Passasjerer måtte vente på sine flights under den tre timer lange streiken ved Israels Ben Gurion-flyplass utenfor Tel Aviv 18. september. Medarbeiderne streiket i solidaritet med postarbeiderne i landet.
AFP PHOTO / JACK GUEZ
Gaza-krigens pris
TEL AVIV: Den israelske regjeringen ligger i tunge budsjettforhandlinger, og det vil sannsynligvis gå ut over både reformplaner og svake lønnsmottakergrupper
frifagbevegelse@lomedia.no
Israelske postarbeidere er gått ut i streik. De krever mer i lønn, og de krever en handlingsplan fra regjeringen, som forventes å redde postvesenet som er på konkursens rand. Men de ser nå ut til å være blant alle dem som på forskjellige bauger og kanter betaler krigens pris. Den israelske regjeringen er i disse dager midt i de vanskelige forhandlingene om hvordan statsbudsjettet skal se ut for 2015, og sterke krefter forlanger kraftige utvidelser av forsvarsbudsjettet for å betale sommerens Gaza-krig, og derfor er den foreløpige beskjeden til postarbeiderne, at det er helt utelukket å finne ytterligere midler til dem.
Mr. Security
Umiddelbart dreier det seg om en strid mellom ministerpresident Benjamin Netanyahu og finansminister Yair Lapid, der står i spissen for sentrumpartiet Yesh Atid (Det er en Framtid). Lapid stiftet sitt parti i kjølvannet av de sosiale protestene som rammet Israel sommeren 2011, og han forsøker fortsatt å framstå som regjeringens talsperson for den sosiale dagsordenen. Han har blant annet snakket for å heve den israelske minstelønna fra 22 shekel (ca. 38 kroner) til omkring 30, og han har også fremmet lovforslag om at unge par skal være fritatt for moms når de kjøper sin første leilighet.
Netanyahu ser derimot på seg selv som Mr. Security. Hans folkelige popularitet gikk pent fram i meningsmålingene under Gaza-krigen, og dette imaget vil han tydeligvis gjerne beholde. Han har i hvert fall stilt seg bak forsvarsminister Moshe Yaalon, som i de aktuelle forhandlingene krever forsvarsbudsjettet økt med minst 6 milliarder shekel (nesten 10,5 mrd kroner), med antydninger om at han saktens kunne ha bruk for bortimot det dobbelte.
Dette slår bena helt under de reformplanene som regjeringen lenge har hatt på beddingen. Minstelønna er bare ett av elementene. Det er også snakk om bedre økonomi for skolevesenet og insitamenter til eksportnæringene, noe som vil skape nye arbeidsplasser. Men fordi finansminister Lapid akter å overholde et annet av sine valgløfter – nemlig ikke å heve skatten, og truer med å forlate regjeringen hvis det likevel skjer – ser det ut til at reformene må skrinlegges.
«Nasjonalt sinnelag»
Tilbake til postarbeiderne. De gikk ut i konflikt allerede på forsommeren, og det var reelle forhandlinger i gang og det så ut til å kunne føre til resultater i lønningsposen.
Men så kom krigen, og postarbeidernes forbund besluttet å suspendere lønnskonflikten med øyeblikkelig varsel.
– De viste nasjonalt sinnelag, og de fikk ros for det, forklarer Avital Shapira, som er internasjonal sekretær i den israelske fagbevegelsen, Histadrut. – Men da krigen var slutt og de gjenopptok konflikten, var beskjeden at det ikke lenger var penger i kassen til den slags. Det er helt forståelig at bitterheten blant postarbeiderne er stor.
Saken er blitt den første, store testen for Avi Nissenkorn, som tiltrådte som ny generalsekretær for Histadrut tidligere i år. Mens krigen raste viste han et lignende «nasjonalt sinnelag» ved å beordre arbeiderne i havnen i Ashdod på jobb da de gikk ut i streik, men nå har han innledet en aggressiv kampanje mot den splittede regjeringen.
Han har valgt å utvide konflikten. Denne uken startet med at toll- og skattemedarbeidere ved grenseovergangene til Egypt og Jordan gikk ut i streik, og uka før stengte medarbeiderne den internasjonale flyplassen Ben Gurion ved Tel Aviv i tre timer.
Under et møte mellom Yair Lapid og Nissenkorn, la finansministeren fram en plan. Ministeriet vil slanke postvesenet ved å avskjedige 1.500 medarbeidere med mer enn fem års ansettelse, og erstatte dem med kontraktansatte medarbeidere gjennom en underleverandør. Disse er vesentlig billigere, men skrittet vil føre til en klar forringelse av landets postservice.
– Kampen mot kontraktarbeidere som ikke er tilsluttet forbund, er en annen av Histadruts merkesaker, forklarer Avital Shapira videre. – Så Nissenkorn avviste planen på stedet.
Pause på helligdagene
Avvisningen ble fulgt opp av en trussel om ytterligere utvidelser av konflikten.
– Det vil ventelig ikke komme til å skje, forklarer journalisten Haim Bior, som dekker saken for dagbladet Haaretz. – Mens han truet med å utvide streiken, vil han sikkert redusere den. For vi står rett overfor høstens jødiske helligdager, og en generalstreik eller en omfattende arbeidskonflikt midt i helligdagene vil bli møtt veldig negativt i befolkningen.
Men saken er ikke slutt med det. Bior vurderer at konflikten vil fortsette inn i høsten, hvis det ikke blir funnet en løsning.
– I lys av budsjettforhandlingene kan en løsning også bare bli en lappeløsning, mener han.
For hvis forsvarsministeriet virkelig får de ekstra milliardene, vil det etter hans oppfatning ikke bare bety en nedtoning av alle reformplaner. Det vil også kunne føre til en forringelse mange steder i den offentlige sektoren, og det ser han som opplagt konfliktstoff.
Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal