JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO på europeisk kongress

Europeisk fagbevegelse samler seg om Ukraina-uttalelse

– Solidaritet og mobilisering er nøkkelen til å motstå aggresjon og hjelpe alle som trenger det i Ukraina, sa Fellesforbundets Jørn Eggum fra talerstolen i Berlin.
Jørn Eggum la fram forslaget til uttalelse som fordømmer Russlands angrep på Ukraina, og som stiller krav til myndighetene når landet skal gjenoppbygges.

Jørn Eggum la fram forslaget til uttalelse som fordømmer Russlands angrep på Ukraina, og som stiller krav til myndighetene når landet skal gjenoppbygges.

Herman Bjørnson Hagen

helge@lomedia.no

herman@lomedia.no

BERLIN: LO Norge fikk full støtte fra kongressen til den europeiske fagbevegelsen, som fredag vedtok en fordømmelse av den russiske invasjonen i Ukraina.

Resolusjonen ble utarbeidet av norsk LO i samarbeid med fagbevegelsen i Ukraina.

Ikke helt tilfeldig var det Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, som la fram forslaget til uttalelse.

Allerede fire dager etter angrepet i februar 2022, vedtok Fellesforbundet å fordømme Russlands angrepskrig og bevilget 100.000 til Ukraina.

I desember fulgte forbundet opp med 600.000 kroner til ukrainsk fagbevegelse gjennom Norsk Folkehjelp.

Aktuelt: Europeisk fagbevegelse hyller den norske storstreiken

Et samarbeid

Vedtaket, som ble fremmet som en nøduttalelse på kongressen til den europeiske fagbevegelsen ETUC, fikk full støtte.

– Russlands invasjon av Ukraina har utløst en av de største humanitære kriser i Europa siden andre verdenskrig. Det siste halvannet året har vært tider med sjokk og smerte, sa Jørn Eggum fra talerstolen i Verti Music Hall i Berlin.

– Fra krigens første dag har ukrainske fagforeninger sluttet seg til innsatsen for å motvirke aggresjon, og mottatt urokkelig støtte fra sine kolleger i Europa, fortsatte han.

Arbeidernes rettigheter

Eggum mener solidaritet og mobilisering er nøkkelen til å motstå aggresjon, redde liv og hjelpe alle som trenger det.

– Det vil også være nøkkelen til å gjenoppbygge Ukraina som et demokratisk og suverent land, fortsatte han.

– Når krigen er over, vil gjenoppbyggingen av Ukraina kreve et enormt arbeid. Arbeidstakernes rettigheter skal være grunnlaget for dette arbeidet og for en ny nærings- og sysselsettingspolitikk, mener Eggum.

Han mener det er en forutsetning at kollektive forhandlinger må respekteres for alle arbeidstakere, samt at de ukrainske fagforeningene inkluderes i planleggingen og gjennomføringen av dette arbeidet.

Debatt: Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret

Noen stridspunkter

Det var ventet at uttalelsen kom til å bli vedtatt, men det skal ha vært noen stridspunkter.

Enkelte land ville ha med en setning om å be partene i krigen gå til forhandlingsbordet, men det var ikke intensjonen til LO å ta stilling til dette spørsmålet.

– Forutsetningen for vår del er at det må være Ukraina selv og president Zelensky som ønsker og eventuelt vil det. Det må være et ensidig krav fra Ukraina. Vi kan ikke ha fredsforhandlinger med våpen mot hodet til den ene parten, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

I uttalelsen heter det at «den europeiske fagbevegelsen fordømmer den russiske føderasjonens aggresjon mot Ukraina og uttrykker sin fulle støtte og solidaritet med det ukrainske folket i deres kamp for uavhengighet, suverenitet, fellesskap og territoriell integritet».

Lokalvalg 2023: Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet

Må øke presset

Den europeiske fagforeningen oppfordrer regjeringer og internasjonale organisasjoner til å øke presset på den russiske føderasjonen. Det er for å umiddelbart, fullstendig og betingelsesløst stanse fiendtlighetene og trekke alle væpnede styrker fra de internasjonalt anerkjente grensene til Ukraina.

«Vi oppfordrer alle ETUC-tilknyttede selskaper til å samarbeide konstruktivt for å hjelpe til med å møte dagens utfordringer knyttet til sikkerhet, inkludert matsikkerhet, økonomi, energi, inkludert kjernekraft, finans og miljø, og understreker at tiltak for omfattende, rettferdig og varig fred i Ukraina må ta hensyn til disse faktorene».

«Solidaritet er nøkkelen til å gjenoppbygge Ukraina som et demokratisk, suverent og rettferdig land som har valgt en europeisk fremtid», står det videre i uttalelsen.

Warning
Annonse
Annonse