JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping og ulovlig innleie

Derfor er kollektiv søksmålsrett viktig

Kollektiv søksmålsrett blir ikke mye brukt – men er uvurderlig viktig for verktøykassen, mener leder av arbeidslivsavdelingen i Industri Energi, Erling Holmefjord.
Kollektiv søksmålsrett åpnet for at fagforeninger kunne reise søksmål om ulovlig innleie – også uten den innleides samtykke og mot den innleides ønske. (Illustrasjonsfoto)

Kollektiv søksmålsrett åpnet for at fagforeninger kunne reise søksmål om ulovlig innleie – også uten den innleides samtykke og mot den innleides ønske. (Illustrasjonsfoto)

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Tirsdag kom nyheten om at Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt et lovforslag om kollektiv søksmålsrett ut på høring. Dermed blir ett av punktene i regjeringsplattformen og Jonas Gahr Støres 100-dagersplan satt ut i livet.

Kollektiv søksmålsrett innebærer at fagforeninger har adgang til å gå til søksmål ved ulovlig innleie. Det vil si at en enkelt arbeidstaker ikke behøver å ta den belastningen det er å gå til søksmål mot sin arbeidsgiver. Det anses som et sterkt virkemiddel i kampen mot sosial dumping, og arbeidslivskriminalitet.

Regjeringens første grep: Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett

Ikke uten betydning

Da Solberg-regjeringen fjernet denne retten i 2015, var det fordi den ble lite benyttet. Svært få saker kom til rettssystemet på grunn av denne kollektive retten.

Det er ikke dermed sagt at loven er uten betydning, mener Erling Holmefjord, som leder arbeidslivsavdelingen i Industri Energi.

– Kollektiv søksmålsrett er kjempeviktig for hele fagbevegelsen. Nå kan jeg bare snakke for Industri Energi, men det er en svært viktig del av verktøykassa vår, sier Erling Holmefjord til FriFagbevegelse.

– Det aller viktigste er at enkeltpersoner slipper å ta den store belastningen det er å gå til sak. Vi hadde noen saker før den ble fjernet, men ikke veldig mange. Likevel benyttet vi oss av selve retten til å varsle at vi ville gå til sak i en stor grad, legger han til.

– Det gir et mulighetsbilde og arbeidsgiveren er veldig klar over at vi nå får denne muligheten igjen, poengterer han.

Kollektiv søksmålsrett: Klubbleder Einar Åge håper å få tilbake muligheten til å reise søksmål mot ulovlig innleie

Mest nedbemanning

Samtidig mener han at tiden før ordningen ble avskaffet ikke kan sammenlignes med nåsituasjonen.

Man var inne i en svært negativ spiral med en industri som nedbemannet og hvor innleie og økt bemanning ikke akkurat sto høyt på dagsorden i det hele tatt.

– Industrien var mer opptatt av nedbemanning. Under og etter covid-19 har satsingen på industri økt voldsomt. Det har ført til at vi nå jobber veldig mye med likebehandlingsprinsippet. Folk er redd for å miste arbeidskontrakter, havne i miskreditt og så videre. Da er det veldig positivt at vi har mulighet til å kjøre søksmål som klubb og at ikke hver enkelt må ta den belastningen, sier Holmefjord.

Å få tilbake den kollektive søksmålsretten er blant de sakene som Holmefjord og Industri Energi håpet skulle komme med et nytt flertall på Stortinget.

Samtidig mener Holmefjord at en industripolitisk plattform hvor utvikling med satsing på å utvikle dagens industri, samt etablere ny industri står aller øverst på ønskelista.

Mye lest: Fast ansatte fikk hotell og 800 kroner i diett, mens innleide fikk brakke og null i diett

Oslo-forbud ikke nok

På arbeidslivsfronten er det aller viktigste for Industri Energi en begrensning av muligheten for bruk av innleie og bemanningsbyråer.

– Og da holder det ikke med et forbud i Oslo-regionen. Det løser ingen ting for resten av industrien. Dette er et landsdekkende problem, mener Holmefjord.

Han mener en forutsetning for et bedre arbeidsliv i så måte er langt større bevilgninger til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet, noe som kan gi en større verktøykasse for å ta ulovlig innleie.

Høyesterett: Innleide skal få samme bonuser som fast ansatte

Annonse
Annonse