JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem blir leder i KS:

Det kan bli strid om hvem som blir KS-leder

KS-leder Bjørn Arild Gram (Sp) ble kommunal- og distriktsminister. Dermed blusser leder-striden i KS opp igjen. Tirsdag kan det bli tema i landsstyremøte i KS.
Bjørn Arild Gram (Sp) ble kommunalminister. Mens nestleder Gunn Marit Helgesen (H) blir ny KS-leder.

Bjørn Arild Gram (Sp) ble kommunalminister. Mens nestleder Gunn Marit Helgesen (H) blir ny KS-leder.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Senterpartiet og lederkandidat Bjørn Arild Gram allierte seg med den borgerlige siden for å sikre kandidaturet som KS-leder for to år siden. Det lyktes. Det førte også til at avtroppende KS-leder, Gunn Marit Helgesen (H), ble første nestleder, mens Arbeiderpartiet «bare» fikk andre nestleder ved Sven Tore Løkslid.

Nå har Gram blitt forfremmet til statsråd, og til tross for solid rødgrønt flertall i KS får dermed Høyre og Gunn Marit Helgesen det prestisjetunge vervet. I alle fall inntil videre.

Arbeiderpartiet mener vedtektene er uklare i forhold til hva som skal skje i dagens situasjon: Om det skal til et nyvalg eller om det blir opprykk av første nestleder.

Inntil videre er det opprykket som gjelder. Men tirsdag er det landsstyremøte i KS. Hvis spørsmålet dukker opp, utelukker ikke Løkslid at han stiller til valg som ny KS-leder.

Ap/Sp-strid

Gunn Marit Helgesen var KS-leder i åtte år, med Bjørn Arild Gram som første nestleder alle årene. Sistnevnte samarbeidet også med Høyre som ordfører i Steinkjer kommune.

Bakgrunn: Bjørn Arild er ordfører for Senterpartiet og styrer sammen med høyresida

For to år siden – da KS hadde Landsting – sto valget mellom Gram, daværende KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) og Sven Tore Løkslid (Ap).

Rett før KS-Landstinget trakk imidlertid Helgesen sitt kandidatur, og varslet støtte til Gram mot at hun fikk vervet som første nestleder.

Gunn Marit Helgesen skulle i tillegg få 50 prosent av leders godtgjørelse (tilsvarer 750 000 kroner), mens andre nestleder, Sven Tore Løkslid, skulle få 30 prosent av leders godtgjørelse slik begge nestlederne hadde før Landstinget.

Mannen bak Telemarks-modellen: Juristene truet ham med ESA. Men fylkesordfører Sven Tore hørte aldri noe fra Brussel

Kommunal Rapport mente den gang at det var uheldig for KS som organisasjon å forskjellsbehandle nestlederne uten noen god grunn.

«Det framstår som en uryddig lederavgang, hvor Helgesen (61) får et retrett-verv med det som er en grei årslønn for de fleste – 750.000 kroner» hevdet Kommunal Rapport.

«Å øke den samlede godtgjørelsen til ledelsen ser ikke bra ut i en tid med mye debatt om lederlønninger og godtgjørelser til politikere» skrev Kommunal Rapport.

Strid om konsensus

Selv om KS er partipolitisk styrt, har partiene vært enige om at KS skal være en konsensusorganisasjon. Men det er delte meninger om hvor stort det politiske handlingsrommet er. Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, har gitt uttrykk for at hun ønsker et mer politisk KS som i en altfor liten grad har stått opp for kommunenes interesser. Hun har savnet et tydeligere KS.

Mette Gundersen fra Kristiansand er for øvrig nummer fire på KS-lista. Hun må også erstattes, siden hun er blitt statssekretær i Samferdselsdepartementet.


Dette er KS

KS er kommunesektorens organisasjon og utviklingspartner. 

KS er landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon og forhandlingspart i lønnsoppgjørene.

Annonse
Annonse


Dette er KS

KS er kommunesektorens organisasjon og utviklingspartner. 

KS er landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon og forhandlingspart i lønnsoppgjørene.