JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Han har vært beryktet i det svarte arbeidslivet siden 1990-tallet. Nå er han dømt til en historisk streng straff

Finske Jouko Kilpimaa er dømt til seks år og seks måneders fengsel og må i tillegg betale tilbake 11,3 millioner kroner.
Jouko Kilpimaa, nå Tapani Bøe, er dømt til seks år og seks måneders fengsel for økonomiske forhold knyttet til driften av selskapet Hus og Hytte Bygg. Bildet er fra en annen rettssak i 2013.

Jouko Kilpimaa, nå Tapani Bøe, er dømt til seks år og seks måneders fengsel for økonomiske forhold knyttet til driften av selskapet Hus og Hytte Bygg. Bildet er fra en annen rettssak i 2013.

Hampus Lundgren (arkivfoto)

torgny@lomedia.no

Jouko Kilpimaa, som nå heter Tapani Bøe, er dømt til seks år og seks måneders fengsel for økonomiske forhold knyttet til driften av selskapet Hus og Hytte Bygg. I tillegg må han betale staten 11,3 millioner kroner. Dette er norgeshistoriens strengste straffen for fiktiv fakturering.

Retten mener at Kilpimaa har hatt svarte inntekter på til sammen 38,5 millioner kroner.

Helt siden 1990-tallet har Kilpimaa vært en kjent størrelse i byggebransjen i Oslo. Allerede i 1991 ledet han to store firmaer som gikk konkurs. Firmaene hadde mellom 300 og 400 ansatte svenske og finske bygningsarbeidere som fikk svart betaling under byggingen av Ring1 og Operatunnelen. Oppdragsgiver var blant annet Veidekke.

Dette er lønna i over 300 yrker

Fornemme adresser

Etter denne konkursen startet Kilpimaa opp Hus og Hytte Bygg AS. Firmaet har spesialisert seg på å oppføre luksusboliger og hytter med svart arbeidskraft. Hus på flere av byens mest fornemme adresser har blitt satt opp med arbeidskraft fra Hus og Hytte Bygg AS.

Fellesforbundets organisasjonsarbeidere på begynnelsen av 2000-tallet, Kjell Skjærvøe og Tor Mostue, hadde stadig Kilpimaa og Hus og Hytte Bygg nederst på lista over bedrifter som drev kriminelt.

Dommen er ennå ikke forkynt for Bøe, så derfor vil hverken aktor eller forsvarer uttale seg om innholdet. I mars i fjor ble Bøe, som da het Kilpimaa, dømt til sju års fengsel og inndragning av 16,2 millioner kroner.

Etter at han nå er dømt også i lagmannsretten, betyr det at Kilpimaa bare har mulighet til å anke over straffeutmålingen.

Fiktiv fakturering

Hus og Hytte Bygg har ifølge dommen operert med til sammen 11 «underleverandører». Dette er selskaper som er opprettet med ett formål: å skrive ut fiktive fakturaer. Hus og Hytte Bygg har samarbeidet med noen av Oslo mest profilerte utbyggere og har utført bygningsarbeid med utenlandsk arbeidskraft. De utenlandske arbeidstakerne har mottatt svart betaling.

De svarte pengene er skaffet fram ved at «underleverandørene» har skrevet ut fakturaer til Hus og Hytte Bygg. Fakturaene har blitt betalt. Men med en gang pengene har kommet inn på konto har de blitt tatt ut i kontanter eller via bankremisser og levert tilbake til Kilpimaa som da har hatt kontanter til å betale bygningsarbeiderne. I dette spillet har også Staten utbetalt momsrefusjon slik at beløpet har blitt 25 prosent større.

Arbeidsminister Hauglie er fornøyd med innsatsen mot arbeidslivskriminalitet

Svindel med gull

Når myndighetene har etterlyst innbetaling av merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og skatt, har det ikke vært mulig å hente noe hos de 11 «underleverandørene». Dette systemet er en klassisk svindelform som kalles «fiktiv fakturering». Selv etter at myndighetene gjennomførte et omfattende bokettersyn 17. oktober i 2012 fortsatte Kilpimaa systemet med fiktive fakturaer.

