JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundslederen ble kastet – her åpner eks-topper opp om hvordan det var å bli vraket

16 år i toppledelsen, så taper du plutselig en avstemning uten å ha noe å gå til.
Jonny Simmenes forlater FLTs landsmøtesal.

Jonny Simmenes forlater FLTs landsmøtesal.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedisa.no

Jonny Simmenes opplevde tirsdag sin største nedtur som tillitsvalgt. Han stilte til gjenvalg som forbundsleder i Forbundet for Teknikk og Ledelse (FLT). To timer før valget kom en enstemmig innstilling fra valgkomiteen med en annen leder, og landsmøtet fulgte valgkomiteens innstilling.

Her forteller tidligere fagforeningstopper hvordan de har opplevd å miste posisjonene sine.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

– Ble et sjokk

– Det føles som et sjokk. Det er hardt og brutalt. Og du blir jo selvsagt veldig skuffet, sier Rita Lekang til LO-Aktuelt.

I dag er hun distriktssekretær for LO i Nordland. Men på LO-kongressen for åtte år siden stilte hun til gjenvalg etter 12 år i ledelsen. Forbundet hennes, Fagforbundet, ville da heller prioritere to andre kandidater. Gerd Kristiansen, som første nestleder, og Kristian Tangen var Fagforbundets kandidater. Og da ble det slik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rita Lekang måtte gå etter 12 i LO-ledelsen. Siden har hun vært distriktssekretær i LO.

Rita Lekang måtte gå etter 12 i LO-ledelsen. Siden har hun vært distriktssekretær i LO.

Helge Rønning Birkelund

Rita Lekang trakk seg før valgkomiteens innstilling ble kjent.

– Det blir noe forskjellige fra FLT-landsmøtet, men det er uansett tøft å oppleve. Nå er LO en veldig god arbeidsgiver, jeg fikk jobben som distriktssekretær og har vært her siden. Og jeg følte meg veldig velkommen. Det er også en del av det å være tillitsvalgt. En dag kan det være slutt. Men det er spesielt tøft når du ikke har noe å gå til, mener Lekang.

Fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen har aldri vært kjent som en søndagsskole. Å bli kastet som forbundsleder nærmest med et benkeforslag, slik som skjedde på FLT-landsmøtet, har knapt skjedd. Og i alle fall ikke i moderne tid.

Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

Som en bråstopp

Renée Rasmussen opplevde noe av det samme på sist kongress. Hun ønsket å fortsette som LO-sekretær, men ble «spist opp» av de store forbundene.

– Det føles som en slags bråstopp. Det er som Rita Lekang sier. Det føles brått og brutalt, sier Renée Rasmussen.

– Det er en del av gamet, og noe du må være forberedt på. Så du vet egentlig at det kan skje, men så har du ikke tid til å forberede deg på det fordi du er så fokusert på å gjøre en best mulig jobb. Er du i en slik posisjon må du konsentrere deg 100 prosent på jobben, mener Rasmussen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Renée Rasmussen.

Renée Rasmussen.

Jan-Erik Østlie

Trist og vemodig

Jonny Simmenes ba omgående om permisjon fra resten av landsmøtet da valget var over på landsmøtet til FLT.

– Det er trist og vemodig å forlate forbundets ledelse etter så mange år, sa han til LO-Aktuelt på vei ut av Folkets hus.

To dager etterpå, er situasjonen den samme.

– Jeg respekterer selvsagt vedtaket på landsmøtet, men det har vært en tung tid. Du blir jo kastet ut i mørket på en måte, uten noen drøftelsesmøter eller forberedelser på forhånd som er vanlig når du mister jobben, sier Simmenes til LO-Aktuelt.

Han benekter at han er bitter, men poengterer at når man er valgt i en organisasjon er det slik at man jobber for evigheten, men må gå på dagen. Det er det som har skjedd nå, legger han til.

– I tillegg var prosessen på forhånd veldig tung. Og jeg kunne ikke akkurat ta hensyn til det som skjedde før landsmøtet og ta populære avgjørelsen bare for å bli gjenvalgt. Jeg var hele tiden opptatt av å gjøre en best mulig jobb, sier Jonny Simmenes.

Etter mer enn 17 år i forbundet sentralt, er han uten jobb. Hans opprinnelige stilling eksisterer heller ikke lenger.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse