Sykelønn
Full lønn under sykdom blir nå en av de viktigste valgkampsakene
LO frykter at NHO skal bruke et regjeringsskifte til å få gjennomslag for et kutt i sykelønna.
Vanligvis snakker de om stort og smått. Men LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid har ikke hatt kontakt siden bruddet 9. desember.
Tormod Ytrehus
aslak@lomedia.no
9. desember: LO bryter samarbeidet med NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene etter bitter uenighet om sykelønn under forhandlingene om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er tydelig opprørt og bruker formuleringer som «ekstremt uredelig» og «grovt tillitsbrudd» om oppførselen til NHO før IA-forhandlingene brøt sammen.
Avtalen har fredet sykelønna i 23 år, og LO ville videreføre dette i fire nye år. NHO ville derimot stoppe fredningen av sykelønna fra 2027 og nektet å gi seg på sitt krav.
– NHO gikk bak ryggen på oss og forsøkte å forhandle bort rettighetene til LO sine medlemmer, sa en svært misfornøyd Følsvik på den hasteinnkalte pressekonferansen.
NHO avviste at de har ansvaret og syntes LO hadde vært «særdeles lite konstruktive». Spesielt siden sykefraværet øker, til tross for at IA-målsettingen i årevis har vært at fraværet skal gå ned.
Dørgende stille
Det var en alvorstynget LO-leder som møtte pressekorpset på Youngstorget 9. desember.
– Ja, da var jeg sint, innrømmer hun overfor FriFagbevegelse.
Senere samme dag, i NRKs lokaler på Marienlyst, tok Følsvik og Almlid hverandre i hendene etter Dagsnytt 18-sendinga, men LO-lederen ønsket ikke å være i studio sammen med NHO-sjefen.
– Vi har ikke vært i kontakt med hverandre etter det, men det er ikke sånn at jeg ikke kan snakke med ham. Det er helt uproblematisk, understreker Følsvik.
Vanligvis har Følsvik og Almlid ukentlig kontakt om stort og smått. De sender tekstmeldinger og snakker sammen på telefon. Nå har det vært dørgende stille.
Almlid har uttalt at NHO er klare til å gjenoppta samarbeidet når LO ønsker.
Aktuelt: IA-avtalen røk. Hva skjer med sykelønna nå?
Sykelønn i førersetet
Etter bruddet med NHO, der LO ofret samarbeidet med arbeidsgiversida for sykelønna, er det ikke i tvil om hva som kanskje blir den viktigste valgkampsaken for LO.
Kampen om sykelønna vil for alvor prege 2025, bekrefter LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
– Det er bare å se på engasjementet som denne ordninga skaper blant våre medlemmer. Bortsett fra lønnsoppgjøret, er det ikke mange saker som vekker så stor oppslutning og mobilisering i LOs rekker. Et kutt vil gjøre syke folk fattigere og først og fremst ramme LOs medlemmer, sier hun.
LOs skrekkscenario er at NHO skal bruke et regjeringsskifte til å få gjennomslag for et kutt i sykelønna. NHO har tidligere gikk uttrykk for at dette er feil.
Høyre har gjort det klart at de ikke ønsker å gå til valg neste år på å kutte i sykelønnsordningen – til tross for at Oslo Høyre er uenige og vil kutte i ordningen.
– Høyre prøver å si at de ikke skal endre sykelønnsordninga i en regjeringsposisjon, men de må bli enige med ett eller flere partier på høyresida for å få flertall, påpeker LO-lederen.
Hun viser til at både Frp og Venstre vil kutte i sykelønnsordningen.
LO frykter at et sykelønnskutt vil skape et mer klassedelt arbeidsliv og økte forskjeller.
Leif Martin Kirknes
Reddet av IA-avtalen
Hun husker godt hva Høyre foreslo i det første statsbudsjett som partiet la fram etter at Solberg-regjeringa vant stortingsvalget i 2013.
– Da var planen å kutte i sykelønna for de som har minst og heve terskelen for når du kunne få full lønn under sykdom, sier Følsvik.
Redningen ble følgende setning som partene i arbeidslivet, samt den forrige Stoltenberg-regjeringa, hadde videreført fra den første IA-avtalen så dagens lys i 2001:
«Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det.»
– Det var med en henvisning til IA-avtalen at vi fikk satt en stopper for Høyres foreslåtte kutt. Vi som har vært med en stund på dette, vet hvor angrepet på sykelønnsordninga kommer fra. Derfor blir dette en svært viktig sak for oss fram mot neste valg, sier Peggy Hessen Følsvik.
Begynner tidlig i 2025
LO-lederen synes det er foruroligende at Frp og Venstre har en enda tydeligere kutt-tilnærming til sykelønna enn Høyre.
Mens Frp åpner for en reduksjon i ordninga ved korttidsfravær, ønsker Venstre at sykelønnen reduseres til 80 prosent etter seks måneder.
Det vil derfor ikke gå lang tid i 2025 før LO starter sin valgkamp. Allerede 8. januar vil LO markere seg mens NHO skal ha sin årlige fest.
– Det er viktig for oss å si ifra hvor dypt urettferdig et slikt kutt vil arte seg, sier hun.
Følsvik minner om at hele offentlig sektor, samt yrkesgrupper med høyt lønnede ansatte i privat sektor, har forhandlet seg fram til avtaler som uansett sikrer arbeidstakerne full sykelønn – selv om Stortinget vedtar et kutt.
Det har imidlertid ikke en del av de lavere lønnede yrkesgruppene. Mange lavtlønte har dessuten ikke tariffavtaler i det hele tatt.
LO frykter dermed et mer klassedelt arbeidsliv og økte forskjeller i samfunnet.