JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Et helt kull med lærlinger er i ferd med å falle ut. Dette krever LO og NHO at regjeringen gjør

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har skiftet ut dressen med arbeidsklær for å være lærling. Men bare for en dag.
Uten læreplasser står vi i fare for å miste et helt kull med lærlinger, advarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Her er han selv i aksjon som lærling på en byggeplass i Oslo.

Uten læreplasser står vi i fare for å miste et helt kull med lærlinger, advarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Her er han selv i aksjon som lærling på en byggeplass i Oslo.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

– Det haster med å sikre så mange læreplasser som mulig, sier LO-lederen mens han tar innover seg hvordan det er å være lærling på en byggeplass i Jens Bjelkes gate i Oslo.

Bekymringsbrev til regjeringen

Sammen med motparten NHO har han på vegne av LO sendt et bekymringsbrev til kunnskapsminister Guri Melby (V). Begge parter påpeker at Norge står i fare for å miste et helt lærlingekull hvis det ikke iverksettes snarlige tiltak for å sikre læreplasser.

Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingplass. Så kom korona

4.379 lærlinger er nemlig permittert som følge av koronasituasjonen, ifølge Utdanningsdirektoratet. Og fra uke 17 til 18 økte antall permitteringer med 131. Totalt er 10 prosent av lærlingene permittert.

– Vi frykter at mange bedrifter risikerer å gå konkurs de kommende ukene og månedene. Hvis dette er lærebedrifter, betyr det at lærlingene mister læreplassen sin midt i opplæringsløpet. Det er, for å si det rett ut, helt krise for de det gjelder, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Dessuten er det grunn til å tro at veldig mange av de bedriftene som overlever, likevel vil være i en krevende situasjon. Løsningen kan for mange bli å kutte ned på antall læreplasser, eller ikke å ta inn lærlinger. Mange som skal ut i læra, vil stå uten plass hvis ikke noe gjøres, sier han.

Tiltakene som LO og NHO ber om

Landets største og mektigste organisasjoner i arbeids- og næringslivet er tradisjonelt motparter og sitter på hver sin side av bordet. Nå går de imidlertid sammen om en felles anmodning.

Dette er kravlisten som LO og NHO har sendt direkte til kunnskapsministeren:

• Stimuleringstilskudd direkte til lærebedrifter som tar over eller tar inn ekstra lærlinger som følge av koronasituasjonen.

• Tidsavgrenset stimuleringstilskudd til opplæringskontor som samarbeider med fylkeskommunen om konkrete oppgaver for å sikre flyt i gjennomstrømningen i de neste to årene.

• Kjøp av læreplasser fra det offentlige.

• Stimuleringstiltak slik at fagarbeidere kan ta videreutdanning slik at bedriftene kan ta inn flere lærlinger.

• Oppfordre kommuner og fylkeskommuner om å få gjennomført vedlikehold og utført tjenester gjennom offentlige anbud som stiller krav til flere lærlinger på prosjektene.

• Bevilge midler slik at aksjonen «Læreplassjeger» kan gjennomføres på nytt sammen med lokalt arbeidsliv og fylkeskommune for å rekruttere og godkjenne flere nye lærebedrifter.

Saken fortsetter under bildet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med administrerende direktør Eivind Andersen i Oslo Håndverk & Industriforening.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med administrerende direktør Eivind Andersen i Oslo Håndverk & Industriforening.

Jan-Erik Østlie

Trengs hardere lut

Jo færre bedrifter som kan ta imot nye lærlinger, desto større blir presset på andre til å kompensere for bortfallet av læreplasser, skriver de to organisasjonene i brevet til Venstre-statsråden. LO og NHO mener alvoret forsterkes ytterligere når kullene i fag- og yrkesopplæringen er rekordstore.

– Bedriftene etterspør fagarbeidere. Unge søker seg til yrkesfag, og vi har under koronakrisen fått demonstrert at yrkesgrupper med fagutdanning har samfunnskritiske jobber. Likevel kan vi ende opp med et underskudd på disse fagarbeiderne, påpeker LO-lederen.

I en e-post til FriFagbevegelse skriver kunnskapsminister Guri Melby at regjeringen er bekymret for den situasjonen mange lærlinger befinner seg i.

– Vi jobber med å finne løsninger som skal sørge for at lærlinger kan fullføre og få læreplass. Vi har allerede gjennomført forskriftsendringer slik at flest mulig får tatt fag- og svenneprøven sin, og vi har gitt lærlinger som har blitt permitterte eller oppsagt, kompensasjon for tapt inntekt. Vi vil komme tilbake med flere tiltak når det er klart, skriver hun.

Trengs hardere lut

Gabrielsen og NHO roser også regjeringen for tiltakspakkene overfor lærlinger i koronakrisen. Han nevner det som er blitt gjort for å berge arbeidsplasser og hindre at bedrifter går konkurs, i tillegg til at det skal bli mulig å få avlagt eksamen og avsluttet opplæringen for avgangslærlinger.

Likevel er det ikke nok. Det trengs hardere lut for å hindre at flere tusen søkere til læreplass blir stående uten en bedrift å gå til når sommerferien er over, påpeker LO og NHO i sitt brev til kunnskapsministeren.

– Konsekvensene av at mange tusen nå kanskje ikke får læreplass, er alvorlige – både for den det gjelder og for arbeidslivets tilgang til kritisk kompetanse, sier LO-lederen.

Annonse
Annonse