I tillegg til svindelen knyttet til oppføring av bygninger, ble Kilpimaa dømt for trygdesvindel. Han har mottatt 323 000 kroner i sykepenger mens han har arbeidet for fullt.

En spesiell del av dommen gjelder svindel med gull. I 2011 var Norge et av få land som hadde merverdi på gull. Ved å smugle inn gull økte dermed gullprisen med 25 prosent når den kom til Norrge. Kilpimaa var med å organisere slik handel og ble funnet skyldig i heleri.

Fryktet Kilpimaa

To av hovedvitnene i saken har tidligere blitt dømt for handlinger knyttet til Hus og Hytte Bygg. Den ene fikk to år og to måneders fengsel. Den andre to år og ti måneder. Da de vitnet mot Kilpimaa først i tingretten og så i Eidsivating lagmannsrett, uttrykte de frykt for at Kilpimaa ville ta hevn. Myndighetene har trodd på at det eksisterer en reell trussel. De to vitnene lever derfor på hemmelig adresse, det vil si «kode 6». Det er bare noen få personer i Norge som vet hvor de oppholder seg.

Under vitnemålet i lagmannsretten på Hamar i februar i år fortalte et av vitnene at han var alkoholiker, men tørrlagt nå. I perioden han arbeidet for Kilpimaa hadde han drukket så mye som to flasker sprit om dagen, og var helt prisgitt Kilpimaa. Etter at skattemyndighetene gjennomførte bokettersyn hos Hus og Hytte Bygg i oktober 2012, ble han innkalt til Kilpimaa. Ved hjelp av en pistol ble han truet til å skrive under tomme kvitteringsblokker og regninger slik at Kilpimaa skulle kunne konstruere et regnskap som skulle legges fram for myndighetene.

Fremskrittspartiet frir til LO og ber dem slå opp med Arbeiderpartiet. Men får blankt nei i retur

Liv på evig flukt

– Takket være ham har jeg fått et liv på evig flukt, sa vitnet og pekte på Kilpimaa. Kilpimaa er ikke tiltalt for noen voldsepisoder. Det er bare økonomiske forhold han er dømt for.

Retten trodde ikke fullt ut på de to vitnenes forklaring, og mente at de hadde en mer aktiv rolle enn det de framstilte.

En tredje hjelpemann ble torsdag 24. mai stilt for retten i Sør-Østerdal tingrett. Han var tiltalt for fiktiv fakturering i en av de 11 «underleverandørene». Han var registrert som daglig leder i selskapet Elementbygg og Montasje NUF. Firmaet skal ha levert falske fakturaer for til sammen 5,5 millioner kroner. Aktor la ned påstand om ett års fengsel.

«Business as usual»

Kilpimaa har bare vært fengslet i fem dager, resten av tiden har han kunnet drive «business as usual». Etter det Frifagbevegelse.no erfarer konsentrer han nå virksomheten til Nord-Finland og i Nord-Norge.

Han kan få en historisk streng straff for arbeidslivskriminalitet

Fra Fagbladet (bladet til Oslo bygningsarbeiderorening) nr. 2-2000. Fra en artikkel med tittelen «Nytt om rølp». Dette var omtalen til lista «Ti på bånn». Der havner Hus og hyttebygg på 8. plass. Etter hvert ble lista utvidet til 20 på bånn med Kilpimaas Hus og hyttebygg på nederste plassen.

Fra Fagbladet (bladet til Oslo bygningsarbeiderorening) nr. 2-2000. Fra en artikkel med tittelen «Nytt om rølp». Dette var omtalen til lista «Ti på bånn». Der havner Hus og hyttebygg på 8. plass. Etter hvert ble lista utvidet til 20 på bånn med Kilpimaas Hus og hyttebygg på nederste plassen.

Torgny Hasås

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse