Arbeidstilsynet får ansvaret
Et av Norges farligste yrker skal få bedre sikkerhet
Arbeidsminister Tonje Brenna styrker sikkerheten for yrkesdykkere fra 1. juli.
En ny forskrift som gjør at Arbeidstilsynet får ansvar for tilsyn med sikkerheten for yrkesdykkere langs kysten.
Sissel M. Rasmussen
helge@lomedia.no
Yrkesdykkerne får nå gjennomslag for et gammelt krav. Arbeidstilsynet overtar ansvaret for tilsyn med sikkerheten for alle yrkesdykkere langs kysten.
Tidligere var tilsynet delt mellom Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet.
– Dette er en stor og viktig seier for innaskjærsdykkerne. Noe vi har kjempet for i mange år, sier Ommund Stokka, nestleder i fagforbundet IE & FLT til FriFagbevegelse.
Yrket er kjent som ett av Norges farligste. Mange har mistet livet under yrkesdykking.
Stortinget
Dykkerne har ventet lenge på denne endringen.
Et enstemmig vedtak i Stortinget følges nå opp av regjeringen med en forskrift, som sikrer at all yrkesdykking skal omfattes av arbeidsmiljøloven.
Bakteppet for behandlingen i nasjonalforsamlingen i sin tid var svært dyster, med ni dødsulykker på 12 år.
– Dykking er et yrke med stor risiko for ulykker. Det er gledelig at regjeringen nå samler reguleringen av yrkesdykking under arbeidsmiljøloven, slik vi har krevd, sier Stokka.
Lover og tilsyn
Under høringen på Stortinget i 2020, understreket nestleder i IE & FLT, Ommund Stokka, alvoret og konsekvensene av et daværende uklart lov- og tilsynsverk.
– I løpet av en måned i fjor (2019) fikk Sjøfartsdirektoratet 47 bekymringsmeldinger på arbeidsoperasjoner som brøt med regelverket. Ikke en av meldingene resulterte i pålegg. Det står i sterk kontrast til Arbeidstilsynets tilsynsrapport som har gått gjennom en stor del av dykkebransjen. Arbeidstilsynet har gitt pålegg i 60 prosent av tilsynene, sa Stokka.
Stokka understreket under høringen at hvis dette blir gjennomført, vil hele bransjen måtte følge samme lovverk. Det vil også gjøre trepartsarbeidet med tilsynet enklere og mer forutsigbart.
– At alle har samme lov og forskriftsverk, vil fremme sunn konkurranse, og en felles front mot useriøse aktører. Konkurransen vil bli på kvalitet og effektive løsninger – ikke dykkernes arbeidstid og sikkerhet, var meldingen hans til Stortinget.
Han minnet samtidig om at innleie er strengt regulert i arbeidsmiljøloven, men mangler tilsvarende regulering i skipsarbeidsloven.
Bakgrunn: Dykkerne kjemper for ordna forhold på havbunnen
Tryggere og sikrere
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener dette vil bety en tryggere og sikrere arbeidshverdag for alle dykkere i norske farvann. Også på utenlandske skip.
Heretter skal altså all yrkesdykking i norsk farvann reguleres av arbeidsmiljøloven, uavhengig av hvilken «plattform» det dykkes fra, og uavhengig av om den som deltar i en dykkeoperasjon fra skip er del av skipsmannskapet eller ikke. Dykking i petroleumsvirksomheten skal fortsatt være underlagt Havindustritilsynet.
Tidligere var tilsynet delt mellom Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet.
Når dette trer i kraft 1. juli, i år, vil det derfor bli langt ryddigere forhold for yrkesdykkerne langs kysten som tidligere var delvis regulert av arbeidsmiljøloven, med Arbeidstilsynet som tilsynsmyndighet. Og delvis av sjøfartsreguleringen, med Sjøfartsdirektoratet som tilsynsmyndighet. I tillegg til at noen ikke var underlagt noe særskilt regelverk i det hele tatt.
Viktig seier
Leif Morten Rasch, som er dykkespesialist i fagforbundet IE & FLT, mener endringene sikrer at dykkerne får et mer helhetlig sikkerhetsregime.
LO-forbundet har i lengre tid vært pådrivere for å få til dette.
– Yrkesdykking innebærer særlig risiko. Det er viktig at sikkerheten ivaretas på best mulig måte. Nå samler regjeringen reguleringen av yrkesdykking under arbeidsmiljøloven, sier Brenna.
Hun legger til at regjeringen fortsetter å prioritere trygge arbeidsforhold og arbeidstakernes rettigheter i alle sektorer.
– Justeringen vi nå gjør er viktig for å sikre et mest mulig helhetlig sikkerhetsregime for dykkerne, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.