JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ UTSIDEN? Delvis uføre Andrea Holst er i 50 prosent jobb. Hun råder arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik til «å makulere og glemme» hele forslaget om ny lønnsordning til delvis uføre, som vil gi dem lavere lønn enn andre. – Regjeringa bør heller se på hva de kan gjøre for å øke inkluderingen, ikke skape større avstand. Som delvis ufør føler jeg meg allerede på utsiden av samfunnet. Å skulle være billigere enn andre, er ikke motiverende, sier Holst.

PÅ UTSIDEN? Delvis uføre Andrea Holst er i 50 prosent jobb. Hun råder arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik til «å makulere og glemme» hele forslaget om ny lønnsordning til delvis uføre, som vil gi dem lavere lønn enn andre. – Regjeringa bør heller se på hva de kan gjøre for å øke inkluderingen, ikke skape større avstand. Som delvis ufør føler jeg meg allerede på utsiden av samfunnet. Å skulle være billigere enn andre, er ikke motiverende, sier Holst.

Privat

Trygdejustert lønn

Ekspertutvalg vil kutte lønna til uføre som Andrea: – Dummeste jeg har hørt

Et ekspertutvalg mener lønna for delvis uføre må ned for at arbeidsgiverne skal lokkes til å ansette dem.01.03.2022
06:00
10.03.2022 14:06

yngvil@lomedia.no

Lavere lønn for uføres arbeid kan bli en realitet dersom regjeringa velger å lytte til et ekspertutvalg.

Ekspertene vil prøve ut en ny lønnsordning for delvis uføre for å få flere av dem ut i jobb.

«Trygdejustert lønn» betyr i praksis at delvis uføre personer vil få en lavere timelønn enn kolleger med samme jobb. Målet er å gjøre personer med gradert uføretrygd mer attraktive på arbeidsmarkedet. Antakelsen er at delvis uføre ikke er like produktive som andre den tida de er på jobben. (Les mer om forslaget i faktaboksen under.)

Hvis regjeringa skulle gå inn for å prøve dette ut, vil det gjelde for nye søkere av uføretrygd, ikke folk som allerede har en uføretrygd.

Forslagene ble utarbeidet av folk fra de største organisasjonene i arbeidslivet, universitetsprofessorer og Nav, og kom i fjor vinter.

Daværende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen satt i utvalget. Han var den eneste som gikk mot å prøve ut «trygdejustert lønn» til uføre med deltidsjobb.

Reaksjon: Ber arbeidsminister Marte Mjøs Pedersen kaste forslag om lavere uføre-lønn i søpla

«Jeg har mye å bevise»

Men hva mener uføre selv om forslaget? FriFagbevegelse spør en ung kvinne som jobber 50 prosent og er 50 prosent ufør.

– Vi er del av den grusomme statistikken med «de ubrukelige» menneskene. Jeg føler meg allerede 50 prosent unyttig. Så skal sjefen min også betale meg mindre for tiden jeg er på jobben? spør Andrea Holst.

Hun kaller forslaget dumt og mener det er sosial dumping på høyt nivå. Hun mener det er «drøyt» å påstå at uføre gjør mindre enn andre på jobben.

– Jeg er 50 prosent ufør selv. Jeg føler derfor at jeg har veldig mye å bevise. Det gjør at jeg kanskje jobber mer effektivt enn folk, som ikke er uføre, ville gjort en i tilsvarende jobb. Når jeg er på jobb, er jeg 110 prosent til stede, sier Holst til FriFagbevegelse.

Hun jobber som organisasjonsrådgiver i Erfaringssentrum, en interesseorganisasjon for erfaringskonsulenter. I denne saken uttaler hun seg som privatperson. 

Holst har selv jobbet som erfaringskonsulent. En slik stilling krever personlig erfaring med for eksempel psykiske lidelser eller rusproblemer. Erfaringskonsulentene jobber i eksempelvis Nav, distriktspsykiatrisk senter, eller rusomsorg. Mange av dem jobber gradert, og er delvis uføre.

– Å lønne folk som er syke dårligere fordi de er syke, kan oppleves som en straff, mener hun.

Holst mener at hvis arbeidsinnsats skal måles, må det gjelde for alle i jobb, ikke bare delvis uføre. Hun påpeker at folk i 100 prosent stilling også har forskjellig arbeidskapasitet.

Holst antar det kan være attraktivt for enkelte arbeidsgivere å ansette folk de kan betale dårlig. Men det er verken attraktivt eller motiverende for uføre, mener hun.

Mye delt: Mens sjefen får sykelønna direkte inn på konto, må renholder Ann Jeanette søke om utbetaling fra Nav

Regjeringa har ikke bestemt seg

– Hvordan stiller arbeids- og inkluderingsministeren seg til forslaget om «trygdejustert lønn»? Er dette noe regjeringa stiller seg positiv til, spør FriFagbevegelse.

«Vi vil bruke noe tid på å vurdere mulig konkretisering og konsekvenser av forslaget om arbeidsorientert uføretrygd før vi tar stilling til om det er aktuelt å gå videre med det», svarer statssekretær Truls Wickholm fra Arbeiderpartiet i en epost. Han tilføyer at «I så fall vil partene i arbeidslivet bli involvert, slik sysselsettingsutvalget la til grunn».

