En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.
Helge Rønning Birkelund
Oppsigelse:
Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler
Fagforbundet ser ingen grunn til å gå videre med saken hvor en helsefagarbeider ble avskjediget av Gran kommune.
helge@lomedia.no
Hovedgrunnen til avskjedigelsen av kvinnen som jobbet på en avdeling ved Skjervum helse- og omsorgssenter i Gran på Hadeland, var brudd på smittevernreglene.
Arbeidstakeren, som er medlem av Fagforbundet, skal ved flere anledninger ha unnlatt å overholde smittevernrutinene. I tillegg fornekter hun at covid-19 finnes.
– Vi anser dette som et grovt pliktbrudd, og har derfor gitt vedkommende avskjed. Arbeidsforholdet ble avsluttet 27. april, skrev Gran kommune i en pressemelding.
Gran kommune gikk offentlig ut med pressemeldingen fordi smitteutbruddet knyttet til institusjonen var godt kjent i lokalsamfunnet, og mye omtalt i pressen.
– Som en ansvarlig arbeidsgiver plikter vi å opptre ryddig når vi vurderer arbeidsforholdet til våre arbeidstakere. Det er krav om en saklig grunn når arbeidsgiver avslutter et arbeidsforhold, sier rådmann Torbjørn Hansen i meldingen.
Bakgrunn: Hjelpepleier avskjediget for brudd på smittevernreglene – mener det ikke finnes bevis for pandemien
Kvinnen har senere fått bistand fra Fagforbundet. Først lokalt ved Hovedtillitsvalgt Finn Hvalsbråten, som hadde et møte med kvinnen sist tirsdag.
I etterkant er saken forelagt jurister i Fagforbundet sentralt, med spørsmål om det er tilrådelig med å gå til rettsliges skritt mot Gran kommune.
Nå er det avgjort at Fagforbundet ikke ser noen grunn til gå videre med avskjedigelsen. Det bekrefter hovedtillitsvalgt Hvalsbråten overfor FriFagbevegelse.
Den avskjedigede kvinnen kan likevel gå til sak mot Gran kommune, men da må hun bekoste saken selv.
Jurister: Vanskelig sak
Avgjørelsen til Fagforbundet er også i tråd med meningen til flere jurister FriFagbevegelse har snakket med. Synspunktet fra juridisk hold var at kvinnen kunne komme til å ha en vanskelig sak juridisk.
I slike saker legges det blant annet vekt på i hvilken grad kommunen har rettledet henne i smittevern og om det eventuelt er blitt vurdert en mulig omplassering av vedkommende.
– Men å benekte en smittsom sykdom som covid-19, er et dårlig utgangspunkt for forebyggende virksomhet. Det kan være en tung sak for henne, sa en jurist til FriFagbevegelse forrige uke.
Det gjør det også vanskelig med en omplassering.
Hovedtillitsvalgt Finn Hvalsbråten har også bekrefter overfor FriFagbevegelse at Gran kommune har fulgt alle retningslinjer ved slike saker. Det er blant annet innkalt til drøftingsmøte i forkant av oppsigelsen.
Denne skaper debatt: Da Linn (38) havnet på Nav, skjønte hun at systemet har huller
Utbrudd på avdelingen – beboer døde
Det har vært et pågående smitteutbrudd ved avdelingen hvor vedkommende jobbet. Dette startet 8. april. Kvinnen i 50-årene, som ble avskjediget på dagen, var den første med tilknytning til avdelingen som ble bekreftet smittet av covid-19. Hun har vært sykemeldt siden hun fikk påvist smitten.
Senere er ytterligere to ansatte og flere beboere bekreftet smittet. 20. april døde en 59 år gammel beboer på avdelingen med covid-19.
Statsforvalteren i Innlandet har åpnet tilsyn både med Gran kommune og helsefagarbeideren etter smitteutbruddet på institusjonen.
– Jeg håper tilsynet kan bidra til et etterspill. Det finnes ikke bevis for den pandemien myndighetene snakker om og pålegger alle å innrette seg etter, uttalte den nå oppsagte helsefagarbeideren til regionavisen Oppland Arbeiderblad (OA), da hun 19. april lot seg intervjue om tilsynssaken.
Hun har også postet Facebook-meldinger som avfeier covid-19 som en sykdom. Blant annet har hun skrevet at «hvis folk skjønte hvilke planer som skjuler seg bak bedraget kjent som «covid-19, ville de strømme ut i gatene og kjempe med livet som innsats».
Nå er dette slettet fra hennes profil.
Tilsynssaken kan i verste fall også gjøre at hun mister autorisasjonen og dermed retten til å jobbe som helsefagarbeider.
Kvinnen har ikke ønsket å kommentere avskjedigelsen overfor media.
Aktuelt: Lars behandler dagpengesøknader i Nav: – Vi er fabrikkarbeidere
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
Nå streiker de for første gang på 52 år
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden