntak av kokain og cannabis på jobb i arbeidstiden.
Dahl har også flere ganger blitt kontaktet av ansatte som har observert urovekkende situasjoner i forbindelse med julebord og andre arrangementer for ansatte.
Som at ansatte nærmest går i skytteltrafikk til handikaptoalettet eller stikker inn på et lite brukt rom og kommer ut igjen som «en annen person».
– Det er ikke veldig store tall, men vi ser likevel en klar retning, sier Anne Kristine Dahl.
– Og de som kontakter oss om dette, er veldig bekymret for det de observerer, blant annet på personalfester.
Utdanningsetaten har denne kommentaren til tallet:
– Vi har ca. 17.000 ansatte og et stort antall ringevikarer. At enkelte av disse påvirkes av endringer i samfunnet som her nevnes, kan vi ikke utelukke.
Større aksept for bruk av illegale rusmidler
Dahl har sammen med Gry Aasland opprettet et eget nettverk for alle Akan-kontaktene i hovedstaden. Aasland jobber i bydel Østensjø som hovedverneombud og er Akan kontakt.
De er bekymret for utviklingen de har sett på rusfeltet de siste årene, som går i retning av mer aksept for mindre alvorlige brudd på narkotikalovgivningen.
Dette synes de harmonerer dårlig med skolens rolle innen forebygging av rusproblemer hos barn og unge.
Riksadvokaten besluttet i 2020 at ved bruk av narkotika og oppbevaring til eget bruk, skal politiet gi påtaleunnlatelse i stedet for forelegg.
Riksadvokat Jørn Maurud har i etterkant presisert at dette ikke betyr at brukerdoser er lov eller at de ikke er skadelige, men han så et behov for at politiet prioriterte de større lovbruddene.
Dahl og Aasland har uansett et inntrykk av at grensene har flyttet på seg i folks oppfatning av hva som er lovlig og innafor.
De synes det er spesielt ille hvis dette skjer blant personer som jobber tett på barn og unge.
I stortingsmeldingen for rusfeltet som skal behandlet på nyåret, slår regjeringen fast at skolen er den viktigste arenaen for forebygging av at barn og unge får problemer med rus.
– Samtidig har ikke skolen og flere av de kommunale tjenestene de verktøyene som trengs for å verne seg mot rusbruk blant egne ansatte, påpeker Akan-kontaktene.
Akan-kontakt for Utdanningsetaten i Oslo, Anne Kristine Dahl, frykter at grensene for rusbruk blant ansatte har flyttet seg.
Alf Ragnar Olsen
Strengere for ansatte i helsesektoren
Dahl og Aasland påpeker den ulikheten som er mellom helsetjenestene og utdanningsområdet.
Ansatte som er underlagt helsepersonelloven, har plikt til å være avholdende, og det er mulig å rusteste ansatte hvis man mistenker at de er påvirket.
– Den muligheten har vi ikke på skoler, i barnehager og ungdomsklubber, og det bekymrer oss, sier Gry Aasland.
Det er krav om politiattest for å jobbe med barn og unge, noe som i utgangspunktet skal gjøre det mulig å luke bort personer som er straffet for lovbrudd.
Men politiet har de siste årene gått over til å gi påtaleunnlatelse for mindre alvorlige brudd på narkotikalovgivningen. I tillegg slettes slike brudd fra rullebladet etter tre år.
– Dermed kan personer som er tatt for kjøp og besittelse av narkotika likevel bli ansatt i skolen. Ansatte kan også tas av politiet for slike forhold uten at arbeidsgiver får beskjed, påpeker Dahl.
Hun tror at der arbeidsgiver har en mistanke om at en eller flere ansatte bruker narkotika, er det vanskelig å håndtere problemene med dagens midler.
Ser at grensene flyttes
Mange av bekymringsmeldingene Akan-kontaktene mottar, handler ikke om bruk i arbeidstiden. De synes likevel det er dypt problematisk om ansatte bruker illegale rusmidler.
– Bruken kan fortsatt gå ut over kapasiteten deres til å gjøre en god jobb. Man ønsker jo ikke heller at noen som er i bakrus fra alkohol skal ta seg av sårbare barn og unge.
De to frykter også at en flytting av grenser for hva som er sosialt akseptabelt, kan føre til at enkelte lærere formidler mer rusliberale holdninger til elevene.
De kjenner til både rykter om salg til ungdommer og et tilfelle der den ansatte innrømmet dette selv, og frivillig valgte å slutte.
På et personalmøte ved en skole, mente en ansatt at hvis det kom spørsmål fra elever om å teste rusmidler, var den ansattes innstilling at elvene lever i en verden av rusmidler, «så da er det vel bare å prøve det».
– Det er noe med holdningene som kan være problematiske.
Skaper uro og engstelse
Akan-kontaktene tror de kunne mottatt enda flere bekymringsmeldinger om ikke de ansatte var så redde for å melde fra.
– De som bestemmer seg for å kontakte oss, sier at de frykter for sosiale reaksjoner. At det skal gå utover arbeidsmiljøet hvis dette blir kjent. Vi får en verdikollisjon i et miljø der folk trenger å så sammen, sier Anne Kristine Dahl.
– I stedet blir det uro og engstelse. Det er i tillegg en reell fare for smitteeffekt, at stadig flere overtales til å prøve illegale rusmidler.
I håp om å få vite mer om hvor utbredt dette faktisk er, har Dahl bedt utdanningsetaten ta med spørsmål om rusbruk i medarbeiderundersøkelser.
De viser til en anbefaling fra Helsedirektoratet: «Å innlemme alkoholbruk og annen rusmiddelbruk som tema i bedriftsinterne arbeidsmiljøundersøkelser, kan bidra til økt bevissthet hos de ansatte og samtidig gi et bilde av alkoholkulturen i bedriften.»
Dette har de ikke fått gjennomslag for.
Utdanningsetaten forklarer det med at undersøkelsene leses av mange «herunder ledere på ulike nivåer, tillitsvalgte, verneombud mv., og det reiser derfor viktige spørsmål knyttet til personvern».
Bekymringen til de to vil også bli tatt opp i forkant av at Akan-reglementet i Oslo kommune snart skal revideres. Der vi de be om at illegale stoffer nevnes spesifikt.
De har i tillegg skrevet en uttalelse i forbindelse med stortingsmeldingen om Trygghet, fellesskap og verdighet, hvor det blir høring 6. januar. Der etterlyser de et bedre vern mot rusmidler blant personer som jobber med sårbare barn og unge.
FriFagbevegelse har bedt Utanningsetaten kommentere arbeidet som gjøres med rusforebygging blant ansatte, og har fått dette svaret på e-post:
«Utdanningsetaten følger AKAN-reglementet til Oslo kommune, og har en egen AKAN-handlingsplan med en rekke tiltak og virkemidler. (...) Utdanningsetaten ser det som viktig å implementere en helhetlig tilnærming som fokuserer på støtte, opplæring og kulturbygging. Vi ser av AKAN-saker at dette gir resultater.»