Skatt
Hamza bor på brakke fire dager i uka. Nå får han skattelette av regjeringen
De nye satsene for kostfradrag gjør hverdagen romsligere for pendlere som Hamza Jalal.
Hamza Jalal har omtrent 140 overnattingsdøgn på brakke i året. Nå får han skattelette på anslagsvis 2.200 kroner.
Privat
aslak@lomedia.no
Hjertesaken til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) blir enda gunstigere. Ordningen for pendlere som bor på brakke, ble nemlig endret i det reviderte nasjonalbudsjettet som regjeringspartiene Ap og Sp ble enige med SV om tidligere i juni.
Det betyr at satsen for å dekke kost for pendlere som bor på brakke, øker med 73 kroner – fra 177 kroner til 250 kroner. Virkningen er fra 1. september.
Hamza Jalal i Oslo er en av arbeiderne som omfattes av denne økningen. Hensikten er, ifølge regjeringen, at «satsene skal dekke et rikest mulig nivå på merkostnadene til mat for pendlere».
– Det åpner seg flere muligheter når skatten blir lavere. Det er også fint å bli verdsatt med en kompensasjon for å være så mye borte hjemmefra, sier pendler Jalal til FriFagbevegelse.
Så mye får han i skattelette
Dagens sats på 177 kroner er for lav til å dekke merkostnadene til mat, konkluderer regjeringen.
– Jeg er opptatt av å få til målretta skattegrep som stimulerer til arbeid og gjør hverdagen litt enklere for folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.
Derfor ivrer han for at skattebetalere som må bo borte på grunn av pendling, kan kreve fradrag for merkostnader til kost eller få dekket kost fra arbeidsgiver skattefritt.
Hvor mye pendlere på brakke får i skattelette, er avhengig av hvor mange dager de har vært hjemmefra.
Hamza, som er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund, anslår at han har drøyt 140 overnattingsdøgn på brakke i året.
En pendler som bor på brakke like ofte som Hamza, og har en lønnsinntekt i trinn 2 i trinnskatten, fikk tidligere om lag 8.400 kroner i skattelette i året. Hamza tjener rundt 600.000 kroner i året.
Ifølge finansministeren vil en pendler som Hamza nå få 10.600 kroner lavere skatt i året. Det betyr en skattelette på anslagsvis 2.200 kroner i året.
– En slik sum tilsvarer middag for tre personer i én til to uker. Selvsagt er dette penger som kommer godt med i dyrtida vi lever i, påpeker Jalal.
140 overnattingsdøgn
Tidligere var Hamza ukependler og tilbrakte jobbdagene på Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen.
Han er fremdeles ansatt i entreprenørfirmaet Peab Anlegg, men i februar ble han som en del av nedbemanningen på Kollsnes overflyttet til Drammen.
Nå er han med på byggingen av nye Sande omformerstasjon. Fra mandag til torsdag – altså fire dager i strekk – overnatter Hamza i en brakke på arbeidsplassen.
– Sett i lys av dyrtida vi lever i, vil dette skattegrepet hjelpe arbeidsfolk som Hamza. Den nye satsen er en forbedring i hverdagen til de som overnatter borte på grunn av jobb, sier Vedum.
Regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) øker satsene for kostfradrag for pendlere som bor på brakke.
Aslak Bodahl
Hjertesak for finansministeren
Det er drøy fem år siden den forrige regjeringa strammet inn på ordningen for pendlere som bor på brakke. Trygve Slagsvold Vedum kalte grepet «unorsk og usosialt».
Vedum syntes ikke det var riktig at store skattekutt skulle gå til rikinger som veltet seg i luksus, mens brakkependlere skulle betale mer skatt og få skatteskjerpelser.
Den forrige regjeringa var ikke for at pendlere på brakke kunne kreve fradrag eller få dekket kost skattefritt så lenge de hadde en kokemulighet. Argumentet var at pendlerne i begrenset grad hadde merutgifter til kost når de laget maten selv.
Vedum & co. synes derimot det er lite rimelig å sammenligne matlaging på brakke med å lage mat hjemme.
Derfor har endringen for pendlerne på brakke fra 1. januar i år vært en hjertesak for ham. Nå blir denne hjertesaken enda gunstigere.
– Det er ulemper og ekstrakostnader forbundet med å bo på brakke, og derfor ønsker vi å gi en håndsrekning i hverdagsøkonomien til de det angår, understreker finansministeren.
Samme for langtransportsjåfører
Regjeringen har også økt den samme kostsatsen for langtransportsjåfører fra 1. september. For denne yrkesgruppen går satsen opp med 50 kroner – fra 300 kroner til 350 kroner.
– Langtransportsjåførenes sats har stått stille i mange år. Det er derfor rimelig at de, på lik linje med pendlere som bor på brakke, blir prioritert nå, sier finansministeren.
Mye lest: Ny lov for 41.000 små bedrifter: Nå blir arbeidsplassen til Ingvild tryggere