JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-trio i Namsos håper på plass i kommunestyret

De er tillitsvalgte i EL og IT, men er også engasjerte i lokalpolitikken i hjemkommunen. Når det nye kommunestyret i Namsos samles etter valget 9. september håper alle tre på plass.
ERFARING: De tre el og ITerne har allerede bra med politisk erfaring og har også en solid faglig bakgrunn.

ERFARING: De tre el og ITerne har allerede bra med politisk erfaring og har også en solid faglig bakgrunn.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Sjansen for det er faktisk ganske stor, Bjørn Helmersen er forhåndskumulert på 4. plass for Arbeiderpartiet.

Samboer Hanne Lise Fahsing har førsteplassen og er en av to kumulerte på Rødts liste og mye tyder på at partiet vil gjøre et mye bedre valg i byen enn i 2015.

Venke Heimdal har plass nummer 25 på Ap-lista, men var den som fikk flest stemmer av de ukumulerte i 2015-valget.

Politisk erfaring

Alle tre har erfaring fra før. Hvis Bjørn blir valgt inn blir det for tredje gang. Hanne Lise satt som representant for Ap fra 2007 til 2011, men meldte overgang til Rødt og kom ikke inn i 2015, mens Venke Heimdal ble valgt inn for første gang for fire år siden.

Hanne-Lise kan også komme inn i fylkestinget i Trøndelag. Hun er nummer fem på lista og meningsmålingene for Trøndelag er så gode at det kan ende med plass også der.

– Prognosene sier tre mandater i Trøndelag. Vi har knallgode tall - særlig fra Trondheim. Det er ikke gjort noen egen meningsmåling for Namsos, men jeg tror vi kommer til å gjøre et godt valg også her, sier hun.

For Arbeiderpartiets del er det mer usikkert. De gjorde et brakvalg i Namsos i 2015 med 45,9 prosent av stemmene og fikk 13 av 27 mandater.

Nå økes antall mandater til 41 på grunn av kommunesammenslåingen med Namdalseid, Fosnes og Lund Krets som overføres fra Nærøy kommune. Den nye kommunen vil ha rundt 15.300 innbyggere ved sammenslåingstidspunktet 1.1. 2020, mot rundt 13.000 i dag.

Ville bevare nord-fylket

Venke Heimdal er skeptisk til om Arbeiderpartiet greier å oppnå samme oppslutning i dette valget. Sist markerte hun seg sterkt mot fylkessammenslåing. Engasjementet førte også til bråk internt i partiet. Hun ble bedt om å ikke stille på partiets stand den siste valgkamphelga.

– Men jeg er nok ikke så lettskremt. Og til slutt er det velgerne som avgjør, sier hun.

Venke er redd for at striden rundt sammenslåingen av de to trønderfylkene vil påvirke oppslutningen om Arbeiderpartiet i gamle Nord-Trøndelag. Partiet gikk inn for sammenslåing, mens Senterpartiet var imot.

– Jeg er skeptisk. Jeg tror fylkessammenslåingen vil ha innvirkning på valget, sier hun. Venke frykter at Senterpartiet også her vil få god oppslutning, som så mange andre steder.

– Ordføreren gjør en god figur

Bjørn Helmersen er ikke skeptisk. Han tror det blir et personvalg og at Aps ordfører Arnhild Holstad har markert seg godt i den nye kommunen.

– Arnhild gjør en veldig god figur i Namdal og får til samarbeid på en helt annen måte enn vi har sett tidligere. Universitet og flyplass er blitt en Namdalssak. Jeg tror vi får et sosialistisk flertall, men hvor stort det blir gjenstår å se, sier han.

Bjørn var i mange år heltidstillitsvalgt ved Nord-Trøndelag e-verk (NTE). Nå er han tillitsvalgt på deltid og jobber også en del ute.

– Jeg må innrømme at jeg trivdes bedre som heltids tillitsvalgt enn å reise rundt og montere brannalarmer. Men jeg skal ikke klage, sier han.

– Gjennom politikken får jeg en mulighet til å påvirke samfunnsutviklingen. Det hjelper også å være med i det partiet som har ordføreren.

Bjørn sitter i teknisk utvalg og trives med det.

– Jeg prøver å omsette holdningene mine til politikken, likebehandling og respekt for det som er. Det er mange plan- og bygningssaker som får konsekvenser for folk. Jeg synes det er viktig å høre på klagene. Der er jeg ofte alene, sier Bjørn.

Sykefravær og etterslep

Samboer Hanne forlot Arbeiderpartiet på grunn av salget av Opplysningen 1881, men det var tjenestedirektivet som ble utslagsgivende for henne og overgangen til Rødt. Hun sier ansettelser og helsesektoren har vært de viktigste sakene de siste fire årene.

– Det er et enormt sykefravær og folk går mange år i små stillinger, sier hun. I tillegg er det etterslep i barnevernet, på barne- og ungdomspsykiatri og et stort etterslep på rus.

Likevel er hun opptatt av å være med i politikken.

– Skal du utgjøre en forskjell må du være der det er makt, sier hun. Slik at du kan påvirke.

Bjørn påpeker at kommunen har vedtatt at det skal være heltidskultur etter forslag fra Holstad, men at det enda ikke har materialisert seg.

– Det er ikke bare å gjøre vedtak og tro at det dermed er greit, sier han.

Venke sier det hele dreier seg om økonomi.

– I en privat bedrift hadde det blitt tatt affære med en gang med et så høyt sykefravær. Men slik fungerer det ikke i en kommune, sier hun.

– I en kommune er alt viktig, så får du endringer i AFP-pengene. Det er mer utgifter. De som mister arbeidsavklaringspenger går over til kommunale budsjett. Så er det samhandlingsreformen, forklarer hun.

– For min del er det viktigste i politikken gode og trygge arbeidsforhold.

Da kommunestyret ble konstituert sist fikk ikke Venke plassen hun hadde villet ha i oppvekst, men hun fikk en varaplass. Å sitte i teknisk var uaktuelt for henne.

Like på mange områder

Hanne mener de er like på mange områder i lokalpolitikken, selv om de sogner til forskjellige partier.

Men hun vil gjerne ta tilbake makten fra rådmannen.

– De fleste gangene følger vi jo rådmannens innstilling, sier hun.

– Men er det alltid så lurt?

Bjørn mener det ikke er noe rart at det er slik, for rådmannen forhører jo seg med politikerne på forhånd.

– Men jeg mener han har fått for mye makt, kontrer Hanne.

– Det betyr noe for folk at foreldrene dine kan få plass på et aldershjem når de har behov for det, at kultur og idrettsliv blomstrer, at de som jobber i kommunen har trygge arbeidsplasser og at de ikke går rundt og frykter at virksomheten blir privatisert, sier hun.

– Vi har som mål å øke egenproduksjonen i kommunen. Det du eventuelt sparer på å sette ut en tjeneste risikerer du fort å tape igjen i andre enden, mener Bjørn.

En motmakt til regjeringa

Bjørn synes det er trist at mange folk har negative oppfatninger om politikere. For det gjøres mye godt politisk arbeid lokalt, mener han.

– Flere burde engasjere seg. Det er viktig for meg at vi er en motmakt mot den regjeringa vi har nå. Det kjøres et press mot alt vi har, det være seg sykehus eller flyplass, nærreformen i politiet, tilbudet på ambulanser, kollektivtrafikk, skolenedleggelser, sentralisering. Jeg føler det nesten som en plikt, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse