JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forfatterforbundet blir LOs nyeste forbund

LO-familien blir større: LO-sekretariatet har sagt ja til søknaden fra Forfatterforbundet.

Sissel M. Rasmussen

sym@lomedia.no

LO styrker sin posisjon innen kulturlivet med et nytt forbund. Forfatterforbundet som ble stiftet 28. januar 2018 har fått positiv tilbakemelding på sin søknad om medlemsskap i LO. Det er det første representantskapsmøte i LO i 2020 som endelig godkjenner medlemskapet.

En fagforbund

Tradisjonelt har norske forfatterer vært medlemmer av Den norske Forfatterforening som har om lag 650 medemmer. Kravet til medlemsskap har vært at du må ha skrevet minst en skjønnlitterær bok for voksne som har litterær verdi.

Det betyr at mange forfattere ikke har tilfredsstilt kravet til medlemsskap.

Det nye Forfatterforbundet har vedtektsfestet at de er en «fagforening som skal ivareta forfatteres inntekts- og arbeidsvilkår» og «bidra til medlemmenes faglige utvikling».

Forfatterforbundet skal også arbeide for å styrke og verne om ytringsfriheten. De som var med å stifte forbundet var Jan Ove Ekeberg, Dorthe Erichsen, Eystein Hanssen, Knut Lindh, Agnes Matre, Lena Roer, Camilla Schøyen, Helle Stensbak, Arne Svingen, Geir Tangen og Trond Vernegg.

p

Forbundsleder er Eystein Hanssen.

Styrker kulturprofilen

Per 1. september 2019 har Forfatterforbundet 402 medlemmer som nå blir del av et større kulturfellesskap. LO har satset bevisst på kulturfeltet og opprettet i 2017 LO Kultur som et kompetanse- og samarbeidsorgan.

I LOs beretning for 2018 heter det at «LO Kultur skal koordinere forbundenes kulturpolitiske arbeid, og bidra til at forbundene er et synlig, relevant og tydelig alternativ for alle yrkesgrupper innen kunst, kultur og kreative næringer».

Flere av LOs store forbund har medlemmer i kultursektoren. I tillegg er Creo - forbundet for kunst og kultur og Norsk Draamatikeres Forbund medlemmer av LO.

Annonse
Annonse