JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Itinera

Entreprenør avviser at arbeidere fikk betalt med døde griser

Utestengt entreprenør mener FriFagbevegelse sprer en falsk historie om rumenske arbeidere som fikk griseslakt i stedet for kostpenger.
Er dette forberedelser til et festmåltid eller er det betaling i stedet for kontanter? Entreprenøren Itinera og fagforbundet 3F er ikke enige.

Er dette forberedelser til et festmåltid eller er det betaling i stedet for kontanter? Entreprenøren Itinera og fagforbundet 3F er ikke enige.

Privat / Fagbladet 3F

torgny@lomedia.no

Mange ble sjokkerte da FriFagbevegelse publiserte bilder som viser rumenske arbeidere i Danmark med påstand om at de fikk griser i stedet for kostpenger.

Entreprenørenes talsperson i Danmark, Christian Lemvigh skriver i en epost til FriFagbevegelse at grisebildene gir et falsk bilde.

Entreprenøren er Itinera som nettopp har blitt utestengt fra en anbudskonkurranse i Norge fordi Statens Vegvesen frykter sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Falsk historie

Lemvigh mener at FriFagbevegelses framstilling ikke er korrekt.

Han ber oss skrive at «FriFagbevegelse har erfart at historien om arbeidere som ble betalt med 'døde griser' ikke var korrekt. Arbeiderne i Odense fikk kostpenger som avtalt med underleverandøren. Bildet som brukes i artikkelen er privat og er tatt av en person som var i konflikt med sine kollegaer, og derfor spredte en falsk historie. Grisekjøttet på bildet var kjøpt av en gruppe rumenske arbeidere som på eget initativ skulle feire Ignat, som er en rumensk høytid.»

Griseslakt for kostpenger

FriFagbevegelse brukte bildet av griseslaktene i en artikkel om en rettssak i Oslo tingrett der Itinera hadde stevnet Statens Vegvesen.

I kjennelsen fra tingretten fikk Vegvesenet medhold i å utestenge det italienske entreprenørselskapet Itinera fra anbudskonkurransen om E6 i Nordland på grunn av forhold ved Itineras anlegg i Danmark.

Itinera var en av hovedentreprenørene ved byggingen av et nytt sykehus i Odense i Danmark.

Saken med grisekjøttet dukket opp i forbindelse med deres underleverandør ID Forte Group.

Fagforbundet 3F påsto at underleverandøren skulle ha betalt sine ansatte med griseslakt i stedet for kostpenger. Denne påstanden ble gjengitt i danske medier.

Tingretten ga Vegvesenet medhold i å utestenge Itinera fra anbudskonkurransen. Det ble lagt fram omfattende dokumentasjon for Vegvesenets påstand om at den italienske entreprenøren og underentreprenører hadde stått for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet ved tre store prosjekter i Danmark.

Saken om grisekjøttet var bare én av mange saker. Andre påstander om sosial dumping var avgjørende for at Vegvesenet utestenger Itinera.

Flere hundre tusen lesere

Christian Lemvigh er medeier i et kommunikasjonsbyrå i København, og er leid inn av Itinera for å håndtere media etter mange negative medieoppslag rundt Itineras prosjekter i Danmark.

Som dokumentasjon legger han i eposten til oss ved en redegjørelse fra Odense Hospital Project Team, og ID Forte Group.

Redegjørelsen ble skrevet etter at Ekstra Bladet og Magasinet 3F hadde offentliggjort historien med påstander om at de ansatte fikk griseskrotter i stedet for kostpenger. Saken var illustrert med bilde av seks halve griser.

Ekstra Bladet er en av Danmark største aviser med en halv million daglige lesere. Magasinet 3F utgis av 3F – et fagforbund i Danmark som tilsvarer norske Fellesforbundet.

Magasinet 3F er kjent for flere gravesaker om sosial dumping i Danmark.

Sa opp tillitsvalgt

I redegjørelsen skriver arbeidsgiveren at de rumenske arbeiderne ikke hadde krav på kostgodtgjørelse, men at ID Forte Group regelmessig delvis ga kostpenger til arbeiderne gjennom sin lokale formann.

Det er i denne redegjørelsen påstanden dukker opp om at griseskrottene var en del av en feiring av den rumenske høytiden Ignat, og ikke erstatning for kostpenger fra arbeidsgiver.

Ignat feires 20. desember. Fagforbundet 3F mottok bildene 5. november – seks uker før det er vanlig å feire Ignat.

En av dem som fortalte i Ekstra Bladet og Magasinet 3F om episoden med grisene var Adrian Justin Ichim. Etter griseepisoden ble han tillitsvalgt. Rett etterpå ble han sagt opp.

Fagforbundet 3F tok saken med oppsigelsen, og det endte med et forlik, og ID forte måtte betale 100 000 danske kroner i erstatning.

Partsinnlegg

Framstillingen som Christian Lemvigh gir er vidt forskjellig fra framstillingen i Ekstra Bladet og Magasinet 3F.

– Den redegjørelsen som Itinera har sendt dere, er et partsinnlegg, og jeg stoler mer på det våre medlemmer forteller meg enn det firmaet som har utsatt dem for dette skriver, sier Michael Severinsen som er konsulent i 3Fs byggegruppe.

Ikke bedt om å rette opp

Det var han som mottok bildene fra de rumenske arbeiderne på Whatsapp da de reagerte på det de hevder er arbeidsgiverens betaling for kost.

Han synes også at det er merkelig at ikke Fagbladet 3F eller Ekstra Bladet har mottatt krav om å rette opp historien med grisebildene. 

Selv om grise-historien nådde ut til flere hundre tusen danske lesere, har ikke Lemvigh kontaktet hverken Ekstra Bladet eller Magasinet 3F for å få dem til å korrigere det han mener er en løgnaktig framstilling.

Det er først når FriFagbevegelse sender over Lemvighs redegjørelse at de to danske mediene får se korrespondansen fra Odense Hospital Project Team – om arbeidsforholdene ved Itineras prosjekt i Danmark.

Warning
Annonse
Annonse