JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Han blir ny leder i YS – sjekk hvordan hele den nye lederkabalen blir

De fire store YS-forbundene skal ha lagt strategien og er enige om en helt ny kabal. Ny leder blir Erik Kollerud (55).
Erik Kollerud (til venstre) blir ny leder i YS. Her sammen med Steffen Handal fra Unio.

Erik Kollerud (til venstre) blir ny leder i YS. Her sammen med Steffen Handal fra Unio.

Bjørn A. Grimstad

helge@lomedia.no

Da Jorun Berland gjorde det kjent at hun vil gi seg som leder i YS, var det raskt klart at det lederkampen sto mellom de to nestlederne.

Nå er forbundene i YS enige om den nye lederkabalen, får FriFagbevegelse opplyst.

Det betyr at når Berland går av som YS-leder på kongressen tar dagens Delta-leder, Erik Kollerud (55), over som ny leder i hovedsammenslutningen.

Cathrine har 14.500 kroner på pensjonskontoen etter 20 år i arbeidslivet

Vil ikke kommentere

Kollerud var også den største favoritten. Han er i dag leder for YS Kommune. Han ville imidlertid ikke røpe hva han tenkte om dette da han ble forspurt fra FriFagbevegelse.no.

– Jeg har stor respekt for den jobben Jorunn har gjort. YS har mange dyktige tillitsvalgte, svarte Kollerud i en epost.

Når han endte opp som vinner av tvekampen, var det også på mange måter den såkalte kjøttvekta som kan ha blitt utslagsgivende. Delta er blitt det desidert største enkeltforbundet i YS, med sine 80 000 medlemmer. Det er en tredjedel av det samlede medlemstallet i YS og kan på mange måter sammenlignes med Fagforbundets stilling i LO-systemet.

Her er resten av ledelseskabalen

Hans-Erik Skjeggerud, som er leder for Parat, rykker opp fra å være andre nestleder til å bli første nestleder. Det nye er imidlertid at også en nestleder skal frikjøpes og fratre sitt forbund. Tidligere har bare lederen av hovedsammenslutningen vært frikjøpt.

Ny andre nestleder blir Monica Paulsen, som er leder for Negotia.

Det er dermed duket for to nye forbundsledere i YS. Lizzie Ruud Thorkildsen blir etter det FriFagbevegelse erfarer ny leder av det store YS-forbundet Delta, mens Vegard Einan ikke uventet blir nye Parat-leder.

Denne kabalen skal de fire store forbundene i YS altså ha blitt enige om. Det er Delta, Parat, Negotia og Finansforbundet som er de toneangivende forbundene. De har lagt en strategi som det nå er ventet at kongressen vil slutte seg til.

Jorunn Berland (57) ble først valgt som YS-leder på et representantskapsmøte i 2013. Da rykket hun opp fra vervet som første nestleder fordi Tore Eugen Kvalheim gikk over i annen jobb i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Så ble hun valgt på kongressen i 2015, med de to nestlederne.

YS-leder Jorunn Berland gir seg

Annonse
Annonse