JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelse:

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Fagforbundet ser ingen grunn til å gå videre med saken hvor en helsefagarbeider ble avskjediget av Gran kommune.
En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Hovedgrunnen til avskjedigelsen av kvinnen som jobbet på en avdeling ved Skjervum helse- og omsorgssenter i Gran på Hadeland, var brudd på smittevernreglene.

Arbeidstakeren, som er medlem av Fagforbundet, skal ved flere anledninger ha unnlatt å overholde smittevernrutinene. I tillegg fornekter hun at covid-19 finnes.

– Vi anser dette som et grovt pliktbrudd, og har derfor gitt vedkommende avskjed. Arbeidsforholdet ble avsluttet 27. april, skrev Gran kommune i en pressemelding.

Gran kommune gikk offentlig ut med pressemeldingen fordi smitteutbruddet knyttet til institusjonen var godt kjent i lokalsamfunnet, og mye omtalt i pressen.

– Som en ansvarlig arbeidsgiver plikter vi å opptre ryddig når vi vurderer arbeidsforholdet til våre arbeidstakere. Det er krav om en saklig grunn når arbeidsgiver avslutter et arbeidsforhold, sier rådmann Torbjørn Hansen i meldingen.

Bakgrunn: Hjelpepleier avskjediget for brudd på smittevernreglene – mener det ikke finnes bevis for pandemien

Kvinnen har senere fått bistand fra Fagforbundet. Først lokalt ved Hovedtillitsvalgt Finn Hvalsbråten, som hadde et møte med kvinnen sist tirsdag.

I etterkant er saken forelagt jurister i Fagforbundet sentralt, med spørsmål om det er tilrådelig med å gå til rettsliges skritt mot Gran kommune.

Nå er det avgjort at Fagforbundet ikke ser noen grunn til gå videre med avskjedigelsen. Det bekrefter hovedtillitsvalgt Hvalsbråten overfor FriFagbevegelse.

Den avskjedigede kvinnen kan likevel gå til sak mot Gran kommune, men da må hun bekoste saken selv.

Les også: Rashid Nawaz startet som renholder i Folkets Hus i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Jurister: Vanskelig sak

Avgjørelsen til Fagforbundet er også i tråd med meningen til flere jurister FriFagbevegelse har snakket med. Synspunktet fra juridisk hold var at kvinnen kunne komme til å ha en vanskelig sak juridisk.

I slike saker legges det blant annet vekt på i hvilken grad kommunen har rettledet henne i smittevern og om det eventuelt er blitt vurdert en mulig omplassering av vedkommende.

– Men å benekte en smittsom sykdom som covid-19, er et dårlig utgangspunkt for forebyggende virksomhet. Det kan være en tung sak for henne, sa en jurist til FriFagbevegelse forrige uke.

Det gjør det også vanskelig med en omplassering.

Hovedtillitsvalgt Finn Hvalsbråten har også bekrefter overfor FriFagbevegelse at Gran kommune har fulgt alle retningslinjer ved slike saker. Det er blant annet innkalt til drøftingsmøte i forkant av oppsigelsen.

Denne skaper debatt: Da Linn (38) havnet på Nav, skjønte hun at systemet har huller

Utbrudd på avdelingen – beboer døde

Det har vært et pågående smitteutbrudd ved avdelingen hvor vedkommende jobbet. Dette startet 8. april. Kvinnen i 50-årene, som ble avskjediget på dagen, var den første med tilknytning til avdelingen som ble bekreftet smittet av covid-19. Hun har vært sykemeldt siden hun fikk påvist smitten.

Senere er ytterligere to ansatte og flere beboere bekreftet smittet. 20. april døde en 59 år gammel beboer på avdelingen med covid-19.

Statsforvalteren i Innlandet har åpnet tilsyn både med Gran kommune og helsefagarbeideren etter smitteutbruddet på institusjonen.

– Jeg håper tilsynet kan bidra til et etterspill. Det finnes ikke bevis for den pandemien myndighetene snakker om og pålegger alle å innrette seg etter, uttalte den nå oppsagte helsefagarbeideren til regionavisen Oppland Arbeiderblad (OA), da hun 19. april lot seg intervjue om tilsynssaken.

Hun har også postet Facebook-meldinger som avfeier covid-19 som en sykdom. Blant annet har hun skrevet at «hvis folk skjønte hvilke planer som skjuler seg bak bedraget kjent som «covid-19, ville de strømme ut i gatene og kjempe med livet som innsats».

Nå er dette slettet fra hennes profil.

Tilsynssaken kan i verste fall også gjøre at hun mister autorisasjonen og dermed retten til å jobbe som helsefagarbeider.

Kvinnen har ikke ønsket å kommentere avskjedigelsen overfor media.

Aktuelt: Lars behandler dagpengesøknader i Nav: – Vi er fabrikkarbeidere

Warning
Annonse
Annonse