JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet:

Finansdepartementet stanser oljefondets investeringer i olje- og gassprodusenter

Statens pensjonsfond utland skal ikke lenger investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass, har Finansdepartementet besluttet.
Illustrasjon.

Illustrasjon.

Håvard Sæbø

– Det er historisk at regjeringen nå vil trekke oljefondet ut av fossil energi. SV har jobbet for dette i mange år, både på grunn av klimaendringene og den økonomiske risikoen ved å investere i olje, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV til NTB.

Sjelden eller aldri har regjeringen høstet så unisone og gode tilbakemeldinger fra opposisjonen som den gjør etter at finansminister Siv Jensens (Frp) kunngjøring om at Statens pensjonsfond utland skal ut av oppstrømsselskaper – selskaper som kun driver med leting og produksjon av olje og gass

– Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikkert å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisektor, sier Jensen i en pressemelding.

Hun påpeker at det er energiselskaper som ikke har fornybar energi som hovedvirksomhet, som etter alt å dømme vil stå for nesten hele fornybarveksten de neste ti årene. Det betyr at eksempelvis store tradisjonelle oljeselskaper blir værende i fondets portefølje, hvis de har en viss andel av virksomheten innen fornybar energi.

Les også: Oljeopptur gjør NHO optimistiske til Norges økonomi

134 selskaper, 70 milliarder

Rundt 6 prosent av oljefondets aksjebeholdning er i olje og gass-sektoren og har en samlet verdi på rundt 320 milliarder kroner. Men uttrekket gjelder ikke selskaper som også har virksomhet knyttet til for eksempel fornybar energi.

Til sammen 134 selskaper kan bli omfattet av beslutningen. De hadde en markedsverdi på rundt 70 milliarder kroner ved starten av året, ifølge stortingsmeldingen.

«Et varig oljeprisfall vil ha langsiktige konsekvenser for norske offentlige finanser. Salg av energiaksjene i oljefondet vil kunne bidra til å redusere oljeprisrisikoen noe, men effekten vil trolig være begrenset. Samtidig har vi stor evne til å bære risiko, og oljeprisrisikoen er betydelig redusert over tid, fordi en stor andel av olje- og gassressursene er hentet opp fra sokkelen og vekslet om til en bredt diversifisert finansformue i utlandet», heter det i departementets pressemelding.

LO-forbund: Politisk hestehandel

– Jeg nekter å tro at Høyre og Frp egentlig synes dette er en klok ide. Dette minner om en god gammeldags politisk hestehandel, sier leder Frode Alfheim i Industri Energi, som organiserer mange oljearbeidere, i en pressemelding.

Regjeringen vil begrense seg til å ta ut oppstrømsselskaper, som vil si selskaper som aktivt driver med leting og produksjon, mens de beholder nedstrømsvirksomhet som omfatter raffinering, salg og bearbeiding av olje og gass.

– At regjeringen beholder aksjene i nedstrømsselskaper er jo et klart signal om at de har stor tro på næringens lønnsomhet i tiden fremover, sier Alfheim.

Han har også merket seg at Arbeiderpartiet støtter regjeringens beslutning. Dette forklarer partiet slik:

– I denne saken er jeg åpenbart uenig med Arbeiderpartiet, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Les også: Oljetopp advarer Arbeiderpartiet mot å skrote kompromiss

Opposisjonen positiv

Selv Miljøpartiet De Grønne applauderer beslutningen og roser regjeringen for ikke å «gamble med våre pensjonspenger» og for at den anerkjenner at det knyttes finansiell risiko til petroleumsproduksjon.

– Det er fantastisk at finansministeren endelig innrømmer at det er finansiell usikkerhet knyttet til olje og gass. Dette er et stort gjennombrudd for MDG som foreslo å trekke oljefondet ut av alle fossile investeringer allerede i 2014, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

Arbeiderpartiet er noe mer avdempet i sin respons, og benytter muligheten til å komme med et stikk til regjeringen. Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen venter høyere samlet avkastning på fondets investeringer når nedsalget er gjennomført.

– Så oljeavhengig denne regjeringen har gjort norsk økonomi, er dette et fornuftig grep for å dempe pensjonsfondets eksponering mot svingninger i oljeprisen, sier han.

Sprer risiko

Finansdepartementet ber samtidig Norges Bank om å gjennomgå sitt arbeid med klimarisiko, med kritisk blikk på enkeltselskapene som gir størst bidrag til klimarisikoen i fondet. Klimarisiko vil «kunne ha betydning for flere av selskapene fondet er investert i», skriver departementet.

Nyheten om regjeringens beslutning skapte umiddelbart reaksjoner i markedet, og kan ha bidratt til å akselerere kursfallet i flere tunge oljeaksjer. Etter 30–45 minutter var Royal Dutch Shell ned 1,9 prosent, BP 1,5 prosent. Equinor-aksjen var ned 1,9 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.

Prisen på et fat nordsjøolje (Brent Spot) var fredag ettermiddag ned over 2 prosent.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse