KVARTETTEN: Tunisisk fagbevegelse var en av fire tunisiske organisasjoner som mottok Nobels Fredspris i 2015. F.v. Abdessattar Ben Moussa, Ouided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahmoud og Houcine Abassi.
Moises Saman/Magnum/Nobels Fredssenter
Tunisia:
Demokratiet vakler i den arabiske vårens «vugge» – fagbevegelsen kritiserer maktovertakelsen
Den tunisiske presidenten ga sparken til sin egen regjering og erklærte unntakstilstand. Nå vil han skape en ny «nasjonal dialog».
anne.siri@lomedia.no
Midt i en tid herjet av politiske konflikter, demonstrasjoner, økonomisk krise og pandemikrise, tok president Kais Saed like godt og sparket regjeringen og stoppet parlamentets arbeid. Hendelsen skjedde 25. juli og unntakstilstanden skulle vare i en periode på 30 dager. Først elleve uker senere utnevnte han ny regjering, da inkludert landets første kvinnelige statsminister, Najla Bouden.
Historie: Fagbevegelsen i Tunisia får Nobels fredspris
Vil ha dialog
Presidenten sa ifølge Reuters at han tok disse grepene med støtte i grunnloven, for å redde landet fra total krise, men at han ikke skulle bli en diktator. Saed har både møtt motstand og støtte i befolkningen for dette.
Tunisisk «LO», Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT), har kritisert presidenten for å ta makt fra demokratisk valgte politikere. De har samtidig krevd en bred sosial dialog, noe presidenten nå sier at han vil lansere.
Saed, landets president siden 2019, sa ifølge Middle East Monitor nylig at han vil lansere en ny nasjonal dialog som skal nå unge mennesker over hele landet og som vil være annerledes fra tidligere erfaringer. Valgsystemet og det politiske systemet er blant temaene som skal diskuteres. Han understreket samtidig at dialogen ikke vil omfatte de som har stjålet folkets penger, eller de som har jobbet for andre lands interesser.
Mye lest: En gang fikk Cato en pistol mot hodet
Smertefull overgang
Etter årevis med diktatur vedtok tunisierne i 2014 en demokratisk grunnlov, der mye makt ble overført fra president til parlament og regjering. Overgangen har absolutt ikke vært smertefri. Slåsskamper mellom ministre er delt på sosiale medier og politikere har blitt hyppig byttet ut. Arbeidsledigheten har økt til 18 prosent mot 12 prosent før revolusjonen i 2011, og lønningene er lave. Norske LO samarbeider med sin tunisiske søsterorganisasjon UGTT og nå pågår et prosjekt om anstendig arbeid. Ett av hovedmålene er å få flere kvinner og unge inn i fagbevegelsen.
– Fagbevegelsen er en viktig samfunnsaktør når det gis rom for det, sier Aina Østreng, rådgiver i LOs internasjonale avdeling.
Kronikk: «Fagbevegelsen i alle land må følge med i timen nå»
Fikk fredsprisen
Hovedorganisasjonen UGTT mottok i 2015 Nobels Fredspris for sitt bidrag til en fredelig og demokratisk utvikling i Tunisia. Prisen delte de med resten av «Kvartetten for nasjonal dialog»; en arbeidsgiverorganisasjon, en menneskerettsorganisasjon og den nasjonale advokatforeningen. De skapte klima for samarbeid da landet i 2013 var på randen av borgerkrig.
Unge må med
Mange unge føler at de nå lever på vent og en del står i fare for å radikaliseres. Det var også en ung gateselger, Mohamed Bouazizi, som satte fyr på seg selv i desember 2010, i protest mot måten han ble behandlet på av lokale myndigheter. Da Bouazizi døde noen uker senere, hadde han tent et folkelig opprør. Opprøret spredte seg fra Tunisia til andre land i Nord-Afrika og Midtøsten. «Den arabiske våren» ga håp om varig endring, men det skjedde i liten grad, bortsett fra i Tunisia.
– Det som har skjedd i det siste er bekymringsverdig, men hvis partene kommer sammen i dialog, har jeg tro på at det skal gå bra, sier Aina Østreng.
Mye delt: Postnord ga oppdrag til selskap etter at lønnstyveri var avslørt
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie