SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener krisepakken som ble forhandlet fram med Frp ikke er noe å juble over for de med lavest inntekt.
Marius Nyheim Kristoffersen / SV (pressefoto)
SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes:
Derfor mener SV at krisepakken fra regjeringen er dårlig nytt for permitterte
SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener verken regjeringens krisepakke eller enigheten med Frp er godt nytt for de med lavest inntekt.
helge@lomedia.no
– De som sitter godt i det kommer veldig godt ut av denne krisepakka. De kan fortsatt tjene penger. For dem som er permittert og avhengig av dagpenger, er dette dårlig nytt, mener SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.
– De som har minst fra før rammes hardest. Folk som kjenner denne krisen hardest på kroppen fra før skal virkelig få kjenne tapet av jobben sin når regningene skal betales, sier han til FriFagbevegelse.
• Permitteringsreglene: Nå kan du være permittert inntil 52 uker – slik er reglene
Vesentligheter mangler
Regjeringen la 10. november fram en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, omtalt som ny krisepakke. I tillegg til krisepakke for næringer, ble det blant annet lagt fram forslag når det gjelder dagpenger og forlenging av koronatiltak.
Regjeringen foreslo å forlenge den økte satsen på dagpenger (80 % av 3G) fram til 31. mars, og videreføring av rett til sykepenger i den midlertidige koronaforskriften. Det mener Torgeir Knag Fylkesnes er bra.
Men han mener helt vesentlige ting fortsatt mangler etter at det ble enighet mellom regjeringen og Frp om krisepakken for tre dager siden:
* Ingen forlengelse av maksimal dagpengeperiode (som nå er 52 uker) eller forlengelse av perioden en kan være på AAP uten å bli kastet ut av ordningen.
* Ingen videreføring av redusert krav til tapt arbeidstid og redusert krav til minsteinntekt fra 1,5 G til 0,75 G for å få dagpenger. Det siste ble stanset 1. november.
• Regjeringen sier nei til LOs krav om feriepenger for permitterte og arbeidsledige
– Dette kommer i tillegg til at arbeidsledige må klare seg uten feriepenger neste sommer, om de skulle være så heldig å komme i arbeid innen den tid, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.
Ledigheten øker
Senest tirsdag ble det kjent at det nå er registrert 194.600 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Dette er 6.000 flere arbeidssøkere enn i forrige uke. Altså bare på en uke. Samtidig er over halvparten av disse registrert helt ledige.
Manglende som Fylkesnes trekker fram er rett og slett en krise for de det gjelder.
– Krisen vi er inne i nå, blir bare dypere og dypere for dem som er helt avhengig av dagpenger. Når man da ikke viderefører den ordningen vi hadde, er det en krise for veldig mange arbeidsfolk, mener Fylkesnes.
– Vi står midt i en pandemi hvor byer og lokalsamfunn stenges ned, og det strømmer på med nye permitteringer. Da er det skandaløst å ikke forlenge flere av de sosiale krisetiltakene som Stortinget fikk på plass i vår, mener SV-nestlederen.
– Det som skjer er rett og slett urovekkende. Pakken tar i en altfor liten grad vare på folk. Regjeringen og Frp er for opptatt av å redde bedriftene at de glemmer arbeidsplasser og folks inntekt, mener han.
Det faktum at det ikke stilles krav til å unngå oppsigelser eller utbytte for å få krisestøtte, mener han er et bevis på det. Våre naboer i Danmark stiller slike krav, påpeker SV-nestlederen.
• Ekspertråd: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien
– Vi følger med
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H) mener det nødvendigvis ikke er et gode å kunne være permittert lenge, og mener man i større grad må vurdere og ikke minst diskutere, konsekvensene for dem som går permittert.
Han understreker at arbeidsgivers fritak for lønnsplikt under permittering ble utvidet i høst, slik at permitterte nå kan motta dagpenger under permittering i inntil 52 uker innenfor en 18-månedersperiode.
– Regjeringen har hele tiden vært tydelig på at vi vurderer ordninger og tiltak basert på utviklingen i smittesituasjonen og hvilke følger det får for arbeidsmarkedet. I avtalen med Frp er det gode tiltak som skal bidra til å sikre både arbeidsplasser og inntekt for den enkelte: Blant annet er inntektssikringsordningen for lærlinger videreført ut mars 2021, og kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere er avtalt videreført ut februar, sier Vegard Einan.
• Solberg presset på feriepenger for permitterte
– Da krisen toppet seg i vår var det viktig for regjeringen at Nav prioriterte ressurser til å behandle søknader om dagpenger og ytelser. Stønadsperioden for mottakere av AAP ble forlenget fordi mange aktiviteter, og dermed framdrift ble satt på vent. Forlengelse av stønadsperiodene for AAP ble opphevet fra 1. november 2020. Begrunnelsen for avviklingen var blant annet at kapasiteten i Nav nærmet seg normalsituasjon, påpeker han.
– De som kom inn i ordningen med lavere krav til inntekt og arbeidstidsreduksjon, er fortsatt inne. Endringen fra 1. november gjelder nye tilfeller, påpeker han.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm