WizzAir satser i Norge.
Wizz Air
Wizz Air og Flyr satser i Norge
Flyekspert varsler flybilletter til 10 kroner til sommeren
De fleste av oss planlegger norgesferie til sommeren. Fem flyselskaper forbereder priskrig for å sikre seg passasjerer og markedsandeler innenlands.
Fire av fem av oss planlegger en sommerferie i Norge på grunn av pandemien, viser en ny undersøkelse. Det ser ut til at det blir utfordringer med å reise til utlandet som normalt, særlig utenfor Norden.
– Hvis dette blir resultatet, tror jeg Wizz Air vil slå til med svært lave billettpriser, kanskje helt ned til 10 kroner for en enveisbillett innenlands. Jeg tror ikke SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe vil følge på med så lave billettpriser, men det ligger i kortene at det vil bli priskrig mellom SAS, Norwegian og Flyr, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair.
Han legger til at om etterspørselen blir høy, vil billettprisene øke igjen. Det skjer hvis flyselskapene greier å balansere etterspørsel og antall flyseter.
– Det store spørsmålet er om flyselskapene har is i magen og beholder kapasiteten hvis passasjerene venter til kort tid før avreise med å booke flybilletter, i motsetning til det som er normalen, som er å booke to–tre måneder eller mer før reise, sier Elnæs.
• Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt
- Tøft
På rutene innenlands der alle disse flyselskapene er aktører, vil det bli tøft. Det bekrefter økonomiprofessor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole i Bergen.
– Hvis det ikke er plass til alle selskapene, vil man kunne risikere et ventespill der man ofrer penger gjennom kunstig lave billettpriser en periode, sier han.
Siden konkurransen neppe kan sies å være drevet av en dominerende aktør slik som før, da SAS solgte veldig lavt prisede seter i konkurransen mot Norwegian, er det heller ikke noen som kan eller vil gripe inn mot en slik konkurranse.
– Da blir det spørsmål om hvem som har ressurser til å slåss hardest og lengst, sier Steen.
Luftfartsekspert og førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI mener priskonkurransen blir interessant på rutene der Wizz Air og Flyr kommer inn. Han tipper at SAS og Norwegian kommer til å sette prisene kraftig ned her.
– Men de dekker ikke hele markedet, så det vil gjelde enkelte ruter. Innad i Norge blir det rutene mellom Oslo og byene Bergen, Stavanger, Trondheim og kanskje Tromsø, sier han.
Andersen mener at de tre selskapene SAS, Norwegian og Widerøe ikke er interessert i konkurranse. Hvis de har markedet, vil de ikke la seg friste til å senke prisene for å få flere passasjerer.
– Da tenker du: OK, dette kommer opp igjen. Nå har vi is i magen en stund.
Svir av penger
Flyselskapene forbereder seg på det som forhåpentlig skal bli en bedre sommer etter et rekordlavt antall reiser med fly den siste tiden. Nå taper selskapene store beløp hver måned.
Sammenlignet med 2019 er reduksjonen i antall passasjerer innenlands på 75 prosent, mens reduksjonen er på 90 prosent for utenlandspassasjerer.
Denne våren er det anslått at SAS brenner av mellom 500 og 750 millioner svenske kroner i måneden. Samtidig har selskapet mellom 5 og 6 milliarder kroner igjen etter milliardtilførselen i fjor høst.
Hans Jørgen Elnæs anslår at Norwegian svir av opp mot 175 millioner norske kroner i måneden. Selskapet er samtidig midt i en rekonstruksjonsprosess der de håper å komme til enighet med kreditorene sine for å sikre videre drift.
Det nye selskapet Flyr er ikke i lufta ennå, og de har heller ikke noen fly, men fikk inn 600 millioner kroner under børsnoteringen 1. mars. Wizz Air er et solid selskap som ved årsskiftet hadde 1,3 milliarder euro tilgjengelig. De kan holde det gående i opptil to år uten noen særlige inntekter.
Manuell prising
Analytikerne er også usikre på hvordan selskapene planlegger prissettingen.
Espen Andersen på BI forteller at det som skjedde under pandemien, var at alle selskapene skrudde av de automatiske prissettingssystemene. Da var det et system som ikke fungerte.
– Hva som vil skje nå etterpå, er uklart. For vi skal opp igjen, men det er usikkert hvordan oppgangen kommer til å bli. Selskapene kommer til å famle litt og bruke manuell prising, mener han.
Så lenge koronasmitten herjer, er det stor usikkerhet, og dermed kan passasjerene vente med å bestille billetter til rett før de skal reise.
– Dermed blir det komplisert for flyselskapene å beregne hvor mye kapasitet de skal sette inn, hvor skal de fly og hvilke priser som skal legges ut, sier Elnæs.
• Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig. Nå får han svar fra LO
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Kronikk
ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.
Schrøder, Trondheim Byarkiv
«Myten om det fattige Norge stemmer ikke»
Martin Guttormsen Slørdal