Andrea Holst råder arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik til «å makulere og glemme» hele forslaget.

– Regjeringa bør heller se på hva de kan gjøre for å øke inkluderingen, ikke skape større avstand. Som delvis ufør føler jeg meg allerede på utsiden av samfunnet. Å skulle være billigere enn andre, er ikke motiverende, sier Holst.

Debatt: «Slik kan vi fjerne alle lavtlønte i Norge»

– Arbeidsgiverne må legge til rette

Andrea Holst kan gjøre jobben sin som organisasjonsrådgiver på hjemmekontoret. Hun har alltid hjemmekontor, ikke bare under pandemien, fordi det fungerer best for henne. Hun forteller også at hun kan jobbe når hun ønsker, «så lenge jeg gjør det jeg skal».

– Det er klart det ikke er mulig i alle jobber, men i mange jobber, sier hun.

Hun understreker at arbeidsgiverne må tilrettelegge, og dette bør ikke avhenge av at man er heldig med sjefen sin. Holst spør seg hva og hvor mye arbeidsgiverne gjør for å tilpasse arbeidet for folk som sliter med helsa. Og hvem passer på at arbeidsgiverne gjør det de skal?

Svaksynte Tonje er ufrivillig ufør: – Jeg vil og kan jobbe, men jeg får ikke jobb

– Jeg har vondt i dag. Kan jeg begynne seinere?

Sjefen til Andrea Holst, Torbjørn Mohn-Haugen, styreleder i Erfaringssentrum, bekrefter det hun sier.

Hans lederfilosofi er kort oppsummert noe som dette: Gi de ansatte tillit, og vær fleksibel. Da vokser folk, ser at de kan, blir inspirert, og en del kan kanskje, på sikt, klare å jobbe litt mer.

Han gir et eksempel på at en kan ringe inn og si «Jeg har vondt i dag. Kan jeg begynne på jobb klokka 11 i stedet?». Da svarer han «ja».

– Jeg blir mildt sagt irritert. En slik ordning ville være direkte diskriminerende, mener Mohn-Haugen om forslagene om trygdejustert lønn.

Han viser til sin erfaring med delvis uføretrygdede erfaringskonsulenter.

– De gjør ofte mer enn det som forventes av dem. Jobber de mindre effektivt? Nei. Det er heller motsatt. De tar i et ekstra tak når det trengs og har mer å bevise. Om et slikt forslag blir tatt på alvor, er vi på ville veier, sier Mohn-Haugen.

Mye lest: Anne (58) gikk i uførefelle: – Verden falt i grus da jeg fikk brevet fra Nav

Dette er forslaget om «trygdejustert lønn» for delvis uføre personer

• Målet med «trygdejustert lønn» er å gjøre personer med gradert uføretrygd mer attraktive på arbeidsmarkedet.

• «Trygdejustert lønn» betyr i praksis at delvis uføre personer vil få en lavere timelønn enn kolleger med samme jobb.

• Hvis regjeringa vil prøve dette ut, vil det i så fall gjelde for nye søkere av uføretrygd.

• Antakelsen er at delvis uføre ikke er like produktive som andre den tida de er på jobben.

• Produktiviteten til den delvis uføre personen skal måles av Nav, arbeidsgiver og arbeidstaker.

• Lønna som arbeidsgiveren skal betale, tar utgangspunkt i lønnssatser som er avtalt mellom arbeidstakernes organisasjoner og arbeidsgivernes organisasjoner i tariffavtaler.

• En slik ordning vil redusere lønnskostnadene for arbeidsgiver som kompensasjon for helseutfordringer hos ansatte som (det legges til grunn) har lavere produktivitet enn andre som ikke er delvis uføre.

• «Trygdejustert lønn» skal gjøre det lønnsomt for arbeidsgivere å ansette personer med gradert uføretrygd, og helseutfordringer, som ikke ville blitt ansatt på ordinære lønnsvilkår.

• Arbeidstakeren mottar uføretrygd som kompensasjon for at lønna arbeidsgivere betaler er lavere. Men sluttsummen vil bli lavere enn en vanlig timelønn etter tariffavtalen.

Kilde: Sysselsettingsutvalget (2021).

01.03.2022
06:00
10.03.2022 14:06Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

André Kjernsli

Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

Jan-Erik Østlie

Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Kommentar

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Chris Anderson/AFP/NTB

«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»

Martin Guttormsen Slørdal

Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Martin Guttormsen Slørdal

Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.

Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.

Erlend Angelo

Skjebnenatt for SAS: Dette er konflikten som kan knuse flyselskapet

Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.

Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.

Torgny Hasås

Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere

FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.

FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte

TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.

TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.

Tormod Ytrehus

Sommarvikar Martin (16) var den første som fekk besøk: – Var litt skummelt

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

Colourbox

Kan jeg sykmelde meg på grunn av arbeidskonflikt?

Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.

Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.

Martin Guttormsen Slørdal

Må vi tåle å bli skjelt ut på jobb?


Flere saker