JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble sagt opp på SMS - ga ikke opp

Renholder May-Britt Kutlu ga ikke opp da hun følte seg dårlig behandlet av arbeidsgiveren sin.
Mobiltelefonen kan brukes til mangt, men ikke til å si opp ansatte.

Mobiltelefonen kan brukes til mangt, men ikke til å si opp ansatte.

colourbox.com

Kutlu var vikar i full stilling på en skole i Ullensaker til hun en fredag i juni 2012 fikk sms fra en av lederne. Der sto det at hun fra mandagen etter ikke lenger hadde noen jobb å gå til.

Etter sms-meldingen forsøkte hun å få et møte med kommunen, uten å lykkes. Hun følte seg veldig dårlig behandlet og klarte ikke å bli mentalt ferdig med saken.

I april året etter tok hun kontakt med lokalavisa, Romerikes Blad.

– Jeg fikk søvnproblemer, satt mye hjemme og gråt og fikk mageproblemer, fortalte hun.

Fordi hun ikke var organisert, tok hun ikke sjansen på å gå til sak mot arbeidsgiveren for egen regning, selv om flere advokater mente hun hadde en god sak. Hun hadde heller ikke lyst til å jobbe mer i Ullensaker kommune.

Etter at saken ble omtalt i avisa, tok hun imidlertid igjen kontakt med advokat som søkte om fri rettshjelp for henne. Hun fikk innvilget dette, og har ikke hatt andre advokatutgifter til saken enn et gebyr på 800 kr.

Personalsjef Anne-Berit Andersen i Ullensaker kommune uttalte i fjor at May-Britt Kutlu ikke hadde «blitt sagt opp», fordi hun hadde en kontrakt fra 14.04.11 til 13.04.12 hvor det sto at arbeidsforholdet opphører uten forutgående oppsigelse på det tidspunktet avtalen utløper.

Men Kutlu gikk i korttidsvikariater fra høsten 2010 og fortsatte i akkurat samme jobben som hun hadde hatt i ett år, som vikar for samme person, etter april 2012.

Hennes advokat John Arne Dalby hos Advokatfirmaet Nicolaisen &Co på Jessheim har vist til at midlertidige ansatte som har vært ansatt i mer enn ett år har krav på skriftlig varsel, noe kommunen aldri ga henne, og har rett til å stå i jobben i en måned fra varsel er gitt.

Kommunen var fortsatt uenig, men ønsket å avslutte saken og kom med et forslag til forlik om at hun skulle få en månedslønn.

– For meg var ikke summen så viktig. Det hadde gått lang tid. Jeg føler at jeg har vunnet og går med hevet hode. Jeg synes det er viktig å få belyst ting som er urettferdig. Det sitter mange sjefer der ute som ikke tenker over hva de gjør. De trodde nok ikke at en renholder ville ta saken så langt, sier hun.

Etter at saken ble omtalt, tok en leder i Oslo kommune kontakt og oppfordret Kutlu til å søke jobb der. Nå er hun renholder på en Oslo-skole og trives veldig godt.

– De setter blant annet pris på at jeg har fagbrev. Nå har jeg masse futt igjen, smiler hun.

Pengene hun fikk skal brukes til sydentur i påsken.

– Da skal jeg virkelig kose meg.

Kutlus sak skapte reaksjoner og hun fikk mange sympatierklæringer.

– Jeg anbefaler absolutt folk å stå på kravene sine og ikke gi seg dersom de føler seg dårlig behandlet. Jeg håper min sak har åpnet øynene på andre, hvis de har opplevd noe lignende, sier hun.

(ANB)

Annonse
Annonse