JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Guro Elisabeth Lind er kritisk til at ansatte ikke får være med i utvalget.

Guro Elisabeth Lind er kritisk til at ansatte ikke får være med i utvalget.

Ole Palmstrøm

Finansiering av høyskoler og universitet

De ansatte får ikke være med i utvalg som skal se på finansieringen av høyskoler og universitet: – Urovekkende

Et utvalg oppnevnt av Kunnskapsdepartementet skal foreslå endringer av hvordan høyere utdanning og forskning skal finansieres. Partene i arbeidslivet og det brede universitetsmiljøet får ikke være med.17.09.2021
10:26
17.09.2021 10:26

helge@lomedia.no

Forbundsleder i Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, mener utvalget definitivt hadde styrket seg hvis også ansatte hadde vært representert.

– Det hadde ført til mye bedre diskusjoner og et mye bedre kunnskapsgrunnlag for utvalget. Det er jo også tross alt de ansatte som skal sette utvalgets arbeid ut i livet, sier Guro Elisabeth Lind til FriFagbevegelse.

– Det er spesielt at regjeringen ikke ønsker å ha med nedenfra-prinsippet i et slikt utvalg, legger hun til.

40 milliarder

Utvalget, som forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har satt ned, skal se på hvordan alle former for finansiering fungerer og blant annet vurdere om dagens finansiering er godt nok tilpasset ønsket om flere fleksible tilbud til etter- eller videreutdanning og i kombinasjon med jobb.

I tillegg skal utvalget vurdere hvordan finansieringen kan bidra til mer arbeidslivsrelevans i utdanningstilbudene og sysselsettingen i relevant arbeid etter studier.

Asheim mener det er et potensial for å få enda mer ut av ressursene som fellesskapet bruker innenfor universitetssektoren.

Universiteter og høyskoler får over 40 milliarder offentlige kroner til å finansiere utdanning og forskning av høy kvalitet over hele landet. I tillegg kommer blant annet midler gjennom Norges forskningsråd, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og eksterne inntekter.

Fikk du med deg denne? Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

Nedprioriteres

Guro Elisabeth Lund mener det har vært en klar tendens til at ansatte og deres organisasjoner nedprioriteres når slike utvalg settes ned.

– Det er urovekkende. Det fører til dårligere prosesser og at de ansatte kommer for sent inn i prosessene, mener Lind.

Norsk Studentorganisasjon er representert i utvalget. Det mener Lind er like naturlig som at de ansatte burde vært representert.

Hun mener det vil være klokt av landets nye regjering å utvide utvalget til også å ha med partene i arbeidslivet.

– Er det litt spesielt å sette ned et slikt utvalg tre dager før valget?

– Det synes jeg var et ledende spørsmål. Men også et godt spørsmål, svarer Lind.

Staten brukte 12 milliarder kroner på konsulenter i fjor

Topptungt

Peter Hatlebakk er nestleder i Arbeiderpartiets universitetslag i Bergen. Han reagerer også sterkt på at regjeringen har satt sammen et utvalg uten deltakelse fra de tunge forskningsmiljøene ved Universitetet i både Bergen og Oslo. NTL, Forskerforbundet eller midlertidig ansatte er heller ikke representert.

Siri Hatlen leder utvalget. Hun har nylig gått av som styreleder ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hatlen har erfaring fra en lang rekke styreverv, både i det offentlige og det private.

Utvalget består ellers av toppledere, direktører og tidligere rektorer som ikke kommer fra bredden av institusjonene.

– Dette er ikke en tillitvekkende måte å utrede finansieringssystemet på. Her må et nytt stortingsflertall oppnevne et helt nytt utvalg som er bredere og mer representativt sammensatt, sier Peter Sebastian Hatlebakk til FriFagbevegelse.

Mye lest: Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

Trenert

– Arbeiderpartiet har lovet tillitsreform for høyere utdannelse og forskning. Det betyr at alle viktige endringsprosesser i sektoren må ta de ansatte og de ulike institusjonene med på råd, påpeker han.

– Høyere utdannelse og forskning i Norge er uhyre variert, som både Aps program og forskningsstrategi legger til grunn. Når finansieringssystemet skal videreutvikles, må differensieringen og arbeidsdelingen mellom ulike institusjoner i sektoren være en forutsetning i mandatet, slik vi ser det. Både disiplinfagene og profesjonsutdanningene er verdifulle, mener Hatlebakk.

Bakgrunnen for at utvalget er satt ned er en stortingsmelding som kom i fjor vår. Hatlebakk mener regjeringen har trenert meldingen og drøyd med å oppnevne et slikt utvalg.

Samtidig reagerer han altså like mye på at utvalget består av representanter bare fra en flik av sektoren.

Hvorfor det har tatt så lang tid, vet han ikke.

– Det er et godt spørsmål. Finansieringssystemet er en potensielt veldig komplisert sak. Når noen tar tak i dette skaper det sterke meningsbrytninger. Derfor er det også så viktig at et slikt utvalg har tillit i sektoren og er representativt. Også må jo forskerne selv komme til orde, mener Hatlebakk.

Partene i arbeidslivet mangler i utvalg

Arbeiderpartiets Universitetslag forventer at en ny rødgrønn statsråd tar tak i dette.

– Vi trenger et nytt utvalg basert på en tillitsreform og som kan vise hva en tillitsreform betyr i praksis. Da må fagbevegelsen og de midlertidig ansatte med, mener Hatlebakk.

– Vi må ha et finansieringssystem som er langsiktig og som gir trygghet for sektoren. Og ikke minst forskningsresultater som vi kan stole på, mener han.

Rett før valget reagerte LO-sekretær Are Tomasgard på de mange utvalgene regjeringen Solberg har satt ned uten å ta med partene i arbeidslivet.

Les mer her: LO-sekretær kritisk til at fagbevegelsen ikke fikk plass i utvalg om «det grønne skiftet»: – Det er en provokasjon

– Det er et demokratisk problem. Det utelater perspektiver til utvalgene fra de som representerer vanlige folk, sa Tomasgard.

Hatlebakk er helt enig med Tomasgard.

Han reagerer også på at statsråden for høyere utdanning, Henrik Asheim, setter ned et slikt utvalg bare få dager et stortingsvalg, som man visste kunne komme til å føre til regjeringsskifte.

Ekspertutvalg

Henrik Asheim poengterer at dette utvalget er et ekspertutvalg, og ikke et offentlig NOU-utvalg (Norges offentlige utredninger).

– Utvalget er sammensatt av personer med erfaring fra forskning- og høyere utdanning fra ulike fagområder. Noen har særlig kunnskap om offentlig styring og økonomiske virkemidler. Andre har annen relevant erfaring, god samfunnsforståelse og innsikt i arbeidslivets kunnskaps- og kompetansebehov, sier Henrik Asheim til FriFagbevegelse.

– I mandatet står det at utvalget skal invitere til dialog og legge til rette for at relevante aktører kan legge fram synspunkter. Vi er trygge på at utvalget vil gjøre en god og kunnskapsbasert utredning, sier statsråden for forskning- og høyere utdanning.

– Finansieringen av universitetene og høyskolene skal selvfølgelig fortsatt ta vare på grunnutdanningene som bachelor og master, men vi trenger også en finansiering som bidrar til å gjøre utdanning tilgjengelig for flere uavhengig av hvor de bor eller hvilken livssituasjon de er i. Det er en viktig del av utvalgets arbeid, sier Asheim.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2021
10:26
17.09.2021 10:26Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området


Flere saker