Ikke alle ansatte får feriepengene sine i sommer, men bedrifter må likevel betale ut. Det kan i flere tilfeller ta for lang tid, mener Fellesforbundet.
Gorm Kallestad / NTB scanpix
Koronakrisa
Feriepenger: Ansatte kan måtte vente 12 måneder på pengene sine
Regjeringens løsning tar altfor lang tid. Det er desperate mennesker som sitter i den andre enden, påpeker Fellesforbundet.
ida.bing@lomedia.no
Fellesforbundet varsler at flere ansatte ikke har fått feriepengene sine i år.
Det er tilfeller hvor ansatte ble lovet pengene i juni, men fortsatt får forbundet inn mange henvendelser, særlig fra ansatte i den kriserammede serverings- og hotellbransjen, om penger som ikke har blitt utbetalt til avtalt tid. Avdelingsleder Merethe Solberg i Fellesforbundet avdeling 10 er bekymret for de ansattes rettigheter.
Løsningene tar for lang tid
Det har kommet løsningsforslag på bordet.
Etter at det ble kjent at nesten én av fire medlemsbedrifter i NHO svarte at det usikkert om de ansatte kan få feriepengene sine på grunn av koronautbruddet, svarte statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet at feriepenger skulle inkluderes i lånegarantiordningen – en ordning som kom på plass i forbindelse med koronakrisen.
Solberg i Fellesforbundet mener at det ikke vil være nok for mange ansatte, fordi arbeidsgiver allerede er for sent ute med å søke, i tillegg til at låneprosessen tar tid.
– Disse lånene skal inn, gjennom bedriftens regnskapskontor, og det går logisk nok saktere nå gjennom ferien. Men dette er desperate mennesker som sitter i andre enden. Bedriftene er allerede for sent ute, sier Solberg.
Hun tviler på at regjeringens løsningsforslag holder, og mener det rammer arbeidstakere.
– Lånegarantiordningen smaker det samme som lønnskompensasjonsordningen, som tok tre måneder å få på plass, og hvor utbetalingene tar tid. Arbeidstakerne begynner å spørre seg selv – betyr vi noe?
Les også: Slik vil regjeringen sikre at du likevel får feriepengene dine
Normal kredittpraksis
I lånegarantiordningen er bankene selv saksbehandler, og låner ut pengene, hvor staten garanterer for 90 prosent av lånene.
Bransjeorganisasjonen Finans Norge bekrefter at søknadsprosessen kan ta noe tid.
– Lån innvilget som del av garantiordningen er underlagt normal kredittpraksis i bankene, det vil dermed variere hvor raskt et lån kan utbetales, sier Sveinung Sleire, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til FriFagbevegelse.
Han viser til at garantiordningen er ett av mange tiltak for å sørge for at bedriftene skal kunne betale ut det de er forpliktet til.
– Lånegarantiordningen er ett av regjeringens virkemidler for å støtte opp under næringslivet i den krisen norsk økonomi nå står i. I tillegg er det innført en rekke tiltak slik som utsatt innbetaling av skatter og avgifter, permitteringsregler og kompensasjonsordningen.
Ikke sikret å få lån
Garantiordningen er ment å gi levedyktige bedrifter delvis statsgarantert lån for å sikre likviditet i en periode hvor aktiviteten i økonomien har bremset opp, forklarer Sleire.
Men det åpner opp for at bedrifter som allerede har begynt å skli, og er såpass hardt rammet at feriepengene henger i en tynn tråd, vil få vanskeligheter med å få innvilget lån i det hele tatt:
– Dersom en bedrift ikke har likviditet til å utbetale feriepenger kan det være tegn på at bedriften i utgangspunktet ikke tilfredsstiller kravene til innvilgelse av kreditt, sier Sleire.
Les også: Arbeidsgiverne kan ikke garantere at du får feriepengene dine
Konkurs er neste løsning
– Feriepenger er arbeidstakernes penger som de etter lov har rett på å få utbetalt. Arbeidsgivere kan ikke velge å ikke betale ut feriepenger, sier statssekretær Saida Begum i Arbeids- og sosialdepartementet til FriFagbevegelse.
Hvis bedriften ikke får inn penger gjennom lånegarantiordningen, og sitter uten evne til å betale ut ansattes feriepenger, er neste løsning å slå bedriften konkurs.
– Det er ikke et alternativ å la være å betale ut det som i praksis er de ansattes penger. Overfor bedrifter som har utfordringer med å betale ut feriepenger, har vi oppfordret til å søke lån gjennom den statlige lånegarantiordningen. Dersom bedriftene fremdeles ikke kan betale ut feriepengene, kan de ansatte slå bedriften konkurs, sier Begum til FriFagbevegelse.
Ved konkurs vil arbeidstakernes feriepengekrav være sikret gjennom den statlige lønnsgarantiordningen, opplyser statssekretæren.
Kan ta inntil 12 måneder gjennom lønnsgarantien
– Politikerne sier de har en enkel og grei løsning, men vi lurer på hvor mye de har satt seg inn i hvor lang tid dette tar. Dette hjelper ikke folks privatøkonomi, sier Solberg i Fellesforbundet.
Hun viser til lønnsgarantiordningen, som forbundet har erfaring med gjennom å hjelpe medlemmer som er i en prosess ved å kreve penger tilbake fra arbeidsgiver ved konkurs.
– Hvis ikke arbeidsgiver betaler, må det sendes og lagres dokumentasjon via rekommandert brev. Det tar tid. Så, hvis de ikke betaler, må vi begynne å gå mot konkurs. Og utbetaling gjennom lønnsgarantien, der har vi erfaring med at det medlemmet får penger tidligst neste sommer, sier Solberg.
Det er en omfattende prosess med mye dokumentasjon, peker forbundet på, og det kan derfor ta 12 måneder før pengene faktisk kommer.
– Det er positivt med ordninger, men det tar for lang tid, peker Solberg på.
Feriepenger
Bedriftene forplikter seg til å holde av pengene som de ansatte har krav på og som de selv har opptjent i året som gikk. Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2019.
Feriepenger
Bedriftene forplikter seg til å holde av pengene som de ansatte har krav på og som de selv har opptjent i året som gikk. Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2019.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB