Rødt nivå i skolene:
Den nye nedstengningen må utløse krisepakker til skolene, mener Arbeiderpartiet
Ap krever milliardbeløp til landets skoler for å kompensere for nye og strengere smittevernrestriksjoner.
Torstein Tvedt Solberg
Leif Martin Kirknes
På én dags varsel etter nyttår varslet regjeringen at alle landets ungdomsskoler og videregående skoler måtte over på rødt nivå med strengere smitteverntiltak og mer hjemmeskole i to uker.
Tirsdag ga kunnskapsminister Guri Melby (V) signaler om at skolene må være forberedt på at dette vil vare lenger.
Nå mener Arbeiderpartiet at den nye nedstengningen må utløse krisepakker til skolene.
– Vi har i lang tid vært bekymret for at regjeringen ikke har gitt nok ressurser til skolene til å følge opp kravene til smittevern. Med den unntakstilstanden som har vært i skolen, er det en slags nødundervisning som pågår nå. Den gir dårligere læring og går spesielt utover de sårbare barna, sier Aps skolepolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg (Ap) til NTB.
Solberg mener skolene trenger å bli tilført milliardbeløp for å håndtere situasjonen. Han sier Ap vil kreve at det inkluderes en egen krisepakke til skolene i den nye koronapakken regjeringen har varslet at den kommer med i januar.
• Kommunene styrer mot kraftig underskudd. Verst går det ut over skolene
– Gratisdugnad
Solberg mener situasjonen ble satt ekstra på spissen av at regjeringen på bare 14 timers varsel ga ungdomsskolene og videregående skolene beskjed om å gå over til rødt nivå.
– Og det uten å ta med i betraktningen at det selvfølgelig krever merarbeid og flere ressurser. Det er ekstremt arrogant at man bare igjen forventer at lærere skal jobbe gratisdugnad for å få ned smittesituasjonen og klare å få på plass alle kravene som ligger på rødt nivå, sier Solberg.
Han peker på at rødt nivå med mindre klasser og kohorter, mer hjemmeundervisning og både klasseromsundervisning og hjemmeundervisning samtidig, krever flere ansatte, flere lokaler og mer renhold.
Solberg er bekymret for lærernes arbeidsbelastning som han nå mener er på «rødt nivå».
– Jeg vet det var masse nattarbeid og ekstremt mye gratisarbeid på skolene for å klargjøre til rødt nivå til mandag klokken 8 etter at beskjeden kom søndag klokken 18. Og dette kom på toppen av en høst der lærerne har vært veldig overarbeidet, sier han.
• Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Melby ber kommunene prioritere barna
KS opplyser at kommunesektoren så langt har fått en tilleggsbevilgning på 7,3 milliarder kroner til koronarelaterte merutgifter i første halvår. Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS, sier KS forventer at kommunenes merkostnader blir kompensert fullt ut også i 2021, uavhengig av sektor.
Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier regjeringen i 2020 kompenserte kommunesektoren med nærmere 20 milliarder kroner ekstra for å håndtere koronapandemien, og at det så langt i år er bevilget 8,6 milliarder kroner til koronahåndtering til kommunesektoren – 1 milliard mer enn de ventede utgiftene.
Hun sier regjeringen fra dag én har vært tydelig på at penger vil bli prioritert til skoler og barnehager.
– Barn skal ikke lide under tiltak som er satt inn under pandemien, og jeg er spesielt bekymret for de sårbare barna. Dette må være en prioritet lokalt, uavhengig av hvem som styrer politisk. Vi har tidligere oppfordret kommunene til å bruke penger på å sette inn vikarer der det trengs. Dessverre ser vi at altfor mange har holdt igjen. I stedet for å bruke ekstra penger, har skoler og barnehager kuttet i andre tilbud for å få budsjettene sine til å gå opp, sier hun.
Hun understreker at regjeringen vil fortsette å dekke opp ekstrautgiftene i kommunene.