Mange kommer nok til å feriere i Norge i år, slik som denne husmora på Nesodden i 1963.
Greit å vite om ferie
Er du klar for sommerferie? Her er noen gode råd på veien
Nå nærmer årets første offisielle sommerdag seg. Mange har allerede lenge drømt seg fram til sommerferien, og da har du med loven i hånd, rett til å ta ut feriedagene dine.
knut.nygaard@fagbladet.no
Årets første offisielle sommerdag er 1. juni. Da er det tid for å realisere drømmene om årets sommerferie.
Du har nemlig krav på å ta ut ferie på 18 virkedager innenfor den såkalte hovedferieperioden.
Det vil si mellom 1. juni og 30. september. Du kan også kreve å ta ut de sju resterende feriedagene samlet innenfor ferieåret. Ferieåret er det samme som kalenderåret.
• Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?
Tariffavtale lønner seg
Du tjener opp feriepengene dine året før. Selv om du ikke har opptjent feriepenger, har du likevel krav på ferie. Dette gjelder ikke om du begynte i jobben etter 15. august i ferieåret.
Du har krav på totalt 25 feriedager hvert år.
Les også: Syk i ferien? Hva gjør jeg?
Men har du tariffavtale, for eksempel innenfor KS, får du fem ekstra feriedager. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Ekstraferien kan tas samlet eller med en eller flere dager om gangen.
Lørdag er virkedag
Som arbeidstaker plikter du å ta ut feriedagene innenfor ferieåret. Men arbeidstaker kan motsette seg avvikling av ferie og eventuell tilleggsfritid dersom feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet.
Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte hellig- eller høytidsdager. Det vil si at lørdag er virkedag og uken har da seks virkedager.
• Her kan du lese hele ferieloven
Derfor må du komme deg til legen hvis du blir syk
Selv om ferien skulle bli ødelagt av sykdom eller skade, er det håp. Med en legeattest i hånden har du nemlig rett til ny ferie.
For å ha rett til ny ferie er det en forutsetning at du har vært helt (altså 100 prosent) arbeidsufør/sykemeldt. Arbeidstaker kan ved arbeidsuførhet som oppstår i ferien, kreve alle feriedagene utsatt allerede fra og med første virkedag (lørdag inkludert). Retten til å utsette feriedagene gjelder lovbestemt ferie etter ferieloven § 5, som er henholdsvis 25 virkedager hvert ferieår, og seks ekstra virkedager ferie for arbeidstakerne over 60 år.
Kan du ta ut avspasering i tilknytning til ferien?
Avspasering er en avtale inngått mellom leder og den ansatte eller en lokal særavtale/personalreglement i virksomheten/kommunen. Dermed må dette sjekkes ut lokalt, evtentuelt med den lokale tillitsvalgte/fagforening.
Feriepenger på dagpenger: Så mye kan småbarnspappa Ørjan få i feriepenger på dagpenger: – Det lønner seg ikke å være permittert
Slik beregnes feriepengene dine
Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i opptjeningsåret, altså året før. Som lønn regnes ikke utbetalinger som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og liknende.
Du har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10, 2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har du tariffavtale øker dette til 12 prosent. Og er du over 60 år er satsen 12,5 prosent i ferieloven og 14, 3 prosent med tariffavtale.
Derfor får du et trekk
Noen reagerer på at de får et trekk i feriepengene. Her kommer forklaringen på at du blir trukket nesten en ukelønn:
Lønnen for juni måned pluss 4/26 månedslønn av feriepengegrunnlaget holdes tilbake og utbetales når vi faktisk avvikler ferie.
Grunnen til at utbetalingen skjer på denne måten er at juni kun har 26 virkedager, mens hele ferieperioden inneholder 30 virkedager. Junilønnen er derfor ikke tilstrekkelig for å dekke full lønnsutbetaling i ferieperioden. Lønnen for de siste 4 virkedagene må derfor overføres fra det oppsparte feriepengegrunnlaget.
Dette er altså årsaken til trekket på 4/26 av brutto månedslønn fra feriepengene.
Skatt
Utbetaling av feriepengene framstår normalt som skattefritt. Men likevel regnes de inn som en del av inntekten og beskattes på vanlig måte. Det som vanligvis skjer er at man betaler litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, for at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.
Rekker du ikke å ta ut all ferien? Så mye kan du overføre til neste år
Etter loven skal all lovbestemt ubenyttet ferie som ikke er avviklet i løpet av året overføres til neste år.
I utgangspunktet har en arbeidstaker lovmessig krav på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår, og rett og plikt til å avvikle full ferie. Mange med tariffavtale har rett på fem uker.
Arbeidstaker kan likevel nekte å ta ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomhet stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling – for eksempel under fellesferien.
En smidigere løsning er å inngå avtale om overføring av feriedager. Dersom begge parter er enige om det, kan man nemlig inngå skriftlig avtale om overføring av inntil 12 virkedager (2 uker) til neste år.
Alt blir overført
Samtidig er det slik at hvis arbeidsgiver ikke har sørget for avvikling av all ferie i løpet av ferieåret, og du fortsatt har feriedager til gode som ikke er avtalt overført, så anses det som et brudd på ferieloven. Og da skal alle tilgodedager automatisk overføres til neste ferieår.
Utenfor ferieloven
Det er mange arbeidstakere i dag som har avtale om fem uker ferie. Disse avtalefestede feriedagene er ikke regulert av ferielovens bestemmelser, men i tariffavtaler. Partene kan dermed friere bestemme hvordan disse dagene skal håndteres.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø