JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tunisia:

Demokratiet vakler i den arabiske vårens «vugge» – fagbevegelsen kritiserer maktovertakelsen

Den tunisiske presidenten ga sparken til sin egen regjering og erklærte unntakstilstand. Nå vil han skape en ny «nasjonal dialog».
KVARTETTEN: Tunisisk fagbevegelse var en av fire tunisiske organisasjoner som mottok Nobels Fredspris i 2015. F.v. Abdessattar Ben Moussa, Ouided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahmoud og Houcine Abassi.

KVARTETTEN: Tunisisk fagbevegelse var en av fire tunisiske organisasjoner som mottok Nobels Fredspris i 2015. F.v. Abdessattar Ben Moussa, Ouided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahmoud og Houcine Abassi.

Moises Saman/Magnum/Nobels Fredssenter

anne.siri@lomedia.no

Midt i en tid herjet av politiske konflikter, demonstrasjoner, økonomisk krise og pandemikrise, tok president Kais Saed like godt og sparket regjeringen og stoppet parlamentets arbeid. Hendelsen skjedde 25. juli og unntakstilstanden skulle vare i en periode på 30 dager. Først elleve uker senere utnevnte han ny regjering, da inkludert landets første kvinnelige statsminister, Najla Bouden.

Historie: Fagbevegelsen i Tunisia får Nobels fredspris

Vil ha dialog

Presidenten sa ifølge Reuters at han tok disse grepene med støtte i grunnloven, for å redde landet fra total krise, men at han ikke skulle bli en diktator. Saed har både møtt motstand og støtte i befolkningen for dette.

Tunisisk «LO», Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT), har kritisert presidenten for å ta makt fra demokratisk valgte politikere. De har samtidig krevd en bred sosial dialog, noe presidenten nå sier at han vil lansere.

Saed, landets president siden 2019, sa ifølge Middle East Monitor nylig at han vil lansere en ny nasjonal dialog som skal nå unge mennesker over hele landet og som vil være annerledes fra tidligere erfaringer. Valgsystemet og det politiske systemet er blant temaene som skal diskuteres. Han understreket samtidig at dialogen ikke vil omfatte de som har stjålet folkets penger, eller de som har jobbet for andre lands interesser.

Mye lest: En gang fikk Cato en pistol mot hodet

Smertefull overgang

Etter årevis med diktatur vedtok tunisierne i 2014 en demokratisk grunnlov, der mye makt ble overført fra president til parlament og regjering. Overgangen har absolutt ikke vært smertefri. Slåsskamper mellom ministre er delt på sosiale medier og politikere har blitt hyppig byttet ut. Arbeidsledigheten har økt til 18 prosent mot 12 prosent før revolusjonen i 2011, og lønningene er lave. Norske LO samarbeider med sin tunisiske søsterorganisasjon UGTT og nå pågår et prosjekt om anstendig arbeid. Ett av hovedmålene er å få flere kvinner og unge inn i fagbevegelsen.

– Fagbevegelsen er en viktig samfunnsaktør når det gis rom for det, sier Aina Østreng, rådgiver i LOs internasjonale avdeling.

Kronikk: «Fagbevegelsen i alle land må følge med i timen nå»

Fikk fredsprisen

Hovedorganisasjonen UGTT mottok i 2015 Nobels Fredspris for sitt bidrag til en fredelig og demokratisk utvikling i Tunisia. Prisen delte de med resten av «Kvartetten for nasjonal dialog»; en arbeidsgiverorganisasjon, en menneskerettsorganisasjon og den nasjonale advokatforeningen. De skapte klima for samarbeid da landet i 2013 var på randen av borgerkrig.

Unge må med

Mange unge føler at de nå lever på vent og en del står i fare for å radikaliseres. Det var også en ung gateselger, Mohamed Bouazizi, som satte fyr på seg selv i desember 2010, i protest mot måten han ble behandlet på av lokale myndigheter. Da Bouazizi døde noen uker senere, hadde han tent et folkelig opprør. Opprøret spredte seg fra Tunisia til andre land i Nord-Afrika og Midtøsten. «Den arabiske våren» ga håp om varig endring, men det skjedde i liten grad, bortsett fra i Tunisia.

– Det som har skjedd i det siste er bekymringsverdig, men hvis partene kommer sammen i dialog, har jeg tro på at det skal gå bra, sier Aina Østreng.

Mye delt: Postnord ga oppdrag til selskap etter at lønnstyveri var avslørt

Annonse
Annonse