JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hellelands rapport er en hån mot fattige barn, mener SV

Ministeren skyver innvandrere foran seg, mener SVs Freddy Andre Øvstegård.
SVs Freddy Andre Øvstegård.

SVs Freddy Andre Øvstegård.

Siri Øverland Eriksen

– Etter fem år med borgerlig regjering har vi nå fått over 100.000 fattige barn i Norge. Høyres oppvekstrapport spanderer ett fattig avsnitt på disse familiene. Dette er et hån mot alle unger som vokser opp i fattige familier. De blir oversett av statsministerens parti og barnas egen minister.

Det sier Freddy Andre Øvstegård (22), som sitter i familie- og kulturkomiteen for SV.

Søndag la barne- og familieminister Linda Hofstad Helleland fram rapporten «En oppvekst for livet» for Høyres sentralstyre. Her tar barneministeren fram problemstillinger hun mener Høyre bør være opptatt av i barne- og ungdomspolitikken framover. Blant tiltakene som Helleland fortalte om i intervju med NTB, er egen «mannfolkprat» for gutter i skolesystemet, mer mannlig omsorgspersonell med en annen tittel enn «helsesøster», og en foreldreveileder mot digital mobbing.

Her er endringene i arbeidsmiljøloven som skal gjøre innleie vanskeligere, punkt for punkt

– Skylder på innvandring

Øvstegård reagerer både mot Hellelands forslag til tiltak og mot rapporten.Under punktet om økt barnefattigdom heter det i rapporten: «Det meste av denne økningen skyldes innvandring».

– Hver gang debatten om barnefattigdom kommer opp, skylder Høyre på innvandring. Det er skammelig, og det er feil, mener Øvstegård.

– Økt barnefattigdom skyldes regjeringens fordelingspolitikk, ikke hvor barna kommer fra. Det er en økning i fattigdom også blant etnisk norske barn. Høyre skyver innvandrere foran seg for å skjule konsekvensene av sin egen politikk, mener Øvstegård.

«Barnet i sentrum»

– Regjeringen bruker de store pengene på skattekutt til den økonomiske eliten, mens barnefattigdommen øker. Vi har nettopp fått en tydelig anbefaling fra FNs barnekomite om å løfte barnefamiliers økonomi for å bekjempe barnefattigdom. Høyre svarer med å gå imot å heve barnetrygden, i debatt med SVs Audun Lysbakken før helgen. Et par dager etter kommer de med en rapport som er helt intetsigende. De har sjansen til å presentere tiltak som monner. Isteden er rapporten full av tomt prat. «Sikre familien rom til å forme egen hverdag» og «sørge for at barnet står i sentrum» blir presentert som tiltak. Det er fine formuleringer, men det hjelper lite for barn som ikke får den omsorgen de trenger i familien, og må ha hjelp fra barnevernet, mener Øvstegård.

– Rapporten inneholder ingen konkrete tiltak for å løfte familiers økonomi. Den innleder med å liste opp fire saker presentert som «Dette har Høyre gjort». Alle fire er tvunget gjennom av KrF eller Venstre, mot Høyres vilje - som økt kontantstøtte, og økt fedrekvote. Fedrekvote kalte Helleland «mistillit til far» så sent som i 2010, påpeker han.

Ap: Lett for Helleland å løse feide om foreldrepenger

Warning
Annonse
Annonse