JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Hareide vil ikke innføre påbud om munnbind på kollektivreiser

Folk som må reise kollektivt, skal få reise – også uten munnbind, mener samferdselsminister Knut Arild Hareide. Han ber arbeidsgivere gjøre sitt for å lette på trykket i rushtiden.
– Med den smittesituasjonen vi har i dag, er det ikke aktuelt å forby reiser for personer uten munnbind, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

– Med den smittesituasjonen vi har i dag, er det ikke aktuelt å forby reiser for personer uten munnbind, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Martin Guttormsen Slørdal

aurora@lomedia.no

Tidligere denne måneden tok Ap-politiker Lise Christoffersen til orde for et påbud om munnbind på buss og tog, i forbindelse med økt koronasmitte i Oslo og Indre Østfold.

Regjeringens anbefaling om å bruke munnbind dersom man ikke klarer å holde en meter avstand til medpassasjerene, er for vag, mener hun.

– Det hadde vært bedre hvis regjeringen var tydelig og sa at i 14 dager må vi bruke munnbind på kollektivreiser, sa Lise Christoffersen til FriFagbevegelse.

Basert på egne erfaringer med et fullstappet tog mellom Oslo og Drammen, der kun et fåtall brukte munnbind, stilte hun spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) om hvilke tiltak han har satt i gang for å sørge for at folk følger oppfordringen og tar på seg munnbind.

– Ikke aktuelt å forby reiser for personer uten munnbind

Fredag, samme dag som anbefalingen om bruk av munnbind ved kollektivreiser i Oslo ble forlenget med en uke, kom svaret fra statsråden.

– Med den smittesituasjonen vi har i dag, er det ikke aktuelt å forby reiser for personer uten munnbind. Mange hensyn skal veies opp mot hverandre, herunder de reisendes behov for å reise, skriver samferdselsministeren.

Hareide er enig i at det kan være vanskelig å opprettholde en meters avstand om bord, særlig i rushtiden.

Han viser til at ansvaret for å ta på seg munnbind når avstanden blir mindre enn en meter, hviler på hver og en av oss.

Fått med deg denne? Bussjåfør Ihsan har ingen korona-beskyttelse: – Jeg er redd for å bli smittet

Arbeidsgivere kan hjelpe til med å lette på trykket

Helsemyndighetene har vært tydelige på at en meter avstand gir langt bedre beskyttelse enn munnbind, med om lag 80 prosent reduksjon i smitterisiko mot 40 prosent ved bruk munnbind.

Hareide viser til at arbeidsgivere har en sentral rolle når det gjelder å sørge for at folk kan holde god nok avstand, ved at de kan planlegge for at færre ansatte reiser kollektivt i rushtiden.

– Tilrettelegging for hjemmekontor og spredning av de reisende til tider utenfor rushtiden der det er mulig, er viktige tiltak for å redusere belastningen på kollektivtransporten, skriver statsråden.

– Viktig at de som kan la være å reise, velger det

Samferdselsministeren ber også kollektivselskapene og operatørene om å vurdere hva som vil være en god måte å sørge for at smittevernet overholdes.

Hareide minner om at de som kan komme seg fram på annet vis, må gi plass til dem ikke kan unngå kollektivtransport.

– Det er viktig at de som kan la være å reise, velger det, slik at de som må reise, kan gjøre det på en trygg måte.

Få fulgte råd om munnbind: – Jeg har sett eldre mennesker gå av bussen når den fyller seg opp

Anbefaler munnbind i Oslo til 6. september

Før helgen ble det klart at helsemyndighetene utvider munnbindanbefalingen med en uke, fram til 6. september. Helseminister Bent Høie understreket samtidig at anbefalingen ikke gjelder for barn i barneskolealder eller yngre.

Danmark, som også har hatt en oppblomstring av koronasmitte på sensommeren, har innført munnbindpåbud for alle over 12 år som reiser med kollektivtransport i hele landet.

Norske helsemyndigheter følger altså ikke etter danskene med det første, men ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog er det ikke utelukket at et påbud kan bli aktuelt i framtida.

– Vi vurderer fortløpende hvordan munnbindrådene skal kommuniseres, også om vi vil gi det som anbefaling eller i hvilke situasjoner det kan komme som påbud, sa helsedirektør Bjørn Guldvok til FriFagbevegelse for en drøy uke siden.

Reportasje: På denne norske fabrikken strikker de ansatte 30.000 ull-munnbind på ett skift

Annonse
Annonse